larjon Postat 30 mars 2011 Postat 30 mars 2011 Är ny på saltvattensakvarium och har en fundering.Just nu håller jag på att konstruera ett lock till karet (som har inbyggd sump) för att dölja all teknik osv.Frågan lyder:Är det bara på grund av värmeutveckling som saltkar är öppna? Eller finns det andra negativa aspekter med ett lock?Tack på förhand!
NiXoN Postat 30 mars 2011 Postat 30 mars 2011 Värmeutveckling är den vanligaste orsaken då dom flertalet har svårt att hålla vettiga temperaturer under sommarhalvåret utan kylare etc...Annar brukar gasutbyte nämnas som en till orsak för att ha öppet.//NiXoN
Laggeman Postat 30 mars 2011 Postat 30 mars 2011 Det finns dessutom en hel del armaturer som inte går in under ett "vanligt" lock.När jag var ny fick jag höra att kondensen som blev på täckglas var giftig om den kom ner i karet igen, men det tror jag inte på längre. Däremot kan saltstänk bygga upp stora saltflak som om de kommer ner i karet och singlar ner på en korall bränna den så den blir skadad.
knabbuziak Postat 30 mars 2011 Postat 30 mars 2011 Kondensen är väl inte så nyttig kanske om den fått vara i kontakt med säg rostfritt (eller var det saltvattensstänk som inte var nyttigt?). Om du är orolig för hög temperatur kan jag lugna dig med att det inte krävs mycket till fläkt för att råda bot på det problemet. Jag testade mig fram vid konstruktionen av mitt lock/belysning och såg att när jag laddar på full belysning utan fläkt helt täckande så går temeperaturen på cirka en timme upp från 26 till 30 grader. Med samma belysning och en 92mm fläkt som går på lägsta möjliga hastighet (låter inte alls) så hölls temperaturen konstant på 26 grader... Den enda nackdelen då är att jag får kompensera avdunstat vatten varje dag med en volym på omkring 5 liter!
larjon Postat 30 mars 2011 Författare Postat 30 mars 2011 Stort tack för era svar!Anledningen till att jag vill ha ett lock är helt och hållet estetisk. Jag har konstruerat det själv så att armaturen får plats under och det är naturligtvis även öppningsbart. Tack också för tipset med fläkten, jag misstänker att det kommer att behövas under sommaren.Jag kommer att starta en tråd i "mitt första akvarium" inom kort och hoppas att ni vill komma med bra tips och idéer även där. Det är mycket att lära sig i början, men samtidigt extremt roligt och spännande.
mano Postat 30 mars 2011 Postat 30 mars 2011 Jag tror att du bör ha igång en fläkt även på vintern, för att undvika kondens på/i armaturen. Den borde dock kunna köras på lägre varvtal under vintern.
knabbuziak Postat 30 mars 2011 Postat 30 mars 2011 Jag håller med Magnus! En varvtalsstyrning är inte vidare svår att bygga själv och det är bra om man kan få lite cirkulation under locket för att just slippa kondensen. Och det krävs som tur är inte så mycket för att åstadkomma det!
larjon Postat 30 mars 2011 Författare Postat 30 mars 2011 Tack för tipset båda två. Tror att jag tar er på orden och införskaffar en 92 millimetare innan jag monterar locket. Gabriel, hur kommer det sig att du fick kompensera med 5 liter per dygn när du körde helt slutet? Borde inte kondensen återgå till akvariet?
NiXoN Postat 31 mars 2011 Postat 31 mars 2011 Några grundlägande frågor, vad skall du ha för belysning, hur mycket, samt hur stor burk?Det påverkar värmen rätt kraftigt om man har mycket ljus eller om man bara har ett par rör till en renodlad fiskburk.//NiXoN
larjon Postat 31 mars 2011 Författare Postat 31 mars 2011 Några grundlägande frågor, vad skall du ha för belysning, hur mycket, samt hur stor burk?Det påverkar värmen rätt kraftigt om man har mycket ljus eller om man bara har ett par rör till en renodlad fiskburk.//NiXoNJag kör med ett Proreef 64 (alltså 64 liter) med en tillhörande LED-strip. Tror inte att värmeutvecklingen från LED'en kommer att bli ett problem men tänker följa rådet med fläkten för säkerhets skull. Frågan var egentligen om det finns andra negativa följder med locket?
mikoto Postat 31 mars 2011 Postat 31 mars 2011 Jag har täckglas på mitt lilla kar och det är en armada med droppar på det från kondensen, det kanske påverkar brytningen av ljuset?(ser rätt spännande ut om man tittar underifrån ytan.) Glaset i sig absorberar väl en del ljus med, och det är ju inte så bra. Nu är mitt kar iofs bara 15 cm djupt så för mig gör det inget direkt men har man ett djupare kar är det nog annorlunda.En grej jag tänkt på lite bara med täckandet av akvariet, om man har det öppet... Blir det inte en del damm som far i akvariet med tiden? Det samlas damm rätt fort i mitt rum här iaf, ser man tydligt på hyllorna och så om det inte rörs på ett tag. Hur är det för akvariet att få det i sig? Knappt märkbart eller kan det vara skadligt i längden? Eller tar skummaren hand om det.
Laggeman Postat 31 mars 2011 Postat 31 mars 2011 Du får dammsuga oftare. Tror inte damm är så farligt, det rinner ju ner i någon avrinning och in i skummaren som du säger.
knabbuziak Postat 31 mars 2011 Postat 31 mars 2011 Om du bara ska ha fläkt för att bli av med kondens så behöver du nog inte så stor fläkt! Då kommer det nog räcka med nån bra mycket mindre modell som du säkert kan köra på omkring 3-5V. Men alla fläktar pallar inte lägre spänningar så bra.Anledningen till att jag får fylla på så mycket vatten är väl att avdunstningen blir lite kraftigare när det hela tiden kommer in ny torr luft mellan lamporna och vattenytan.
larjon Postat 31 mars 2011 Författare Postat 31 mars 2011 Min erfarenhet säger dock att mindre fläktar oftast låter mer.Tanken är också att den ska få agera kylning under varma sommardagar. Har du mekat ihop din varvtalsregulator själv eller finns det färdiga lösningat att köpa?
larjon Postat 31 mars 2011 Författare Postat 31 mars 2011 Stryk den frågan. Såg precis att Triton har en utmärkt lösning för detta. Tack för alla svar. Detta är verkligen ett kanonforum!
Rekommenderade inlägg