Gå till innehåll

Newbe

Medlem
  • Antal inlägg

    82
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Rev ner stenformationen eftersom den skuggade för mycket, samt tog bort 1/3 av alla koraller. Nu ser det tråkigare ut men det finns mer rum för tillväxt, samt 2-3 nya koraller. Den blåa SPSen till vänster uppe på stenen har färgat ut de sista 2 månaderna, tack vare stabila värden och liten dos vodka. Det går alltså bra att ha vissa SPSer under E-lite i en liten tank och få dem att växa med fina färger.
  2. Det där bör gå att fixa. Jag skulle göra följande: * Ta de värsta stenarna, plocka bort alger manuellt, stoppa ner i sumpen någon vecka, kanske tillsammans med en snigel och eremit om du har många. Alternativt låt gå i en hink i mörker med bra cirkulation. * Ställ in skummaren så den skummar effektivt. Jag kör med pump på mittenläget, ljuddämparen fullt iskruvad, och börjar med att dra åt luft skruven så det inte kommer bubblor, sedan ställer jag in vattennivån tills den går ca 1cm upp i röret, sedan öppnar jag luftskruven något varv så att det kommer bubblor men inte för stora och blöta. Vid varje vattenpåfyllning doppa luftslangen i osmosvattnet ca en minut för att sköja rent. * Sug ut all sand, sedan kan du köra MP10an på minst halvfart för ordentlig cirkulation. Se till att stenen står så att vattnet kan cirkulera bra och det blir få döda ytor. Stoppa i ny sand när problemen är borta. * Har du bra skumning, cirkulation och minst 6-7kg bra sten, skall det gå att mata varje dag om du bara har 2-3 mindre fiskar. Jag matar 2ggr per dag utan problem. * (Överkurs, tillsätt 2-6ml vodka i färskvattenpåfyllningen per vecka, för mig ökade det skummningen, gjorde vattnet klarare. Börja med 1ml vecka öka sakta och minska lite när du får vit beläggning på stenar och rutor. Det finns bra trådar på sidan om det och där finns folk som kan det mycket bättre än jag.) //Lycka till
  3. Tänker köra försiktigt med låg dosering, för att få bättre skumning och klarare vatten. Du har säkert rätt i att jag tar en risk genom att göra detta, dock så tror jag att jag alltid kommer att ha nitrat och fosfat i vattnet eftersom jag har ett litet akvarium med 4 fiskar i. //
  4. Tack, Jag har tyvärr inga mätbara nivåer av nitrat (Elos) eller fosfat (salifert). Får köpa ett bättre fosfattest framöver. Har SPS koraller som ännu inte färgat ut ordentligt, så de är min mätstock nu. //
  5. Provar vodka "light" nu och tänker använda det försiktigt, jag tillsätter lite vodka i avdunstningstanken när man fyller på. Började med ca 0.7ml per dag (65 liter vatten) och har nu dragit ner lite. Fick vit hinna på stenar och lite slemalger, skummaren fick också mera fart och skummar mer blött nu. Ska man dra ner på takten när man får vita hinnor eller skall man bara köra på?
  6. Noriblad, antingen speciellt framtagna för fisk med extra vitaminer, eller vanliga orostade från sushiaffärer. Sätt dem i en klämma på akvariefönstret så att den kan gå och beta när den känner för det. De kirurger jag har haft har inte gillat sallad. Prova flingfoder, artermia, mysis, formula block etc.
  7. Tack för länken Gromert, nu vågade jag skruva isär min MP10 så jag fick in den i min möbel istället för att ha den utanför.
  8. I mitt akvarium, som kanske är extremt för att det är litet med mycket koraller, så sjunker KH med 1.4 enheter per dag, om jag inte buffrar. Min erfarenhet är att det lätt blir jo-jo av vattenvärderna när man gör stora korrigeringar. Det viktiga blir att komma igång med en basdosering per dag och få regelbundenhet. Sedan kan man göra korrigeringar i denna dosering om det behövs.
