Gå till innehåll

Lps:er medför att sps:erna tappar färgerna drastiskt?


Dimorb

Rekommenderade inlägg

Undrar om någon mer än jag har haft problem som dessa.

Mina sps:er, mestadels staghorns, har sedan en tid tillbaka färgat jättefint i karet. Jag satte nyligen ner en enormt stor euphyllia som naturligtvis släpper gift när man plockar med den.

Detta, tror jag, har lett till att många utav mina staghorns har gått från att vara kanonfärgade till trista t.ex. Acropora enzmann - neongrön till polyperna gröna och vävnaden grå, Acropora sp, (blå staghorn) - från mörkblå till helt gråsvart.

Detta har hänt en gång tidigare och då åtgärdade jag det med vattenbyten. Nu känns det dock lite onödigt när vattenvärdena är:

Ca 400

Mg 1350

kH 11

No2 0

No3 0,2-0,5

Po4 0-0,03

Har bytt alla kolsäckar så förhoppningsvis skall det väl vända igen.

Det jag undrar är om flera har haft noterat samma problem som jag? Hur ni har åtgärdat det isåfall och hur snabbt era koraller har tappat färgen.

Mina gick från att vara riktigt fint färgade till att få mörka dystra färger på under 20 timmar.

Vägen tillbaka tar ju längre tid skulle jag tyvärr tro.

Erfarenheter??

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Glömde lägga till att från det att lps:erna kom ner i burken har inga sps:er (mer än montiporor) haft polyperna ute mer än några millimeter.

De börjar sticka fram dem igen nu men det är sakta och lite.

Tar polyperna mer stryk än vävnaden av nässelgift från andra koraller?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Konstigt konstig..

Tittade noga på sps:erna och alla staghorns ser lite "smutsiga" ut. Det är precis som om vävnaden på dem är smuts som håller på att tvättas bort och tunnas ut.

Än så länge ingen vävnadsdöd eller vita skelett men konstigt.

Bytte vatten nu för att se om det hjälper något.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du kan säkert saltvatten bättre än mig, men jag har länge kört ett mixat akvarium, mycket LPS och mycket SPS, men jag har aldrig sett det beteende du skriver om. jag tycker tvärtom att mina polyper på mina acroporor är ute för mycket.

Min enzmann är dock inte helgul, den är mer, gul i stammen, och grön i polyperna...

har aldrig sett att en retad euphyllia kan störa andra koraller. hm.. märkligt

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kan alldeles säkert inte mer salt än någon annan. Därför jag postar här ju för att få alla värdefulla erfarenheter och åsikter.

Låter ju som om du har annan erfarenhet än mig när det gäller detta. Vilket säkert inte är så otroligt egentligen eftersom allt i denna hobbyn varierar.

Men i vilket fall som helst. Du kör sps och lps tillsammans och har gjort under en längre period utan att observera det jag har beskrivit. Då undrar jag följande:

Har du under den period som du har haft mix hanterat större lps:er så att de som försvar kan ha släppt gift i vattnet?

Anledningen till att jag frågar är för att jag har införskaffat nya lps:er som har blivit flyttade och fraggade.

Jag har haft lps och sps ihop i detta karet tidigare utan problem men jag har aldrig varit så mycket på och omild i behandlingen av lps:erna som jag har varit den sista tiden då jag har fraggat dem. Det är därför jag funderar på om lps:erna kan ha reagerat negativt och detta i sin tur sedan påverkar sps:erna.

Normalt är ju mina polpyper på just staghorn ute väldigt mycket, precis som du skriver, nästan för mycket.

Som sagt färgen avtar men bara på acropororna. Inte på montiporor.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Märkte något nytt för en liten stund sedan.

Alla de staghorn som har tappat färg har någon tunn vit hinna över sig. Först tyckte jag det såg ut som om det var slem från någon annan korall så jag försökte vifta bort det från de koraller som jag såg det på. Men efter ett tag ser man att det är på alla staghornen och att slemmet verkar komma från korallen själv.

