Gå till innehåll

Blåringad bläckfisk på Triton


Arcticreef

Rekommenderade inlägg

Om de är cites-djur undrar jag hur man får in dem, har hört att det finns handlare som fått koraller som står på cites-listan och då får lägga dem i visnings akvarium, är det så att det ibland händer att djur och koraller som gömmer sig i sten och koraller helt enkelt slinker med gömda?

Detta är bara en undran och inget annat och ingen misstanke emot våra handlare i nån vinkel alls utan jag tror själv på att det ibland slinker in ett och annat som gömmer sig i sten eller ibland kanske det även plockas koraller som liknar varandra i tro att det är den som är ok enligt cites, inget våra handlare kan göra så mycket åt när sändningen kommer in till dem. Så alltså ingen misstanke!!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

CITES söker man i om man tycker det kan vara spännande att betala böter, om inte så tittar man här:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:123:0003:0061:SV:PDF

Nej blåringad är inte listad, varken CITES, EG eller rödlistad. Listningen är dock inte ett sätt att förbjuda handel utan ett sätt att reglera. Det säljs mycket som är listat och det kan till och med finnas kvoter för vildfångst av högsta skyddsklass (I/A). Dock då med fruktansvärd pappershantering.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Giftet är ett så kallat Tetrodotoxin och ett mycket starkt nervgift utan känt motgift som bland annat förekommer hos vissa fiskar. (Bläckfisk, Blåsfisk, klumpfisk m.fl.)

Giftverkan av tetrodotoxin visar sig i form av förlamning av andningen, vilket kan leda till döden. Toxiciteten varierar ofta beroende på art, årstid och plats, men tillräckligt mycket tetrodotoxin orsakar förlamning av diafragma och därigenom död genom kvävning.

Symptomen utvecklas oftast inom 30 minuter men kan utvecklas något senare, dock senast inom 4 timmar. Symptomen börjar med domningar, yrsel, huvudvärk, kräkning och sluddrande tal. Den förgiftade förlorar därefter rörelseförmågan och dör inom några timmar. Det har hänt att döden har inträtt inom ca: 15 minuter, men vanligen inträder döden mellan 4 timmar och 6 timmar.

Dessa djur är otroligt vackra men riktigt farliga rackare och det bör vara alla handlares ansvar att se till att dessa inte hamnar i orätta händer. Om Triton väljer att inte sälja dessa så stor eloge till dem!!!

// J

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kan nu efter att ha sett på National Geographic channel att denna blåringad bläckfisk är ett av de 10 giftigaste djuren, kommer inte ihåg vilken plats på listan den fick av dem men brun ormen var 1:a iaf, så det kanske inte är det lämpligaste husdjuret och som med ormar bör man nog ha en hel del erfarenhet innan man går på de giftigaste :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...