  9. Jag brukar låta mitt osmosvatten för dunstning och saltvatten för vattenbyte stå i dunkar utan cirkulation i 2 månader. Helt utan problem. En lekmans gissning blir att det "håller längre" än vanligt vatten efter man använt osmos eftersom man tar bort alla näringsämnen.
  10. Jag kör en filtersocka efter skummaren, funkar bra, men lite partiklar får man alltid.
  11. Tror att vattenbyten spelar en mindre roll här. Har sett fantastiska kar där det inte gjorts ett vattenbyte på 6 månader, även om det inte är att rekommendera. Då gäller det att buffra förbrukningsämnen regelbundet. Min erfarenhet är att följande är viktigast: 1. Mängd levandesten (där har du så det räcker) 2. Cirkulation (så det inte bildas "döda områden" i stenhögen) 3. Mängd fisk 4. Bra skummare 5. Matningsrutiner Att byta 10% i veckan i ditt kar borde vara mer än tillräckligt, själv skulle jag nog bytt 5-10% varannan vecka, för att jag är slö.
  12. Hej, skulle inte använda stenen du har köpt, nästan allt ser ut som döda koraller, vilket inte är farligt att ha i akvariet, men tar bara upp onödigt med plats. Om de sålde detta som levande sten så skulle jag välja en ny butik som är specialiserad på saltvatten. Titta lite på olika akvarium på denna sida, så kommer du att kunna se hur levande sten skall se ut.
  13. Mitt JBL KH test visade 2 enheter fel jämfört med ett FM test. Så ta dessa testresultat med en nypa salt.
  14. Ibland visar MG test lite olika gång per gång, du kan inte ha haft en sådan stor rörelse på tre dagar om du inte ändrade salthalten samtidigt. Tips är att använda ett recept som ska vara för lika stor dosering i ml för KH/CA/MG, det är lättast. Da Trucka la ut ett bra i en tråd om Balling tidigare. Sedan mäter du och startar med att lägga till en rimlig förbrukning (kanske som ger en KH höjning med 0.25 per dag) och adderar samma mängd av varje buffer. Mät en vecka senare och se hur det har ändrats och justera mängden. //
  15. Tips är att bygga stenstrukturen med svarta plastbuntband från tex clas ohlsson och PVCrör. Levandestenen är jättelätt att borra i och då blir det stadigt. Behöver ju inte vara lika avancerat som på bilden, men den ger lite inspiration.
  16. Ok, trodde gula kirurger skulle beta på dessa alger, har du sett dem äta något alls av algerna? Provat att låta bli och mata i en 3-4 dagar för att se om de får upp aptiten? Har själv haft stor tur med de 3 akvarium jag haft och inte haft några algblommningar, förutom i sanden. Det har inte berott på exakta vattenvärden (har varit slö flera gånger och låtit KH sjunka mm), inte heller dyr teknik som fosfatreaktorer mm, eller pga pedantskötsel. Jag tror att det beror på följande: 1) Jag har alltid byggt stenformationer som låter vatten cirkulera lätt omkring och igenom stenarna, har i 2 fall använt PVC rör för att få upp en stor del av stenarna från botten. Jag tror att stenhögar mot akvarieväggen riskerar att bli fosfat/nitrat bomber om man inte bygger in pumpar och liknande. 2) Bra pumpkapacitet (30-40 ggr akvarievolymen) + ytavrinning och en bra skummare 3) Kort lystid på lampor, idag kör jag 3h+5h, under starten körde jag 5h. 4) Fiskbestånd i förhållande till karets storlek och precis matning (lite i taget så det äts upp) Om jag hade ditt problem skulle jag (vilket många duktiga inom saltvatten säker inte håller med om) ta hälften av dina stenar, ta bort de alger som enkelt går att dra bort och lägga i en stor hink med lock och bra cirkulation, kanske tillsammans med någon eremit och fosfatremover. Sedan skulle jag suga upp all sand du har i akvariet och bygga stenstrukturer som ger bra cirkulation i karet. Samt göra mig av med någon av fiskarna för att minska belastningen medans man kör rent stenarna. När man fått ner fosfaten i vattnet i hinken och algerna är borta så byter du plats med dina stenar som du har i akvariet. Jag skulle ha 10 turbosniglar och 5 eremiter minst i karet. Lycka till!
