Gå till innehåll

Runda små akvarier


Vargklo

Rekommenderade inlägg

http://www.jordbruksverket.se/download/18.b1bed211329040f5080001872/DFS_2005-08.pdf

Glasskålar kan fungera för mindre fiskar men sedan juni 2005 är det olagligt att hålla större fiskar som exempelvis guldfiskar i glasskål. (Se följande pdf-fil med Djurskyddsmyndighetens "föreskrifter och allmänna råd om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m av djur avsedda för sällskap och hobby": DFS 2005:8 L80. Djurskyddsmyndighetens verksamhet övergick den 1 juli 2007 till Jordbruksverket. Föreskrifter utfärdade av Djurskyddsmyndigheten fortsätter emellertid att gälla tills Jordbruksverket upphäver dem.[1])

Wikipedia är bra till mycket :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ulla Sobestiansky är av en annan åsikt.

– Fiskar har också förmåga att känna smärta. Exakt vad den här individen har för behov vet jag inte, men den kan inte bete sig på ett naturligt sätt.

På vilket sätt?

– Ja, i havet har ju fiskarna en helt annan volym att röra sig i, exempelvis.

Såg han plågad ut?

– Jag kan inte bedöma det, men lagen föreskriver som sagt vissa mått.

Jag gillar hur man först använder personliga värderingar, för att sen gå till det enda relevanta svaret. Att de personliga värderingarna är rent åt helvete är ju en annan sak. Individens naturliga tillvaro är en dynig pöl som långsamt torkar upp, där fisken är mer än nöjd om den klarar av att hålla labyrintorganet fuktigt till nästa gång vattennivån stiger, eller i så sunkigt vatten att andra fiskar inte kan leva i det. Att komma dragandes med "I havet" jämförelsen är ju lika sjukt. Då skulle vi inte få hålla fisk i akvarier mindre än 25 meters simbasänger. Speciellt för kampfisk, som är så hårt odlad att den inte ens nästan, finns vilt i naturen. Vi pratar om en fisk art som är odlad till handikap. Den kan inte simma ordentligt längre, och den har inte ens förstånd på att vara skygg för folk. Japp. Det största problemet att anmärka på ur personligt alternativ är verkligen att det inte liknar dess naturliga miljö. Kärringen är dum i huvudet, och uttalar sig om saker hon inte har kompetens till, när det enda hon behöver säga är "lagen föreskriver vissa mått." Man kan ha olika åsikter i hur lämpligt det är med lagstiftning som inte tar hänsyn till individens behov, men regelverket finns, följ det, och arbeta för att ända regelverket om du inte är nöjd...

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Så här står det i Jordbruksverkets regler som anges i L80

3 § Fiskar får inte hållas i klotformade akvarier (guldfiskkupor) såvida inte

kraven på volym, syresättning och inredning enligt 4 – 8 §§ är uppfyllda.

Det som anges i paragraferna 4-8 gäller dock också för vanliga rektangulära akvarier så egentligen är det ingen skillnad i lagstiftningen för runda och rektangulära akvarier. Kan väl för övrigt vara värt att notera att knappast något akvarie i Sverige uppfyller det som anges i 4-8 (inte ens mitt rektangulära 3.000 liters sötvattensakvarium för småfisk) och tur är väl det eftersom ett akvarium inrett enligt 4-8 knappast vore en bra miljö för akvariefiskar.

Det viktiga anser jag är istället att akvariets storlek, utformning, vatten och inredning skall var lämpligt för de djur som man håller i akvariet. För vissa fiskar är ett 1.000 liters akvarium alldeles för litet, medan det för andra kan räcka med ett 20 liters. Dock självklart så innebär ett litet runt akvarium många begränsningar som gör att det är svårt för de allra flesta fiskar att få ett bra liv i ett sådant akvarium.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...