Jump to content

Marko

Medlem
 • Posts

  715
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Marko

 1. Nu finns hela paketet till försäljning till ett riktigt KANON erbjudande! https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?43577-Komplett-RSM130-med-extra-allt-och-lite-till-i-Stockholm&p=424810#post424810
 2. Tack Lasse, men jag är som 'The Highwayman' - I'll be back, and again, and again, and again.... ;-)
 3. Då har jag idag dragit ur sladden till belysningen. Akvariet är nu nedlagt efter en längre tids velande och oförmåga att hinna ta om hand om det till den grad jag själv förväntar mig av mig själv. Alla fiskar och stora koraller (min eyphyllia klockade in på 40 polyper) är nu i trygga händer. Nu ska resten bort! Säkert 20-25 kg levande sten som bokstavligt talat myllrar av liv. Det finns knappkolonier på dom, diverse korall bitar som vuxit fast, SPS och mjukisar, revvänliga krabbor (se tidigare inlägg) med mera med mera. TYVÄRR så finns det även Caulerpa verticillata som jag beskriver i inlägget ovan, och därför är detta inget jag rekommenderar någon att lägga i sitt akvarium obehandlat eller åtminstone medveten om problematiken med denna alg. Det finns också cyano men det är inget som inte går att borsta bort. Med det sagt så skänker jag bort denna LS. Jag skulle personligen bryta loss det som är intressant (eyphyllia med några polyper, mjukisar, knappar, etc), eventuellt ympa in lite av denna LS för att boosta ett akvarium - caulerpan sprider sig med "rot-skott" så det borde vara kontrollerbart, men viss risk föreligger, och sedan koka resten av stenen och starta på nytt. Jag har en 30liters tunna full med sten, och ytterligare ~20 liter i akvariet som inte får plats i tunnan, så - först till kvar får först koka sten. Den som först ringer mig på 073-0356928 får stenen (plus en 30 liters balja), enda haken är att all sten ska bort. Om du hämtar stenen ikväll så blir det riktigt bra, annars får vi ta det någon gång nästa vecka när jag är hemma igen. Om ingen mot förmodan hör av sig så åker det på tippen nästa vecka. Efter sommaren kommer det att finnas en super-pimpad RSM 130 med extra allt ute till försäljning till ett riktigt pang-pris!
 4. En tanke bara, du kanske ska höra med firman vilka dimensioner dom har verktyg i så att du inte hittar på mått som ser snyggt ut men blir dyrt att fräsa ur.
 5. Den klarar sig nog, euphyllia fraggar du ju på ungefär det avståndet från polypen. Finns ingen levande vävnad långt ner i stammen. Edit: och gropen kommer nog inte att växa igen.
 6. Putsa med ena handen och håva med andra.
 7. Om du kör igång osmosen så ser du vilken som är slaskvatten (mest vatten) och vilken som är osmosvatten (minst vatten). Skulle våga påstå att det är omöjligt att ta miste på det.. På min Aquatic Nature är den gula slask, men jag har ett silikatfilter efter osmosen.
 8. Om du inte kokar osmos vatten ofta (typ var och varannan dag) så låt dom första 10-15 minuterna av osmosvatten gå i slasken. Jag har TDS mätare och får ut "smutsigt" vatten (upp til 6 ppm TDS) dom första 10 minuterna, sen är det nollat (givet att dina filter är ok). Jag fyller hinkarna en gång i veckan ungefär.
 9. Check. Nu har jag gjort helgens byte men tar dessa tester till nästa gång.
 10. Här är vad du har att se fram emot: http://www.oregonreef.com/sub_worm.htm :-D
 11. Mitt nya vatten går med cirkulation och lite luft (kör en gammal skummarpump som blandare) i regel 14-24 timmar. Ibland längre, sällan kortare. När jag testat (vid salt byte) har det alltid varit efter 24-30h från blandning. Edit: och jag testar alltså det nya vattnet innan jag gör ett vattenbyte.
 12. Intressant, men jag tror som sagt inte att jag ska ge mig på saltsyra... Min tanke var att om det på ett enkelt (ofarligt) sätt går att justera det nyblandade vattnet till lagom KH eftersom jag upplever att alla salter håller en för hög KH, så hade jag testat det. Självklart vore det trevligt med ett salt som håller NSW värden, men det verkar svårfunnet tycker jag.
 13. Jag har själv kört med så lite som 1ml per 100l, det blir riktig lützen dimma på det också tycker jag.
 14. Hur menar du? Jag vill hålla KH stabilt på 9, jag kör balling, och då blir det inte så bra när jag kör ett vattenbyte med ett salt som har KH 11. Sent from my Xperia Arc
 15. Orden 'saltsyra' och 'enkelt' är jag inte man nog att sätta i samma mening. Var får man tag på saltsyra och vad är formeln för att sänka tex 1 dKH / 10l? Är salinitet en variabel? Sent from my Xperia Arc
 16. Har använt det av och till under 1,5 år kanske. Påverkas din skummare av maten? Min slutar skumma i 4-5 timmar efter att jag matat detta. Sent from my Xperia Arc
 17. Jag hade en hink salt som efter ett par månader (ok ett halvår) gav drygt 650 i Ca. Vet inte om saltet var så från början eller om det blev så med tiden, så testa ditt nyblandade salt. Sen sägs det att testerna (salifert iaf) testar för högt när dom blir gamla pga avdunstning från reagensflaskan. Sent from my Xperia Arc
 18. Lite OT men hur korrigerar du KH neråt? Tycker att det är för hög KH i de flesta salterna. Sent from my Xperia Arc
 19. Obs att dom skenorna som kommer med maxspecten är för långa för ett rsm130 om du lägger dom på sumpavdelaren och framkanten. Sticker ut ca 10cm. Funkar bättre i orginalutförande om du kan lägga skenorna på bakkanten så att dom går över sumpdelen. Sent from my Xperia Arc
 20. Tycker att KH är en viktigare parameter än Mg, om man nu ska välja 2...
 21. Yes då är jag med. Det där är inte en skummarkopp, det där är din ytavrinnings-modul (kam). Skummarkoppen är den som skummarens skum samlas i.. den fyrkantiga boxen som du tömmer lite då och då. Om du nu inte hinner fixa osmolator så skulle jag skjuta ner den där modulen så långt det går - kanske tom ta bort den och bara köra gallret, samt toppa upp med så mkt vatten som du vågar utan att sänka salthalten för mycket. Obs detta är en "last resort" lösning. Kom ihåg när du kommer hem att inte toppa upp osmos till normal nivå direkt eftersom det kommer att ge en tråkig sväng i salinitetsförändring. Har du ingen granne som kan gå förbi och toppa upp åt dig?
 22. En bild skulle underlätta. Du menar inte gallret/avrinningen som syns i huvudkaret? På min gamla orginalskummare går det inte att justera skummarkoppen.
 23. Så här gjorde jag: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showpost.php?p=279709&postcount=89
×
×
 • Create New...