Det lägger sig liksom över korallen och till slut "faller" det av från topparna på varje polyp.

Påminner lite om när mjuka koraller ömsar.

Kan sps:er ömsa?

Just A. enzmann har ju mycket slem och håller man den över ytan så rinner det ju praktiskt taget från den. Kanske det är en försvarsmekanism och att acropororna nu "ömsar" så att den gamla vävnaden som kan ha blivit påverkad av gift/slem från andra koraller åker av och byts ut?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag får nog svara nej, jag har aldrig stressat en större mängd lpser samtidigt, maximalt har jag skadat/haft ihjäl 2-3 polyper på en euphyllia (punkterade de av misstag) sen har jag punkterat en favia också, när jag fraggade en bit som jag inte gillade. Både Favian och euphyllian överlevde, trots att jag hanterade dem omilt.

Men aldrig att jag sett färgen försvunnit på mina SPS pga det.

Det var faktiskt länge sedan jag såg mina lpser över huvudtaget släppa gift, det är främst mina spser som gör det, ibland för olika anledningar, men bla när jag byter vatten, har jag för mig. eller om jag fraggar något.

Jag tror inte jag kan bidraga mer till diskussionen, men fortsätter följa tråden med intresse.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Inte upplevt det med lps:er men hade en historia med en stor sarcophyton och sps:er en gång.

Allt gick fint lång tid och alla koraller växte tills en dag... De flesta sps såg först ledsna ut sedan STN och sedan död.

Kan inte helt bestämt säga att det bara berodde på sarcon men det var i alla fall inget annat som gjordes eller ändrades i akvariet.

Läste lite då om liknande saker på RC och min samlade bild blev att mixade akvarier går fint men om det börjar handla om riktigt stora koraller kan det bli krig i våra slutna akvariesystem jämfört med havet som snabbt förflyttar stora mängder vatten.

Att sps:erna slemmar är väl en skyddsmekanism.

/Mattias

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att förändringen kom så fort i samband med att du släppte i en stor euphyllia och att SPSerna slemmar, stämmer helt med förgiftnings teorin. Om du inte gör något kommer SPSerna att dö med tiden, att blanda mycket mjuk, LPS och SPS i karet kräver stora vattenbyten regelbundet i kombination med kol och eventuellt även ozon som visat sig effektivt för att reducera mängden gift.

Som en första åtgärd gör ett 50 procentigt vattenbyte, blir det bättre då så är det förgiftning som är orsaken.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har bytt vatten nu och även doserat i både snabb och långtidsverkande kol.

Den vita hinnan som staghornen hade på sig har avtagit och finns bara på några enstaka koraller.

Tror inte på att det kan vara parasiter. Har inte satt ner någon ny acropora och den typen av parasiter som angriper acroporna skall väl inte först kunna lifta med på "fel" korall och sen på en och samma gång drabba ALLA acropororna i akvariet.

Det som jag tycker ser mest skumt ut just nu är att om man kollar på korallerna uppifrån. Framförallt A. enzmann så ser den nästan brun ut. Polyperna och lite vävnad mellan polyperna är fortfarande grön men topparna på korallen (inte tillväxtzonerna) utan de piggar där polyperna sticker fram på grenarna ser uppifrån bruna ut.

Polyperna är fortfarande indragna på samtliga acroporor. Montipororna ser ut som vanligt och har samma färger som alltid.

Per, Jag tippar på att de stora korallerna måste ha släppt gift när jag satt ner dem eftersom de då hade fraktats och säkert inte trivdes så bra. Men nu och om några dagar borde de då inte lugnat ner sig och mängden gift de släpper avta? De har ju inget uppenbart hot i akvariet då stenkorallerna inte på något sätt är större eller överlägsna i antal. Lps:erna har ju också gått tillsammans med riktigt stora stenkoraller i förra akvariet utan att de har påverkat varandra i och för sig rörde det sig väl uteslutande om montiporor då. Ricke?

