Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Men i ett fall har jag kanske en annan ståndpunkt och det gäller koraller och alger som lever djupare än fem meter. I detta fall måste man ta med vattnets fysikaliska egenskaper i funderingarna. En av de viktigaste är att det krävs energi för att tränga ner i vatten och detta gör att de mindre energirika fotonerna (läs de med längre våglängd) stoppas upp och filtreras helt enkelt bort. De röda våglängderna är i princip borta under 5 meter och sedan försvinner färgerna mer och mer (läs olika energikvanta) och sedan återstår det bara olika nyanser av blått samt UV-A (under ca 410 nm). Stegen är ungefär som följer - rött borta vid 5 m (780-622 nm), orange borta vid 15 m (622 - 597 nm), gult borta vid 30 m (597-577 nm) , grön borta vid 60 m (577 - 492 mm), blått borta vid 75 m (492-455), violett borta vid 100 m (455 - 390).

Vet inte om dina siffror stämmer, men min kalkylator implementerar frekvensbaserad attenuering enligt http://www.advancedaquarist.com/2005/8/aafeature och då speciellt "K-Ocean"-koefficienterna.

En liten snabb beräkning verkar det mesta röda vara borta redan vid 2-3 meter.

Postat
Vet inte om dina siffror stämmer, men min kalkylator implementerar frekvensbaserad attenuering enligt http://www.advancedaquarist.com/2005/8/aafeature och då speciellt "K-Ocean"-koefficienterna.

En liten snabb beräkning verkar det mesta röda vara borta redan vid 2-3 meter.

Mina siffror är baserade på flera olika källor men se dem mer som en tumregel. De avser klart oceaniskt vatten och i kustvatten stämmer nog din beräkning om att det röda är borta redan vid 2-3 meter. Men det ändrar ju inte direkt på min grundsyn, snarare förstärker den.

MVH Lasse

Postat
Dom har så små skillnader i PUR-effektivitet att det med stor sannolikt inte märks någon skillnad rent praktiskt.

Bra, då innebär det att även om aquarelle slutat tillverkas så kan man fortfarande få tag på ett likvärdigt rör! :D

Postat

Jag är uppe och hälsar på mina föräldrar i Hok nu, och passade på att kolla Jönköpings utbud av akvarieprylar. Hittade Aquarelle i både 15 och 30W. Pratade med försäljaren och hon menade på att Aquarelle INTE slutat tillverkas, utan bara ändrat förpackning. De har gått från den flashiga rosa ovala kartongen och istället får man nu nöja sig med en vanlig "brun-grå" kartong med svart tryck eller en blå-vit strip påklistrad.

Kommer hem till fiskarna igen snart och är då ivrig att få testa installera de nya rören för att kunna se hur de ser ut och vad de ger för effekter.

En fråga gällande Aquarelle. På förpackningen står det att det har en färgtemperatur på 10.000°K men på POWER-GLO står det 18.500°K. Hur kan detta komma sig om de nu ska ge likvärdiga data i övrigt (se uppgift i inlägg #27)? Jag ifrågasätter inte din kunskap defdac! Bara undrar hur färgtemperaturen kan skilja så mycket på likvärdiga rör. Speciellt med tanke på att man i så många andra trådar kan läsa om folk som blir rekommenderade att leta efter ljuskällor enbart utifrån vad de har för färgtemperatur.

Oavsett vad så ska jag nu köra med dessa rör ett tag framöver för att se vilka effekter jag får av dem (både i refugium och visningskaret)

Postat

Färgtemperaturen som tillverkaren anger på förpackningen/modelnamnet kan jag tycka är en aning förvirrande då det oftast anger den temperatur som har den högsta spiken, men inte om det ligger enbart i det närområdet eller om det är ett full-spektra-rör. Jag hoppas du förstår, men för säkerhets skull så kan du ju kika igenom de lampor som finns i denna jämförelsen:

http://chrismorris.ca/250wcolour/

Blueline 10k K är tex i mina ögon mer blå än Radium 20k K.

Rätt så intressant. :)

Postat

Ahaa... det förklarade en hel del! Schyssta PAR-värden på första röret på den sidan du skickade Jimmy! Dessutom ytterligare lite vatten på kranen för mig när jag påstår att det omöjligt kan vara bara kelvin-talet man ska leta efter när man ska ha tag i bra belysning! :) Tack!

Postat

Ja, färgtemperaturen i Kelvin får nog mest ses som ett primitivt och subjektivt sätt att försöka beskriva hur blått ett lysrör eller en metallhalogenlampa upplevs.

Sen som vanligt när man beskriver något med siffror så är det ju lätt att det blir tankesättet "ju högre värde desto bättre". Och det har tyvärr tillverkarna tagit till sig...

