Marko Postat 8 februari 2009 Postat 8 februari 2009 Som frågan lyder - finns det någon bra tumregel på hur mycket man ska ha i koppen på en viss tid och med en given akvarievolym, t.ex 1dl i koppen på 4 dagar på ett 100 liters akvarium.Finns det någon "optimal" punkt där man varken skummar för blött eller torrt?(Om mod tycker att det här är mer biologi än teknik så flytta gärna..) Citera
Laggeman Postat 9 februari 2009 Postat 9 februari 2009 Det är ju beroende på vad du har för belastning i karet. Ingen fisk, väldigt lite skräp. Mycket fisk, mer skräp. Lite logiskt tycker jag. Citera
Marko Postat 9 februari 2009 Författare Postat 9 februari 2009 Lite mer specifikt än så kan du väl? :-)"mycket skräp" säger ju ingenting för en nybörjare som mig. Är det 100 ml skum i koppen på en vecka, eller på en dag? Citera
wizz Postat 9 februari 2009 Postat 9 februari 2009 Ja du det beror på belastningen i karet matar du mycket och har mycket fisk så skummar det mer än vid låg belastning... Finns ingen tumregel eller riktlinjer för hur mycket det skall skumma tyvärr... Citera
Marko Postat 9 februari 2009 Författare Postat 9 februari 2009 Hmm.. Om man skulle sammanställa en enkel tabell då med data från er erfarna akvarister, tex:* antal fisk (eller cm fisk, eller något annat hyfsat bra sätt att kvantifiera mängden fisk)* akvarievolym* tid för att producera 100 ml skumdå borde man ju kunna få lite vägledning för hur man ska ställa in skummaren som nybörjare? Citera
DaTrucka Postat 9 februari 2009 Postat 9 februari 2009 Precis som dom andra säger så går det inte att säga. Det är alldeles för mycket som spelar in. Antal fisk, typ av fisk, typ av skummare, hur mycket man matar, algsporer i vattnet, hur tort eller vått man önskar ha i koppen mm...Det generella man kan säga är att, blir det gukk = så finns där skit, inget gukk = inget eller lite skit. Man får helt enkelt prova sig fram. Du kan prova ställa in skummaren så bubblorna i stigarröret briserar ett par cm under kanten på toppen av röret, (i mitt fall är det ganska lagom). Därifrån kan man sedan börja justera upp eller ner.När karet och skummare är väl inkört så kan man mäta effektiviteten av skumningen om man tycker det är kul. Väg upp all mat du stoppar i under en vecka, under samma period tar du vara på gukket i koppen och låter det torka och väger detta med, jämför sedan vikterna. Det ger en liten fingervisning på hur effektivt det skummar, naturligtvis är det inte exakt. Citera
Marko Postat 9 februari 2009 Författare Postat 9 februari 2009 Ok, jag ska inte börja torka utskummat material, regeringen har redan åsikter om hinkar och osmosanläggning så jag tror att sådan verksamhet skulle påverka negativt på den goodwill jag försöker bygga upp :-)Men nu är du inne på något - "hur tort eller vått man önskar ha i koppen mm..." - vad ska man ha? jag menar - det går ju att fylla koppen på en kvart om man vill, men det ger nog ingen effekt misstänker jag. Vad jag tycker mig se är att ju längre tid det tar att fylla upp i koppen, desto mörkare är innehållet i koppen.. Ska det vara som svagt grönt-té, som en välbryggd earl-grey, eller en espresso - om det kan vara ett annat sätt att kvantifiera skummningen? Citera
NiXoN Postat 9 februari 2009 Postat 9 februari 2009 Vargklo plockade upp en artikel för inte så länge sen om skummning, lite mera vetenskapligt analyserat osv...Det som var slutsatsen var att färgen på skummet inte hade så mycket med saken att göra utan massan av materia som drogs ut var de mest betydande.Något som lär vara väldigt svårt att mäta för en glad amatör.Jag vet att många nybörjare blir väldigt förtvivlade när dom inte får nåt "såhär är det" svar på skummning, men det handlar om att hitta inställningar genom att prova sig fram.//NiXoN Citera
Marko Postat 9 februari 2009 Författare Postat 9 februari 2009 Mmm, lite bittert när det mesta andra kan mätas i ppm :-) men ok, då kör vi lite på känsla helt enkelt. tack för alla svar! Citera
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.