Gå till innehåll

MH från Hong Kong


Tobbe

Rekommenderade inlägg

Hej.

Jag fick precis hem min uppgradering av belysning från HK, tänkte att man får väl chansa lite. Det är 3 st 250 W MH med deras typ av "luminarc" reflector. Jag har installerat 1 av dessa och jösses vilket drag, allt är knäpptyst och verkar fungera. Kommer att uppdatera efterhand för alla som är intresserade.

Tobbe

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hejsan!

Jeg beställde från fish-street då jag har varit nöjd med dem innan, reflektorn var av det mindre slaget ca 40*40 cm. Jag har hängt den 40 cm över mitt 540 liters kar. Jag måste säga att kvaliten är bättre än vad man betalar för, visst det fanns en del av de inbockade kanterna på reflektorerna som var något böjda men det var inget som påverkade själva ytan i reflektorn. Jag har tidigare kört med 150 w MH och vissa av mina koraller drog in polyperna när jag startade denna så jag hoppas jag inte bränt några, tyckte jag var på "säkert" avstånd 40 cm över karet. I varje fall så är jag hittils nöjd jag köpte en 20000 K och 2 purple blue, tror det är 15000 K.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej!

Jag har funderat på att beställa under en tid jag också, men inte kommit mig för.

Köpte du alltså lösa delar; ballast reflektor o lampor? Fanns alla sladdar man behöver med då (om det nu var lösa delar :))? Vet du om Ballasten är elektronisk? Låter ju bra att den är tyst i alla fall.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej

Jo det är elektronisk ballast, det mesta finns med utom väggkontakt och en del detaljer att koppla ihop sladdarna med. Men allt det där finns ju billigt på Clas Ohlson eller biltema. Även upphängninsanordning finns med så det går ganska smidigt faktiskt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tog några snabba kort, satte in ett plexiglas som täckglas i reflektorn det var redan tillbockat på reflektorn och bara att skjuta in på plats. Nästan lite jobbigt för ögonen att vistas i akvarierummet pga av det starka ljuset, jag har kört lampan i 1-1,5 tim om dagen nu för att vänja korallerna vid ljuset men det ser nästan ut som om vissa tycker det är för starkt på den nivån jag har den nu. Tror jag vill behålla alla tre nu när jag fått hit dem, men man vet aldrig:)

post-3274-14468919310593_thumb.jpg

post-3274-14468919310789_thumb.jpg

post-3274-14468919310976_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

UV-strålningen behöver du nog inte vara rädd för, antar jag, eftersom det är inbyggt filter. Men om du vill ha ett glas för stänkrisken kan du nog gå till glasmästaren och få ett specialglas tillskuret. Det måste ju tåla en hel del värme, som du redan märkt :). Vanligt glas duger inte pga att det spricker.

Det finns en tråd om glasval här: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=32484

PS.

Jag vill också ha ett akvarierum, såå avis :x

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag undrar hur det är med UV skyddet i lamporna för mina SPS drar in polyperna eller de reagerar på att ljuset är för starkt. Åsikter om detta motages tacksamt!

Det varierar från fall till fall hur tullen beter sig denna gång hade jag unte tur i alla fall men det är ändå prisvärt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är det någon här som har någon erfarenhet av Kina-lamporna och deras UV skydd, de är ju med E 40 sockel så det borde väl vara samma på alla olika fabrikat eller???

Jag mailade nämligen fish-street och fick ett konstigt svar på obegriplig engelska denna gång att de skulle vara ok för LPS men att ett UV-glas var att föredra!!!!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle vara lite försiktig med lågbudjetlampor, vissa är säkert bra men man hör ju om varierande kvalite.

Sen att en handlare rekomenderar extra Uv filter för sina lampor är ju inte så lovande(FS har gett denna rekomendation i ett antal fall).

Det skulle kunna vara intressant att mäta uv strålning på ett antal billiga o dyra lampor för att se om det skilljer sig.

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle tro att ju billigare lampa, desto billigare glas. Och ju billigare glas, desto mindre UV släpper det igenom. Det ska i princip till kvartsglas för att det ska vara "fel".

B!

aha, o jag som trodde att man vill undvika att bli uv-bestrålad, det är tvärtom alltså

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Uh. Hur fick du till det av vad jag skrev?

Man vill undvika UV från ljuskällan ned i vattnet. Eftersom vanligt glas stoppar det mesta i UV väg är det billigaste skräp-glaset nästintill en garanti för att det värsta är bortfiltrerat. UV-A är det som har störst chans att läcka igenom, och när djupast i vatten. UV-A är dock ett naturligt inslag i belysningen där vi hämtar våra vänner ifrån, och får nog anses som "ofarligt".

(Det är även UV-A vi blir bestrålade med i våra solarium)

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man vill undvika UV från ljuskällan ned i vattnet. Eftersom vanligt glas stoppar det mesta i UV väg är det billigaste skräp-glaset nästintill en garanti för att det värsta är bortfiltrerat.

B!

Uj jag försöker verkligen förstå på annat sätt men jag kan bara haja att det du säger är att

1 man vill undvika uv

2 billigt glas = släpper inte igenom uv

alltså är billigare armaturer att föredra?

vad jag menade först var att eftersom jag trodde att dyra armaturer stod för "det rätta", och slutsatsen är att de släpper igenom mer uv, så förvånades jag över att man strävade efter att släppa igenom uv.... :)

*duckar och kilar iväg o hämtar kaffe, kanske får igång hjärnan*

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...