Gå till innehåll

frågor inför uppstart


ballsam

Rekommenderade inlägg

sitter på jobbet, och tog mej inte tid att göra det. finns bara paint på datorn, och hittade ingen funktion för att skriva in text, men uv´t ska sitta där under i alla fall. det borde göra det hela riskfritt.. tänkte sätta dit nåt att strypa flödet med innan och efter uv´t för att kunna koppla bort i fall det skulle behövas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det låter som om det borde fungera... Men det blir en del pill med att få allt tätt, och kostar inte 50mm's genomföringen en rätt bra slant? (Vad jag är ute efter är att det bara blir lite billigare men rätt mycket krångligare än sepparata genomföringar)

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I och med att han har insuget nere vid botten direkt anslutet till UV-C't och sen därigrån går rakt till ett exklusivt returrör kan både insug och retur vara på valfri nåvå, det kommer aldrig kunna ge någon hävert till någonstans. Det ända problemet jag ser är när han behöver demontera UV-C't för rengöring, och det är enkelt löst med en kram på ingående sida av UV-C't om han som han ritat på sin skiss, leder returen över vattenytan. Annars behöver han en andra kran för retursidan med. Självklart kommer han även behöva en pump, men den kan kopplas i stort sett var som helst i slingan, så länge den bara går att montera bort för rengöring den med.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

japp, precis som björn skriver så kommer det att vara som en egen liten slinga, där vattnet aldrig kommer i kontakt med omgivningen liksom.. svårt att förklara i ord. kommer att sätta dit en kran innan och en efter uv´t för att kunna koppla bort. pumpen tänkte jag placera vid "insuget" under LS´n. har en annan fråga som jag inte blir riktigt klok på.. det mesta av min LS ligger i tre stora tunnor med varsin pump i för cirkulation. i 2 av dom är vattnet klart och luktar mest lite hav, men i den 3:e är det grumligt och luktar hökaröven. bytte typ hälften av det igår, men det blev inte ngt bättre. vad ska man göra åt det? vattenvärdena är samma i tunnorna.. är det nåt som gått å dött?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

är det nåt som gått å dött?

Inte alls omöjligt. Jag tror det finns 2 sätt att hantera det på.

Ut med allt, nytt vatten, skölj rent stenen i saltvatten innan den läggs i det nya vattnet, och håll tumarna för att vad som än är orsaken hamnar i sköljvattnet.

Det andra sättet är enklare. Håll tummarna, droppa i lite väteperoxid för syresättningens skull, och låt det stå.

Det värsta som kan inträffa är att du för en tunna med död LS oavsett vilket sätt du väljer.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

saker och ting går inte så fort som man skulle vilja, men igår svetsade jag ihop ställningen till akvariet, så nu ska den finputsas och målas. luckor är inköpta på IKEA, blev tidaholm ek. köpte formplywood som material till skiva under akvariet, och till hyllan under som sumpen skall stå på. inget av det levande har strukit med, för utom de acroporor som ingick och en gul kirurg som inte klarade flytten. min palettkirurg fick en släng av prick, men det är borta. det luktade peck i en av tunnorna med LS, men det är nästan helt bra nu. tillsatt en droppe zeobak (tror jag det var) lite då och då.

nu till frågorna..

# ska sätta igen det gamla hålet efter en 50 mm genomföring.. hur tjockt glas ska jag använda? resten av akvariet är byggt med 12 mm.

# ska sätta fast en ytavrinningskam och har hela tiden trott att man limmar den på sidan av glaset, men är det så, eller limmar man den på "kortända mot kortända"?

# när jag petat i LS´n i det ordinarie karet, ska jag låta det gå ett tag innan jag stoppar i fisk och annat, eller ska jag köra på? (det 1:a alternativet antar jag..) /Samuel

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har tidigare limmay ytavrinningen på insidan som Stig gör. Jag har dock börjat limma dem på utsidan nu då jag får ett mindre porlande ljud då. Går att komma ifrån det ljudet om du har ytan på rätt i ytavrinningsboxen också. Om du inte köpt kamen än skulle jag köpa en som man limmar ett fäste istället för hela kamen då det är lättare att kunna ta bort den för rengöring än att göra det på plats!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...