Gå till innehåll

Köra utan skummare med zeolit och vodka (kanske zeovit??)


Dimorb

Rekommenderade inlägg

Har läst runt lite på forumet och manualer på nätet och att köra zeovit utan skummare rekommenderas ju inte särskilt hårt någonstans.

Vad jag däremot har hittat är ett fåtal personer som för en kortare period har kört zeolit-stenen och vodkadosering utan skummare och fått det att fungera.

Jag undrar då..

är det någon som har kört med zeolitsten + vodka UTAN skummare under en längre period och vad är era erfarenheter?

Anledningen till att man bör/måste använda sig av en kraftig skummare till zeovit och vodkametoden är väl för att inte få syrebrist i vattnet? Eller är det för att exportera något som produceras av kemiska processer eller något som bildas i vattnet i samband med den ökade bakteriekulturen?

OM det är för att syresätta och inte få syrebrist i vattnet finns det då inte något annat sätt att förebygga den syrebristen? Som t.ex. mer cirkulation på ytan?

Orsaken till att jag funderar är att jag har läst om zeovit och om vodkametoden ett tag nu och uppfattat det som att båda starkt rekommenderar att man kör kraftig skumning till metoderna. Men jag kan inte riktigt läsa ut varför??

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Eftersom jag inte är inläst på zeo metoden, så vågar jag inte svära på det, men är inte avsikten att binda näringsämnen som är lösta i vattnet i bakterier som sen går att skumma bort?

Du kommer ju inte få sjunkande näringsnivåer om du hela tiden tillsätter näringsämnen, men inte tar bort några.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag läser på om zeo-metoden..

och jag trodde också det var så att man mata bakterier med zeobak, och bakterierna frodas, konsumerar ph4, n03, sen så skummar man bort bakterierna, men, det var inte så bioted marine såg på saken, utan tanken med det var att man matade bakterierna i zeofiltret, sen producera de aminokedjor etc, detta spolades sen ut till akvariet för att ge näring till korallerna.. detta är en av anledningarna till att zeofiltret ska sitta efter skummaren..

Likväl är det så att man när man kör med vodka eller zeobak så får man den här svarta sörjan i skummaren.. så jag vet itne riktigt vad det är man skummar bort..

en sak jag också funderar på är vad är skillnaden på vodka och zeobak/ultrabak, är där mer rafinerade grejer i zeobak/ultrabak än kolkäller som socker,vodka..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite information om vad är vad, verkar som ni blandat ihop sopporna lite.

ZEOlitmetoden:

ZEO bak = bakteriekultur

ZEO food = bakteriemat

ZEO start = kolkälla

ULTRA lith metoden:

ULTRA bio = bakteriekultur

ULTRA bak = kolkälla

ULTRA organic + ULTRA min S = bakteriemat

Förövrigt en riktigt intressant tåt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

men marko?

varför behöver man både kolkälla och bakteriemat? nu fattar jag mindre än någonsin.. men det är ett bra tecken.. då kanske jag fattar mer en annan gång..

vad mer behöver bakterierna än kol, ph4 NO4.. lite spårelement kanske.. för att frodas? är inte ph4 och NO4 maten..

till alla som inte kan detta, vad ni än gör, lyssna inte på mig.. ni som kan zeo.. ni fattar själva att jag inte fattar.. men jag försöker..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag körde die-hard utan skummare med Vodka och det fungerade, men jag körde rätt så försiktigt. Inget jag kan rekommendera för nervsvaga människor och dessutom helt vansinnigt då det är lätt att ta ihjäl dina små liv i karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...