Gå till innehåll

ännu en ny färskis


Irrbloss

Rekommenderade inlägg

tjena allihopa.

tänkte höra med er huruvida lämplig invånarmängd är i ett 220 liters med relativt mycket LS och med gott om gömställen.

jag hade tänkt mig att jag vill ha:

clownfiskar (4 st kanske)

ett gäng turbosniglar (får väl se om jag finner nått substitut till dem då jag läste att de är klumpigare än "toker" i snövit)

nån eremitkräfta (den eleganta varianten)

en jewel blenny (ifall det är behov, förövrigt hoppas jag på behov för dem är förjävla fräcka)

putsarräka (vet ej hur många som man borde ha i ett akvarium av min kapacitet)

(om jag nån gång hittar en sjöhäst så vill jag ha en sådan men då måste man lyckas hitta dessa också)

låter det som för mycket? om inte hade jag velat ha lite mer fisk sorter och undrar även om nån har nått tips på nån relativt trevlig fisk som är grann å rolig att titta på(fastnar väldigt lätt i timtal vid akvarium så hade varit kul om det var nått intressant jag tittar på)

t.ex mandarinen är den nått att ha eller är den svårare än att köra med sommardäck på is? (den är ju väldigt fin)

aja ha det gött så länge är tacksam för lite goa tips

/Robban

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Robban och Välkommen!

Är själv en halvfärskis, men är säker på att clowner och sjöhästar är ingen bra kombination. Clowner önskar anemoner, och sjöhästar bränner sig på anemoner, men viktigast, sjöhästar måste ha mat ganska ofta , äter lite och väldigt sakta varje gång. Jag håller själv sjöhästar, skitmysiga djur!!! Vid konkurens om mat med t.ex. en clown, då vinner clownen ( alltid!! ).

Sjöhästar kan du ha med en mandarin, någon goby och lite räkor, sniglar, sanvändare etc. Clowner kan du ha med lite snabbare fiskar av olika arter.

Ja, Lycka Till!!!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

aha okej sjöhästar får isf bli ett senare projekt för clowner är huvudprioritet :D dem är så granna å roliga att titta på (inte för att sjöhästar inte är det men clownfisken är det jag velat ha längst). var kom du över sjöhästar någonstans? (glömde kolla vilken del av sverige du finns larsh och jag orkar inte skriva om allt igen :D)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det står till vänster här på sidan våra namn och bostadsort ( om man skrivit in det vid registreringen t.ex. )

Jag bor i Rosersberg, i höjd med Arlanda, och har köpt mina hästar hos Triton i Täby/Sthlm, en affär som till och från annonserar här på Saltvattensguiden. Det finns fler affärer i Sthlm som säljer sjöhästar, och ett antal i Göteborg också vad jag förstår.

En del till många affärer har nyhetsbrev man kan abbonera på, och där får man information om de har sjöhästar i lager.

Lycka till med det du väljer!! Hälsn Lars

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Clowner behöver inte alls anemoner, även om de gillar dem. Anemoner är inget nybörjardjur, du bör ha haft karet igång och ha bra vatten och ljus, samt vara medveten om riskerna ifall den dör. Och helst köpa odlade anemoner, eftersom det är ett mycket stort svinn i anemonfisket p g a skador. Vissa clowner trivs i koraller som sarcophyton eller euphyllior i stället.

Mandarinen behöver mycket levande sten (man brukar säga 50 kg per mandarin i ett akvarium som varit igång ett år, så att stenen är mogen) eftersom den ofta inte äter annat än djur den fångar själv på stenarna. Trivs den och kan hitta tillräckligt med mat är den tålig och lättskött.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra kompletterat. Jag visste att det fanns ett riktvärde på hur mycket sten man skulle ha per mandarin, men eftersom mitt kar ännu bara är på minus 70 liter, hade jag glömt riktvärdet.

Att anemoner är ganska svåra, och inte nybörjardjur, absolut, kan troligtvis aldrig påpekas för mycket. Dessutom vildfångas det vad jag också förstår, för mycket anemoner i världen, för att det ska vara bra för ekologi och natur. Därför skrev jag "bara", att clowner önskar anemoner. Fungerande substitut typ sarcophyton eller euphyllior kan inte nog framhållas ( de ska ju odlas schysst, eller ????? ). ./lh

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag har dryga 27 kg LS vissa större å lättare än andra. blir nog inte så mycket utrymme för nått annat om jag skall knöka ner 50 kg LS då det redan tar upp väldigt stor plats. köpte en sten som vägde ca 5 kg och den tar upp 1/5 del av akvariet själv. i dags läget är det 1/3 del av akvariet som är LS.

har en ny fråga till er kunniga där ute: det har kommit en brun gegga på en del av stenarna. trodde de var brunalger som jag har läst kan dyka upp i uppstartningen men blev osäker när jag wikipediade brunalger och såg ingen likhet mellan min sörja och den algen. nån som vet vad detta kan vara för något?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

är med stor sannolikhet kiselalger, det kan vara cyano (slemalger) de är oftast med mörkrödaktiga. Kiselalgerna försvinner när de har förbrukat silikatet i vattnet men kommer att hänga kvar om påfyllningsvattnet innehåller silikat(kisel) en bra osmos med ett silikatfilter är till stor hjälp. Du ska också satsa på en städpatrull i form av snäckor typ astrea även om de är klumpiga som du säger (de kan inte vänga på sig själv om de faller till botten) de är ovärderliga i ett revkar och dina bästa vänner till att hålla algerna under kontroll, de är lite av en förbrukningsvara och man får köpa till någon/några ibland. Man bör ha minst en till 5-10L vattenvolym. Om du ska ha sand i karet köp sandlevande nassarius snäckor och sandvändande sjöstjärnor, säger som farbror Barbro (nilecity 105,6) det finns inga genvägar till det perfekta ljudet (i detta fall akvariet) Putsarräkor trivs bäst om de är flera i alla fall är de framme mer. en eller 2 brukar vara lite mer skygga. När det gäller mandarinfiskar så har jag alltid hört att ca 30kg sten ska klara en mandarin men vänta med en sådan fisk tills karet är ordentligt inkört(minst 6 månader)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Clowner som du vill ha gillar jag, inte bara jag utan de flesta. Dock avråder även jag dig att ha en anemon då det inte är ett nybörjar djur. Köper du odlade clowner har de oftast inte sett någon anemon och kommer att söka sig till något revir de trivs med ändå.

Jag tycker att du ska besöka ett antal affärer och se vad du faller för för fiskar. Sedan ska du läsa på om just den fisken för det finns gott om arter som inte är lämpliga i kar av din storlek eller för nybörjare, oftast pga att de är foderspecialister. Här har vi ett eget artregister samt Reeflex artregister som vi håller på att översätta, de som gör det jobbet lägger ner stor energi på detta, där jag tycker du ska blädra runt. Kolla även blant övriga trådar i mitt första akvarium så får du tips och idéer!

Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...