Gå till innehåll

Jallajallas drömbygge i Nacka


Jallajalla

Rekommenderade inlägg

  • Svar 131
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

WAF = Wife Acceptance Factor :smiley5: Viktigt begrepp inom IT och hemelektronik. Har även noterat att den spelar stooor roll inom diverse vattenrelaterade hobbysar...

/Mats

Japp, det är en av de viktigaqste ingredienserna i ett saltvattensbygge.

Själv fick jag "äran" att klä in byggnationen med en modern variant av sjögrästapet. Kostade över 1000 / rullen (har 3.20 i tak), men det får man stå ut med när frugan låter en göra vad man vill (nästan).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Den där Lagunapumpen med syskon verkar ju schysst. Tydligen är det en utomhusdammpump egentligen, och vad jag kan se på de annonser jag hittar får man en snygg fontänmojäng med i kitet. Kunde ju se snyggt och naturligt ut i en sump, eller kanske i själva karet... Banana man

Fråga: Någon som har sett ett diagram över pumpkapacitet (flöde) som funktion av stighöjden?? Eheim har sådant för diverse produkter på sin hemsida, t.ex. för 1262:an, men jag hittar inget motsvarande för Lagunas olika modeller. :?:

Med tanke på att jag nog behöver skicka upp vattnet sisådär en 2-3 meter från undervåningen och dessutom ha lite böjar på vägen så lär jag ju inte komma i närheten av maxsiffrorna som anges för någon pump... Skulle vilja verifiera ifall jag klarar mig med en enda returpump eller om det kan behövas två, samt vilken typ av slang/rör och diameter som krävs innan jag säger till byggfirman att begrava dem i bjälklaget. (wrang nämnde 32mm retur; men jag vet inte vad som ligger bakom den rekommendationen).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För att minska friktionen upp eller tappa massa flöde så rekommenderar jag större returrör än de anger vid pump ut. Då vattnet skall fraktas en bra bit och man ej har en riktigt tryckpump så avtar flödet markant. Ökar man dimmensionen 1½ så avtar minskningen. Det är iallafall lite vad jag fick lärt mig då jag jobbade på ett mejeri.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kör i mitt system med en HLP 8070, den har max tryckhöjd på 7,8 meter, Flödet på 8000liter. Jag tyckte det lät overkill från början men nu går den för fullt ändå! Den driver kalkreaktor, fosfatfilter och en ordentlig cloosed lopp över sumpen. Jag har fortfarande kapacitet att driva fler saker tex en extern skummare och UV-C.

Så mitt råd är att ta till lite när du ändå håller på, det är alltid skönt o slippa massa olika pumpar! Och en ordentlig pump räcker långt! Jag har ingen erfarenhet av Lagunapumpar men HLP:n kan jag varmt rekommendera. Tyst och kraftig, dock dyr i inköp. Men det finns begagnade!

Vad gäller rörsystem genom väggar..det blir ju problem när du ska göra rent....jag har köpt dammslang på Bauhaus som jag har genom bjälklaget. Passar perfekt på våra pvc-rör och betydligt billigare. Den e kanske enklare o ta ner o bara byta ut om den har kläggat igen. Du kan kanske lägga den i färdiga avloppsrör genom vägg o golv?

Spännande projekt e det iaf!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För att minska friktionen upp eller tappa massa flöde så rekommenderar jag större returrör än de anger vid pump ut. Då vattnet skall fraktas en bra bit och man ej har en riktigt tryckpump så avtar flödet markant. Ökar man dimmensionen 1½ så avtar minskningen. Det är iallafall lite vad jag fick lärt mig då jag jobbade på ett mejeri.

Japp, den fysikaliska principen är kristallklar; jag funderade mest på om du hade någon specifik uträkning i bakhuvudet som landat på att 32mm vore rätt storlek eller om det var höftat som "lagom mycket större än man skulle ta normalt"... ;)

Hur som helst, har för mig att man normalt kör 22mm slangar till min 1262a (har inte varit igång på ett tag så kommer inte ihåg säkert) och i så fall låter minst 32mm rör i bjäklaget som en rimlig storlek i detta fall.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kör i mitt system med en HLP 8070, den har max tryckhöjd på 7,8 meter, Flödet på 8000liter. [...] HLP:n kan jag varmt rekommendera. Tyst och kraftig, dock dyr i inköp. Men det finns begagnade! [...]

jag har köpt dammslang på Bauhaus som jag har genom bjälklaget. Passar perfekt på våra pvc-rör och betydligt billigare. Den e kanske enklare o ta ner o bara byta ut om den har kläggat igen. Du kan kanske lägga den i färdiga avloppsrör genom vägg o golv?

Tack för tips ang HLP:n, ska definitivt kolla upp den. Är det också en dammpump då förmodar jag med en sådan tryckhöjd?

Dammslang är en bra idé också, och tanken att lägga den i vanliga jämrans avloppsrör är ju förbaske mig helt lysande!!! -respekt Själv har jag varit så fixerad på "PeVeCeeeee" så jag inte ens snuddat vid denna strålande idé... :snurrig: Om jag lägger ner två st parallella avloppsrör så borde det finnas gott om plats för både dubbla avrinningar och dubbla returer; och att man sen kan byta ut dem om det behövs är ju bara sååå grymt!

Är dammslangen "stel" nog för att man ska kunna lirka den igenom ett par tre meter avloppsrör med några kraftiga krökar på utan att ha en förlina att dra med tror du???

Hur fäster du den till PVC-rören? Kopplingar eller kraftiga slangklämmor?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur fäster du den till PVC-rören? Kopplingar eller kraftiga slangklämmor?

