Gå till innehåll

Dosering av asparaginsyra


Claes_A

Rekommenderade inlägg

Underbart är kort även för alger - idag ser karets alger betydligt mer svälta ut än för 24 timmar sedan. De röda algerna är inte längre lysande röda utan brunröda och de gröna algerna går mot gult. Kiselalgerna på sanden finns det bara spår av.

Nästa test blir nitrat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 102
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Dethär är helt klart en av dom trådarna jag håller ett öga på, kul med experiment ;)

Jag undrade dock om det inte handlar om att hitta en lämplig dos, dvs börja riktigt lågt och se när algerna börjar reagera o sen dra ner lite därifrån.

Ja, jag tror jag överdoserar. Kanske borde jag gå ned en storleksordning (10X) i doseringsstyrka? Risken är att jag inte ser någon som helst effekt då istället.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra förklarat Lasse.

Men bara en liten parantes. Kan nitraten öka plypexpansionen? Det samma åt andra hållet. Om man begränsar nitratet väldigt mycket, kan det innebära minimal polypexpansion?

Vet ej - men tror inte att nitrat i sig påverkar detta överhuvudtaget. Jag har aldrig bekymrat mig om nitrathalten och jag har haft tillfälle med både bra och dålig polypexpansion (på gorgonier då) Kan aminosyrer det - det sägs så....

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du får kanske sikta in dig på en mer långsiktig förbättring istället för en anabolatillväxt;)

Asp doseringen är nog inte helt enkel, frågan är om man inte skall satsa på en låg daglig dosering för att få bästa möjliga effekt för tillväxt.

Eventuellt så vore det bra att göra Lasses lilla experiment bara som referens för att se hur algerna reagerar.

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tillsätter nitrat ganska regelbundet och har prövat aminosyror. Nitrattillsatsen har aldrig påverkat polypexpansion vad jag kunnat se.

Jag använde en aminomix och fick polypexpansion redan vid en tillsats av ungefär 2 mg L- Asparaginsyra + 5 mg Glutaminsyra. På 2000 liter vatten!

Men redan vid den dosen kunde man se att cyanon expanderade. Om det var egentlig tillväxt vet jag inte. Det kan ju vara att den ökade ytan för att ta upp mer ur vattnet.

Jag gjorde tillsatsen på kvällarna och dagen efter syntes inget.

Gör man det när ljuset släcks så expanderar många (de flesta?) LPS födotentaklerna.

Det kan vara en bra metod att få LPS som matvägrar att komma igång.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dagens rapport: Lite babybrunt kvar på sanden men inte mycket. Akvariet ser väldigt lysande ut och korallerna har vuxit en hel del under den senaste veckan. Jag tror de har varit kvävesvälta och därför svarar positivt på asparaginsyran. Men det är svårt att bedöma med säkerhet eftersom jag inte har några kvantifierbara mått - kanske är allt inbillning?

Vad gäller aminosyror och polypexpansion så finns det tydligen vetenskapligt belagt att ett antal arter koraller svarar på aminosyror i låga doser med polypexpansion. Jag har dock inte läst litteraturen själv utan bara sett den refereras i andra vetenskapliga artiklar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag plockade bort några glasrosor idag (ja även de har börjat ploppa upp nu) och när jag lyfte av lysrampen blev det uppenbart varför korallernas färger ser bättre ut - samtliga koraller har helt klart mörknat något. Asparaginsyradoseringen har tydligt lett till att i princip samtliga stenkoraller är lite mörkare och därför har fylligare färger på gott och ont.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fortfarande lite lite kiselalger kvar på sanden. Det tar tid att svälta ut dem helt efter asparaginsyradoseringen verkar det som.

Koralltillväxten under den gångna arbetsveckan har varit nästan overklig - det rör sig om millimetrar på acropororna. Jag verkar ha haft ett rejält kvävesvält kar före asparaginsyradoseringen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu verkar kiselalgerna vara i princip borta från sanden så jag påbörjar en jämförande test med tillsats av kväve i form av nitrat istället för asparaginsyra.