Postat

Ett litet klargörande om Kelvintemperaturen. Definitionen är att färgtemperaturen i grader Kelvin är det antal grader Kelvin som en svart kropp måste hettas upp till för att ge den aktuella färgen. Normalt innebär det ett fullfärgsspektra, dvs de flesta våglängder inom det synliga ljuset. Ett exempel på en sådan svartkropp är solen. Den hettas upp till ca 6500 grader Kelvin och ger då den färgtemperatur som vi uppfattar som solljus. Viktigt är dock att definitionen av färgtemperaturen inte innefattar något krav på att ljuset skall innehålla x antal våglängder. Det går att få en färgtemperatur på 6500 grader Kelvin - alltså ett vitt ljus genom att bara blanda ett fåtal våglängder. Ett exempel är RGB-tekniken där man i extremfallet kan ta en blå LED, en grön LED och en röd LED, blanda dem och få ett vitt ljus. Alltså bara tre distinkta våglängder för att få ett vitt ljus med ungefär samma färgtemperatur som solen (ca 6500 K). Kelvintalet är alltså inget annat än ett referenssystem för färgen på ljuset och inget kvalitetsbegrepp.

MVH Lasse

Postat

Återigen - kelvintal är inte alls lika intressant som att titta på färgspektrat med andra ord... det gör ju åxå att det blir svårt både att hitta funktionabla ljuskällor vad gäller tillväxt och liknande, men även estetiskt tilltalande ljuskällor om man bara har kelvintalen att gå efter.

Postat

Jag håller för tillfället på att testa lite olika belysning till mitt refugium. Till en början har jag kört med ett Sylvania Gro-Lux och ett vanligt varmvitt rör (det var det enda jag hade att tillgå, tidigare hade jag bara ett rör och en näst intill obefintlig reflektor). Jag har sett ganska kraftig tillväxt hos Caulerpan efter att jag satte in de dubbla rören och nya reflektorn.

I veckan införskaffade jag ett Philips Aquarelle som jag monterade istället för Gro-Lux-röret. Detta kommer få stå nu så jag ser om jag får nån förändring på Chaetomorphan. Anledningen till att jag inte bytte ut det varmvita röret var för att jag ville se skillnaden mellan de två (förmodade) bättre rören. Ett par veckor får gå nu innan jag kan lämna någon utvärdering, och därefter åker antagligen det varmvita röret ut och får göra plats åt Gro-Lux.

Postat

Det är nog lite tidigt att säga såhär efter dryga 3 dygn med aquarelle-röret, men jag tycker mig redan se ökad tillväxt på båda mina arter av alger (Caulerpa och Chaetomorpha). Ska ge det ett par veckor till, sen så blir det väl Aquarelle+Gro-Lux, och då hoppas jag nästan att jag får svårt att hinna med att skörda! :D

  • 4 veckor senare...
Postat

Har gått över till Aquarelle + GroLux för en vecka sen, men märker ingen direkt skillnad på Chaetomorphan. Caulerpan däremot växer ytterligare lite snabbare än med Aquarelle + vanligt varmvitt.

Ni som odlar Chaetomorpha - är det någon av er som testat olika belysningar och hittat nån som funkar särskilt bra för just dessa alger?

  • 3 månader senare...
Postat

Snart fyra månader har gått sen jag gick över till Aquarelle+GroLUX. Caulerpan växer löjligt fort tycker jag, men Chaetomorphan ser inte ut att vilja bete sig på samma sätt precis. Funderar på att byta ut mitt GroLUX mot ett MarineGLO då jag sett att ett av karen på Arken Svågertorp har ett blått rör ovanför de karen där.denna algen frodas. Någon som odlar Chaeto som kan komma med bra tips?

Läser man på RC så verkar det som att många där förespråkar vanliga glödlampor!

Postat

Då kanske jag är helt fel på't då? Någon som testat att jämföra tillväxttakt mellan lysrör, avsedda för ändamålet, kontra glödlampor à la ICA Maxi?

En frågeställning till som dykt upp är belysningstiden. Mitt refugium är belyst 18h/dygn (släckt mitt på dan' för att jämna ut pH och temperatur lite). Är detta för länge för att Chaeton ska må bra och trivas?

  • 5 månader senare...
Postat

Tänkte jag skulle följa upp ett gammalt experiment... Eftersom jag har lite fraggar i sumpen åxå så har jag för ett tag sen skaffat ett actinic-rör till min belysning (Philips AquaCoral). Jag körde det tillsammans med ett Aquarelle, men tyckte att jag skulle kunna få ut mer av mina alger. För ett par veckor sen bytte jag ut Aquarelle-röret mot ett GRO-LUX som jag använt tidigare. Kombinationen gav ett ganska lila ljus och på ett par dagar såg jag att Caulerpan färgade ut bättre! Nu växer det så mycket så att jag får skörda åtminstone varannan vecka (kunde gå två månader mellan skördarna tidigare)!

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...