Njaaa, så avancerat har inte jag det...den svarta lite lagom böjliga slangen passar perfekt på våra pvc-rör....man knökar helt enkelt på den med lite vridning, typ.

Vet inte hur jag ska förklara, men den har en spiralförstärkning som går runt slangen. När du snurrar den motsols blir slangen lite, lite större. N är du tryckt/snurrat på lagom längd snurrar du lite medsols och den sitter som berget. På med lite eltejp och "kopplingen" är klar!

Dammet på bilden e gips, inte salt;-)

Kolla här:

post-1008-14468914477999_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Smutt! Vad har du för ytter- och innerdiameter på slangen resp PVC-rören?

PVC-rören är standard och slangen håller "rätt" innerdiameter oxo. Den passar precis på rörens ytterdiameter.Jag brukar ta med en stump rör bara för att kolla att det blir rätt.

På bilden är det röret/slangen ner till min sump som är 25mm. Men hade jag vart du så hade jag valt större dia. med en gång. Jag tror mitt är lite underdimensionerat, tyvärr. Har problem med att få det tyst, det bubblar och för ett jefla väsen.....Ska prova med en avluftning och en grövre standpipe men har inte hunnit ännu:-(

Slangen finns både för 25 och 32mm. Jag tror den finns för 40 oxo men eftersom jag inte behövt det själv är jag inte hundra. Fast den borde finnas på vanliga dammbutiker.

Edit: Bauhaus har 40mm oxo, jag har ju det på insuget:-/

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Hepp,

För den byggintresserade kommer här några bilder på tomten som den ser ut idag innan något gjorts med den mer än att ett gäng träd har kapats ned. En jämrans stor hög med stockar och grenar belamrar den centrala delen av tomten just nu så det är knepigt att ta en översiktsbild utan att det bara ser ut som en majbrasa i vardande, så det får bli lite detaljbilder istället.

Ser lite "risigt" ut kan tyckas, men det var en riktigt fin skogsbacke innan killarna med motorsågarna drog in. Lär väl inte bli snyggare när det dånar in bulldozers och cementbilar om några månader... :smiley24: Hoppas på att naturen återhämtar sig kvickt efteråt och att så mycket som möjligt förblir orört.

Finns lite natursten att ta av som synes ifall man skulle få för sig att bygga en egen stengärdesgård eller nåt...

post-3386-14468914584515_thumb.jpg

post-3386-14468914584683_thumb.jpg

post-3386-14468914584841_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du blir trädgårdsintresserad så har du en perfekt utgångspunkt. Shakkei kallar man det när man lånar omgivningen till/i sin egen trädgårdsdesign i japanska trädgårdar. Ser super ut. Uttnyttja bara omgivningen så får du ett stycke natur i trädgården precis som i akvariet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar Stig! Jo, det är tanken att göra det så naturligt som möjligt, men det finns idéer på en liten gräsmatta (så att dottern kan slå kullerbyttor typ) och lite annat "syntetiskt", men även på en damm med tillhörande liten bäck. Borde kunna gå att göra så det ser nästan äkta ut tycker jag; tomten sluttar ju en del och är dessutom hyfsat stor.

Inget saltvatten in dammen dock när den nu eventuellt blir av... :ler:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kan lova dig att japanska "trampstenar" att hoppa mellan och buskar att gömma sig bakom är mycket roligare för barn än en gräsmatta. Undantaget är om du försöker lära ut dem till någon sorts bollproffs. Fråga vilka bondeungar som helst. Skogen är mycket roligare än gräsmattan.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Husplaneringen går så sakteliga framåt, och lite akvarieplanering med den. Största nyheten är att jag slipper strulet med att lägga horisontella rör i bjälklaget eftersom jag i det husalternativ vi valt till slut kunnat planera in ett dedikerat akvarieteknikrum rakt under karet. :ler: Inget jätterum, men 2*1,5 meter skall nog räcka fint med lite smart planering och bygge på höjden.

:?: En ny fråga som dykt upp gäller kylning av karet: :?:

Funderar på om det är möjligt att lägga en "slang" utanför husgrunden med genomföring in till akvarieteknikrummet och vidare ner i sumpen och sedan pumpa vatten (el ngn lämplig annan blandning) genom denna för att utnyttja den lägre temperaturen ett 2-4 meter ner under markytan till att kyla karet. Har läst om andra som lagt en slang inne i torpargrund, men detta skulle alltså bli ut genom den murade väggen i källaren (egentligen på "baksidan" av souterrängvåningen, men principen är densamma) och måste alltså fixas i samband med att grunden byggs.

Funkar detta? Vad bör man tänka på?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tycker inte du behöver gå så långt ned. Marktrycket ökar så det är risk att slangen blir platt.

Den smalaste tryckklassade Pe slangen är 25mm så jag skulle använt PEM25 PN10. Jag skulle sätta vinklar på slangen strax utanför husväggen och dra slangen ett varv runt huset i dräneringen med högsta punkt vid genomföringen så att det inte samlas luft i slangen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tänker såhär:

Att köpa en pump som klarar av att pumpa vatten så att det räcker för att kyla akvariet genom så lång slang kommer kosta mycket pengar, och den kommer troligen dra ganska mycket ström.

Sedan kommer man behöva någon form av styrning till detta så att rätt temperatur hålls.

Man kan ju inte stänga av pumpen genom slangen då det kommer blir endel stillastående vatten i slangen.

Alltså skulle man behöva köra "slangen" året om, och troligen doppvärmare ibland så att det inte blir för kallt.

Jag skulle satsa på en kylare avsedd för akvariebruk, har ingen erfarenhet av dessa själv, men i mitt huvud låter det betydligt enklare och marginellt dyrare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...