Gå till innehåll

Livslängd på ljuskällor


knabbuziak

Rekommenderade inlägg

Undrar lite vad man kan förvänta sig för olika livslängd på olika ljuskällor. Kan man låta lamporna gå tills de slocknar eller ska man gå efter tillverkarnas siffror eller är det mycket tidigare än så?

Antar att det dessutom kan skilja sig ganska mycket mellan om det är T5, T8, andra former av lysrör, Metall Halid (HQI), och LED. LED kanske inte har nån försämring kanske?

Sen har jag förstått att om man använder lysrör av trifosfor-typ så ska de enligt uppgift gå ner till omkring 90% effektivitet efter ett tag och sen hålla sig där tills de slocknar. Innebär det att jag kan vänta till den dagen de slocknar innan jag byter?

Jag har tänkt använda mig av 3 olika sorters ljuskällor i min belysningsarmatur. 3st MH-lampor, 2st T8-lysrör och 6-12 lysdioder.

Eftersom jag tänker ha lite varierande ljusintensitet över dygnet får jag också olika brinntid på de olika enheterna:

Blå LED-Moonlight: 8½h/dygn

T8-lysrör: 5½h/dygn

1x MH: 11h/dygn

2x MH: 9h/dygn

Jag har tänkt sätta den MH-lampan som kommer gå längst per dygn i mitten av akvariet och de övriga ute i kanterna. De mest ljuskrävande korallerna kommer därför placeras mitt i karet. Tanken var också att byta MH-lamporna var 6 månad - inte alla på en gång utan en i taget då, och alltid se till att den nyaste satt i mitten. Den 6 månader gamla lampan som då satt i mitten skulle då få ersätta den äldsta av de två övriga lamporna. Detta skulle göra att varje MH-lampa skulle få gå i 18 månader och totalt omkring 2700h.

Lysrören kommer antagligen inte tillföra så mycket till korallernas tillväxt i förhållande till MH-lamporna (totalt 60W T8-rör mot totalt 210W MH-lampor), så T8-rören känns som att man kan låta gå tills de slocknar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Oki, jag kör på lampor från Hong Kong (Fish-Street respektive ReefShops) och de har uppgift om brinntid på 8000 respektive 6000 timmar. Då kanske man kan vänta 9 eller kanske till och med 12 månader mellan lampbytena? Det hade ju varit goda nyheter i så fall att det inte skulle behövas lika täta intervaller... ekonomiskt vill säga...

Finns det några grafer som visar MH-lampors effektivitet i förhållande till brinntiden (generellt)?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag tror jag är med på vad du menar, men jag har tänkt ha totalt 3 MH-lampor i armaturen... då då får det väl bli en fjärde som får bli "kontrollampa". Antar att det var därför jag inte hängde med från början... :) Problemet är att det kräver en fjärde ballast också om man ska kunna ha å jämföra med de tre installerade.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du tar ur en gammal lampa för att ge plats åt den nya. De bör sitta i samma armatur för att man skall se skillnaden i karet.

Litet om livslängd på ljuskällor.

Lysdioder håller länge, länge.

Lysrörens livslängd beror på tillverkningsteknik, temperaturen och ballast typ.

Ett varmt lysrör åldras fortare.

Ett "gammalt" rör t.ex actinic håller mindre än ett år.

Ett "modernt" rör håller färgen bra mer än två år. (och lyser i tre)

Med elektronisk ballast håller rören längre än med magnetisk.

Metallhalogenlampor har väldigt olika livslängd.

Jag körde mina Aqua medic 10 000 70w i mer än 9000 timmar utan större färgförändring. I högre effekter har den lampan kortare livslängd.

De lampor som har 6 - 8000 timmar livslängd brukar man byta efter ungefär halva tiden för att allt utom det gula ljuset försvinner mer och mer.

"Alla" som byter till en ny färg på MHlampor brukar tycka att den nya ger bättre färg i karet.

Jag tror det beror mer på att den gamla var gammal och gul än på skillnad mellan fabrikaten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lampor från hong-kong (fish-street) är ju inte kända för att hålla så god kvalité precis.... Samma lampa kan ha 2 helt olika färger så har du 3 lampor så kan alla 3 se olika ut. Nä belysning är inget man skall snåla på. Det kostar bara mer om du köper koraller och de dör hela tiden så du får köpa ny koraller. Köper man där emot en kvalitets lampa så växer korallerna och frodas så du kanske t.om kan sälja lite men det tror jag inte du kommer få uppleva med lampor som plattsar i sophinken.

Detta är min personliga åsikt och du kan skita i den om du känner att du vill.

/Andreas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Detta diskuteras ju ivrigt inom terrariehobbyn där vi använder uv-rör. Där kan man ju inte med ögat se om lampan gör nån nytta eller ej. Många har hävdat att lamporna även om de lyser tappar uv snart och att man därför bör byta regelbundet, en gång i halvåret eller så.

När det gjorts tester har inte det där kunnat styrkas, när lampan stabiliserat sig efter en viss inbränning så har det inte skett nåt allvarligare innan lampan börjat krokna helt. Vart uppgifterna om att man bör byta ofta kommer ifrån från början vet jag inte men det finns ju naturligtvis folk som tjänar på att man byter ut produkter som egentligen inte är uttjänta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En massa bra svar! Tackar och bockar!

Jag tror att jag kommer göra som du säger Stig, börja med att byta MH-lampor efter när det känns rätt... sen om man fortsätter på samma sorts lampor så är det ju inte så svårt att räkna ut bytesintervallerna heller... :)

Lysrören kommer jag byta när de slocknar antar jag, och LED'arna antar jag att jag aldrig kommer behöva byta, men jag kommer nog beställa ett 20-pack för att ha för säkerhets skull. De kostade omkring 60 spänn för alla 20, så det svider inte direkt...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...