Gå till innehåll

Akvarieföretag utnämnt till "Gasell" i Dagens Industri


Vargklo

Rekommenderade inlägg

Det är verkligen inte ofta (har det någonsin hänt?) att Dagens Industri gör en artikel om ett företag i akvariebranschen. Men nu har det hänt. I dagens DI (se bild) uppmärksammas företaget Akvarieteknik i Filipstad för att vara snabbväxande, s.k. Gasell. De arbetar som grossist inom akvariefisk, växter och tillbehör och har 15 anställda med en omsättning på 25 Mkr. Det framgår inte av artikeln (eller deras hemsida) om de har saltvattensfisk eller odling. Kanske någon vet?

Akvarieteknik påpekar i artikeln, vilket ju uppmärksammats här också, om nödvändigheten av prishöjningar pga dollar- och eurokurs.

Det som de säger som zoofackhandeln är intressant, nämligen att det är nästan lite märkligt hur just denna gren av detaljhandel fortfarande är mycket småskalig. Det finns ju faktiskt bara ensamföretagare i hela denna bransch. Visst finns både Arken och Djurmagazinet, men Arken är franchise och DM bara ett varumärkes- och inköpssamarbete. Idag finns inte en tillstymmelse till "Pets R Us" eller liknande. Kanske blir det en sådan utveckling om 5-10 år? Eller också inte?

Jag citerar från artikeln:

"Zoobranschen är på väg att förändras, precis som leksaksbranschen, säger Per Ekman. Enskilda handlare börjar samarbeta, som i Djurmagazinet, eller säljer till större företag.

Det som driver på utvecklingen är att det krävs större försäljning för att bära kostnaderna för exempelvis kassasystem och hyra i ett prima butiksläge.

I jämförelse med andra detaljhandelsbranscher har zoobutiker mycket att göra för att förbättra försäljningen. "Den här branschen är inte mogen", säger Per Ekman.!

Vi får se vart utvecklingen tar vägen. Kanske beror det hela på om någon med kapital beslutar sig för att ge sig in i branschen och börja köpa upp butiker?

post-1358-14468916566628_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

känner till vilken butik det är riktigt sagt e det mesta grosist men dom har öppet 2 dagar i veckan för kunder i närheten för tillbehör har varit där med akvariekällaren i örebro då jag bodde där förut dom håller på med odling och import av sötvatten inget salt då för 3 år sedan iaf men kan ta reda på om dom har börjat med salt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är det de som ska ta över Simontorps marknad?

Nej,

Det är nog Dogman du tänker på, dvs de som köpte "inkråmet" av Simontorps verksamhet.

Det återstår att se om Dogman orkar hålla igång alla "små" agenturer inom akvaristik.

Jag citerar från Dogmans hemsida:

Dogman tar över Simontorps akvaristikrörelse - 28 Aug, 2008

Från den 1 september kommer Dogman att ta över Simontorps akvaristiksegment vilket ytterligare breddar Dogmans sortiment och gör oss till en ledande aktör även inom akvaristikområdet.

För dig som Dogmankund innebär detta att ni nu har massor av nya fräscha produkter att välja på inom akvarium, möbler, belysning, inredningar, vattenrening, foder mm.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hoppsan,

Enligt informationen i detta inlägg så har Dogman (f.d. Simontorp) redan börjat släppa en agentur (Aquatronica) . Undrar om de släppt ännu fler, och om någon annan svensk grossist fångar upp dem? I annat fall får våra svenska butiker direktimportera från någon utländsk grossist, vilket de kanske inte vill pga befarat strul med returer.

Det vore trist om konsolideringen i branschen (i detta fall i grossistledet) får till följd att bredden på utbudet också minskar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...