  17. Hur mycket matar du per dag, du hade väl bara några småfiskar? Vad för slags belysning har du, T8or med "gult ljus"? Jag förespråkar old school: 1) gör allt långsamt, skippa vodka och liknande "quick fix" metoder 2) skaffa bra cirkulation i karet 3) mata sparsamt och skölj frysfoder 4) skaffa algätande djur (sniglar/erimiter/samt kanske en gul kirurg) 5) regelbundna men ej överdrivna vattenbyten 6) buffra upp MG först till runt 1300 för att sedan höja CA (minska buffring av KH) 7) minska tid som belysningen är på, byta lampor till högre kelvin Det viktigaste är nog att välja en metod och sedan låta det ta tid, om man hattar runt och provar 100 olika saker så gör det nog mer skada än nytta.
  18. Om du har tid och vill spara pengar skulle jag leta efter begagnade kar här, finns massor som är prisvärt. Har du något speciellt mått på akvariet du vill ha skulle jag beställa det från en glasmästare och sedan köpa in bra utrustning begagnad. Det finns ett antal bra mindre akvarium på marknaden men dessa kostar, tex Elos, Giesemann och Aqua Medic. Själv skulle jag hellre köra enklare med bra utrustning än ett komplett akvarium med undermålig skummare, pump och belysning.
  19. På mindre än 3v har jag nu kommit upp i följande värden: KH 8.5 (målvärde 8) CA 440 (målvärde 420) MG 1300 (målvärde 1320) denna kombination hade jag bara kunnat drömma om tidigare när flytande buffer andvändes. Vilket gjorde att högt KH tvingade ner CA vice versa. Använder nu FM pulver samt flytande tillsatser (strongtium mm), verkar fungera mycket bättre.
  20. Tack för alla svar, fick ändan ur vagnen och började blanda balling själv och använda Aqua Calculator. Har hittat ungefär hur mycket akvariet äter per vecka och vad som skall doseras. Det blir sjuka mängder som jag häller i jämfört med akvariets storlek. Enligt AC så skall det jag doserar under 1v vecka höja: CA med 71 enheter KH med 9,7 enheter MG med 95 enheter i mitt 70 liters akvarium och allt doseras 6ggr per dag via Grotech. Har någon av er erfarenhet av att ha ett litet akvarium med mycket stenkoraller? Det lär ju inte vara omöjligt att jag förbrukar andra ämnen snabbt som också måste tillsättas. //
  21. Är det någon som har koll på hur högt CA och KH man kan ha tillsammans om man kör balling light? Tycker att det är svårt att komma över 380-390 i CA om man vill ha KH på 8-8.5 (med en MG nivå på 1300-1350) Vet att det finns mättnadsindex men det är inte helt lätt att förstå om man inte är kemist. När börjar man elda för kråkorna och kommer inte upp i högre värden oavsett hur mycket man häller i? Stort tack för hjälp!
  22. En bild på den nya Yasha Gobin (som killarna på Triton nog gärna behållt ett tag), käkar bra men är skygg och gömmer sig såfort som Eldräkan är i närheten. Båda två clownerna går nu i anemonen också, efter flera månaders väntan.
  23. Nytt försök med sand i akvariet, denna gång skall jag försöka att inte röra själv i den, utan låta räkorna och eremiterna göra det. SPSer överlever under e-lite lampan men de växer ganska långsamt. Vi får se hur det går när CA/KH/MG varit stabilt en längre tid. Tror det är svårt att ha några större mängder stenkoraller i så här små akvarium utan automatisk dosering av buffer. Grotechen fyller på ca 20ml flytande KH buffer per dag, via 6st doseringar, vilket skall höja KH värdet med lite mer än 1 grad.
×
×
  • Skapa Ny...