Jag doserade just 4 ml av en natriumnitratlösning på 4g / 50 ml. Detta borde ge 0,5 mg/l nitratkväve vilket är samma kvävehalt jag nådde vid dosering av asparaginsyra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Egentligen har inget hänt. Det finns lite kiselalger på sanden men de har knappast exploderat som vid asparaginsyradoseringen. Men eftersom jag fick den mest dramatiska effekten efter flera doseringar av asparginsyra så fortsätter jag med mer natriumnitrat ikväll.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu börjar det bli tydligt att nitratdoseringen ger exakt samma effekter som asparaginsyradoseringen. Algerna i karet har satt fart och det inkluderar:

- Kiselalgerna på sanden är på frammarsch.

- Trådade rödalger av typen "Red turf" har fin röd färg och växer till.

- Bubbelalger (Valonia) växer till.

- Alger på glaset växer till (måste skrapa idag vilket är ovanligt för detta kar).

- Brunalger av makrotyp växer till.

- Kalkalger växer till.

Vad gäller korallerna så svarar de på på den ökade kvävehalten men fin tillväxt. Det är oklart om de har börjat mörkna ännu.

Jag tror jag avbryter nitratdoseringen nu eftersom effekterna av nitradosering förefaller vara desamma som effekterna av asparaginsyradosering.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur är det med polypexpansion och korallfärger?

Jag har inte sett några effekter av nitratet på polypexpansionen som med asparaginsyran. Men det var mest en dramatisk och tillfällig effekt vid doseringen. Annars tycker jag mina koraller har rätt så bra polypexpansion generellt och även före jag började med dessa experiment.

Färgerna är fylliga, dvs lite mörkare men jag upplever dem ännu inte som bruna. Kanske bara en tidfråga innan de blir det om kvävedoseringen fortsätter- Möjligen upplever jag att en babyblå Acropora (staghorntyp som är vanlig i handeln - babyblå toppar på brun korall i näringsrika kar - babyblå stam med brunt runt polyperna i näringsfattiga kar) gått lite väl mot brunt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men det blev inte denna explosion av kiselager som med aminosyror? Har du doserat två gånger?

Jag har doserat nitrat två gånger och nu efter andra gången ser jag en ordentlig effekt på alla alger inklusive kiselalgerna. När jag går tillbaka i tråden ser jag att det var detsamma vid asparaginsyradoseringen - första doseringen gav nästan ingen stor effekt (förutom korallernas svar) och efter andra doseringen dök kiselalgerna upp. Kväve som kväve och det ger kiselalgstillväxt i mitt kar verkar det som.

Jag har dessutom inspekterat korallerna i dagsljus (=när jag stänger av LED-ljuset och tittar på dem i ljuset från fönstret). De är klart mörkare än jag trodde även nu efter nitratdoseringen.

Nu bytte jag 10% vatten så algerna lär väl frodas ännu mer nu av nytillskottet av kväve, fosfor och kanske järn... Vi får se.

Jag funderar på att dosera en mindre mängd asparaginsyra en längre tid och se vad som händer. T ex en mängd motsvarande en höjning av kvävehalten motsvarande 0,5 mg/l nitrat i veckan. Men först måste jag nog svälta karet på kväve ett par veckor. Jag har ju inga algätande fiskar så alla makroalger som växer till måste svältas ihjäl för att försvinna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En vecka senare.

Det verkar ta tid att svälta karet på kväve igen efter testerna med dosering av asparaginsyra och nitrat. Förvisso har algernas dragit ned på tillväxttempot men korallerna är fortfarande ganska mörka och växer som tokar. Kvävet verkar dessutom ha arbetat sig uppåt i näringsväven för just nu har jag en explosion av små sjöstjärnor och copepoder.

Jag avvaktar en vecka till och ser vad som händer med algtillväxten. Först när den avstannat testar jag en ny doseringsregim.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

korallerna är fortfarande ganska mörka och växer som tokar.

Antagligen därför en del korallodlare kör med nitrat - för att höja tillväxthastigheten. KNO3 tillsätter en kvävekälla utan tillhörande fosfat, som är fallet om man bara matar fiskarna hårdare.Dessutom är nitratet skitbilligt jämfört med fiskfoder.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...