Gå till innehåll

Stenbackas första akvarium


stenbacka

Rekommenderade inlägg

Hej nu är vi med i matchen.

Vi har haft vårt akvarium i ca 1,5 år. Ärvde ett gammalt (15-20 år) från en kompis som inte hade någon plats över och som fått annat att tänka på.

Akvariet är på drygt 1000 l med ca 300 kg gammal levande sten. Ett välmående akvarium men med högt nitrat. I övrigt ligger alla värden som det skall.

För ca en månad sedan kändes det som att allt kraschade. UV-lampan la av, skummaren fungerar inte som den skall. Det byggde på med alger (röda slem- och trådalger). Korallerna "dog" (både sten och mjuka). Vi har nu införskaffat nytt UV-ljus och bytt några pumpar. Skummaren däremot har vi inte hittat någon ännu. Har funderingar på en Bubbel Magus.

Är det någon som köpt på nätet från www.reefshops.com?

Vet att Triton har börjat ta in men det vet inte när det får in från leverantör nästa gång.

Finns det i övrigt något man kan göra för att få ner nitrat nivån?

Tacksam för alla tips och tricks? Ser allt som utveckling både ris och ros.

Mvh

Jonas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har precis beställt från Reefshops, just en bubble magus NEC6A. Ni behöver nog en större. Den har anlänt till Sverige, men inte skickats till min stad ännu. Praktiskt med trackingnummer från Kina! Verkar funka bra och säkert.

Angående nitrat..

Kompensera endast avdunstat vatten med osmos vatten, samma vid vattenbyte.

Gör vattenbyten lite oftare 100-200l i veckan kanske..

Enligt allmänna rekommendationer bör ni ha en cirkulation på minst 10 gånger vattenvolymen per timme, dvs 10 000 l/h. Detta är ett absolut minimum. ÖKA, öka, öka! Mer cirkulation=mer vatten som går genom den levande stenen där våra önskvärda bakterier bor, som kan mineralisera och bryta ner organiska föreningar osv. Kanske 30 000 l/h är ett bättre riktvärde.

SKUMMA! Fixa skummare, ju fortare desto bättre. Kör på något temporärt. Skummaren tar bort både partikulariserad och upplöst organiskt material. Dvs både skit/matrester och oönskade ämnen som nitrat/fosfat och t.ex. gifter som koppar.

Lär noga på och dosera försiktigt med "vodkametoden". Detta för att stimulera de bakterier som nämndes ovan. Ska tydligen vara mycket effektivt på nitrat.

Går systemet utan skumning kanske ni kan bygga en enkel modell i väntan som för ut en del av skiten. Finns flera säkert mycket väl fungerande ritningar på nätet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul det gick bra starta tråden!

Jag tycker som William att det är viktigt att få tag på en skummare. Däremot skulle jag vara mycket försiktig med någon kolmetod, typ vodka, innan ni läst på mycket om detta!

Låter mer kunniga nitrat ge råd i övrigt.

Har ni kollat bland annonser om det finns någon skummare tillsalu?

Finns ingen så kan ni lägga ut en köpes annons!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad är det för skummare du har? Kan du inte namnet så lägg in en bild. Kanske kan vi hitta ut felet på den. Det brukar gå att få tag i reservdelar till pumpar om det är den som lagt av. Och kör absolut inte vodkametoden utan en kraftig skummare.

Leta upp en erfaren stockholmare med ett bra fungerande snyggt akvarium som bor i dina trakter och bjud hem honom på ett par öl så får du bra tips.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tyckte att det framgick av ordningen jag skrev i att vodkan kom sist efter både skummare och "Läs noga på och dosera försiktigt med..", men det är tydligen värt både ett och två varningens finger. Om man läser på noga så fattar man att skummning och försiktig dosering är nyckeln. Jaja..

Hocus Pocus, kolla här:

https://www.saltvattensguiden.se/annonser/showproduct.php?product=8136&cat=4

Hade varit perfekt till ert kar. Billigt som fan med. Klipp den, innan jag gör det! ;)

Försök reparera först. Har den tillräcklig vattennivå, har ni rengjort? Kan Impelleraxeln brutits osv.. Kolla lite, först.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Alla,

Tack för alla underbara tips. Nu har vi lite att jobba med. Vi har lagat den gamla skummaren så att den fungerar som den skall igen. Förstod att en fungerande skummare är A & O innan man kan/skall göra något annat.

Tätare vattenbyten är på G så får vi se vad som händer.

Vi håller tummarna och tackar än en gång för hjälpen. Info kommer inom kort hur det går.

Mvh

Jonas

Ändrat av stenbacka
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...