Jag kör ju konstant med kol och byter rätt mycket vatten men endast en gång i månaden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skall väl tilläggas att jag la i extra kol igår och bytte säkert 110 liter vatten. Uppskattar min vattenvolym till ungefär 350 liter så det är ett 31% vattenbyte.

Hur snabbt borde det ge resultat om det nu är förgiftning som är problemet? Korallerna bör ju reagera på det nya och "renare" vattnet på något sätt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om det rör sig om gifter i vattnet varför blir då inte montipororna påverkade? De kan ju inte slemma på samma sätt som acropororna men de verkar totalt oberörda. Polyper ute som vanligt och fina färger. Någon inverkan borde ju förgiftning ha även på dem.

Funderar på om det är så att acropororna reagerar och försvarar sig med att slemma av och sen kanske de blir "vanliga" igen. Ungefär som när en sarcrophyton ömsar bort smuts och skit.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Försökte ta lite bilder för att visa hur det ser ut och hur jag menar. Det var inte det lättaste med en sunkig kamera och jobbigt fotoljus.

Bild1: Försöker visa från sidan hur korallen ser ut. Ena sidan är polyperna finare och mellan polyperna är vävnaden lite smågrön. Inte som den brukar men ändå lite grön. På andra sidan, ovansidan, är korallen brun och de "toppar" som polyperna gömmer sig under är bruna. Även vävnaden mellan polyperna börjar bli brun.

Bild2: Visar liknande att mellanrummet mellan polyperna blir brunare. Slemmar lite men nästan ingenting jämfört med tidigare.

Bild3: Blå acropora som har blivit brun. Mellan polypernas "toppar" ser det nästan ut som smuts som kan tvättas av. Först blev färgen på korallen vid tillväxtzonerna helt turkosblå. Mycket starkare än tidigare men sen gick den tillbaka till att bli såhär brun.

Bild4: Visar några toppar som fortfarande är blå. Hoppas det framgår hur jag menar när jag skriver att korallen blev blå mellan polypernas "toppar" alltså de små flikarna som gömmer polyperna. Detta skedde enbart vid tillväxtzonen längst ut på varje gren.

Bild5: Visar hela korallen. Staghornen var för mörkblå för mindre än en vecka sedan. Fortfarande en del blått mellan polyperna längst ut på grenarna. Inåt korallen är den bara brun.

Skillnaden i färg syns mest på den blå acroporan och på en turkos. A. enzmann är fortfarande lite grågrön och har en del polyper ute. Den blå acroporan har inte haft polyper ute på 2 dagar nu.

post-843-14468920142074_thumb.jpg

post-843-14468920142284_thumb.jpg

post-843-14468920142474_thumb.jpg

post-843-14468920142658_thumb.jpg

post-843-14468920142837_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är det någon som har haft tid att kolla på bilderna och kanske vill komma med en fundering?

Per: Jag har gjort det du rekommenderade med vattenbyte och kol. Om det nu hjälper hur snabbt tror du att jag kan notera en skillnad i korallens välmående?

Idag när man kollar på korallerna ser det också ut som om de slemmar mindre än tidigare. Men de är brunare på överkanterna där polyperna gömmer sig. Om jag skall dra någon liknelse så ser det nästan ut som om de har bränt sig på ovansidan och sidan neråt ser finare ut.

Ändrat av Dimorb
Glömde en sak..
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De slemmar ju inte lika mycket som tidigare men de har ju blivit bruna, ser nästan brända ut, på ovansidan.

Tror du de kan slemma så mycket att de förlorar sitt skydd och bränns av belysningen?

Skall förbereda ytterligare ett större vattenbyte och sen får jag väl räkna med att avvakta och se hur det tar sig på någon vecka eller två.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...