Gå till innehåll

Man tager vad man haver


Lasse

Rekommenderade inlägg

LED - tekniken kommer med stormsteg inom hobbyn och med den så har nog DIY tanken spritt sig ordentligt. Det är många byggen som redovisas här på forumet - det ena mer komplicerat och större än det andra. Inget ont i det - jag är väl inte helt oskyldig själv i denna fråga.

Efter mitt stora bygge så fick jag över en del chip över och frågan var vad man skall göra med dem. 8 stycken har jag använt till ett ombygge av mitt RSM - det är inte färdigt än men det kommer mer om det i min RSM-tråd så fort jag är färdig. där har jag använt 10 watts chip.

Jag har dock två 30 watts över och vad skall jag använda dessa till ? Jag har nu - enligt deviset man tager vad man haver - gjort en väldigt enkel spott. den är inte färdig än och jag har inte testat den eftersom jag saknar en driver. Jag visar idéen här i hopp om att inspirera någon till att bygga sina egna LED-belysningar även om man inte har värstingkaret.

Låt oss börja med en processorkylare som legat och skräpat här en tid.

post-2331-14468922177052_thumb.jpg

Med hjälp av såg och fantasi tar man några plexibitar och limmar ihop till en liten box.

post-2331-14468922177289_thumb.jpg

Boxen skall passa på processorkylaren

post-2331-14468922177531_thumb.jpg

Enkelt eller hur. Medans ni tittat på dessa bilder så har jag med hjälp av borrmaskin, gängtapp, maskinskruv, lödtång och lite fantasi förarbetat resultatet. Vi vänder på steken

post-2331-14468922177782_thumb.jpg

Svårare än detta är det inte - nu väntar jag bara på en driver så skall vi provköra. Eventuellt tar jag bort den glasklara plexiskivan och sätter dit en lins - väntar bara på att den skall komma ifrån Honkong. sedan har jag en perfekkt ramp för de lite mindre karen.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Underbart, jag tänkte göra en likadan :-) Vad går ditt 30W chipp på i el väg?

Jag fundera på att göra en 10W modell, den går ju på 12V. Jag fundera på om det skulle fungera fint att driva fläkten och dioden parallelt på driverns 12V utgång. Ser du något problem i det du som kan?

Ska bli kul att se temperaturen på din fläns med 30W är ju ändå ganska mycket. Det är ju inte långt ifrån vad det som flänsen är skapt för, och en cpu brukar ju ligga runt 30-40 grader iaf med vanlig kylning.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Processorkylare är allt konstruerade för högre watt-tal än 30 watt och de håller processorerna kring 40 - 50 grader i en väldigt varm miljö - så tempen är jag inte orolig för. Termiska effekter på moderna processor går ofta över 100 watt.

Chipet drar en FV på ca 26 volt om det körs på 900 mA (vilket ger en effelt på ca 23 watt. Jag väntar på en driver som kan ge 1100 mA. FV kommer då att stiga så att jag kommer närmare de teoretiska 30 watten.

Med tanke på vad som skrevs i en annan tråd så kan det vara möjligt att köra 10 watts chipen på en konstant spänning på 12 V om aggregatet inte ger mer än 0,9-1 ampere. Så måste du också räkna med strömmen på fläkten om du parallellkopplar. Chippen får inte ha mer än ca 800 mA vid 12 volt - om det nu går att köra det där. Har för mig att det står 10-12 V i beskrivningen. Men att köra med konstant spänning på LED är inget som jag vill göra.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men att köra med konstant spänning på LED är inget som jag vill göra.

Jaså? Varav detta? Pga dimningen eller någon anledning jag missat.

Dimmar man inte dioderna genom att sänka strömmen och inte spänningen? Det känns spontant som om man får ett större dimningsomfång med ström. Men jag har å andra sidan inte prövat mäta på mina dioder här hemma, som borde kunna besvara min fråga.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Powerleds körs alltid på konstant ström av någon anledning som någon elektronikspecialist säker kan förklara. Vanlig LED drivs däremot ofta med konstant spänning.

@ Wrang. Just det aktuella chippet (30 watt) är samma som sitter i maxspect semimodell. Finns som reservdel på fishstreet. Annars är detta en firma som har många intressanta saker.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Powerleds körs alltid på konstant ström av någon anledning som någon elektronikspecialist säker kan förklara. Vanlig LED drivs däremot ofta med konstant spänning.

Powerleds blir väldigt varma, med värmen sjunker diodens resistans (motstånd) och om då spänningen är konstant exempelvis 12V så ökar strömmen. När strömmen ökar blir dioden ännu varmare och resistansen minskar ytterligare och strömmen ökar, ja ni hajar. En feedback loop som till slut bränner LED:en.

Genom att leverera en konstant ström istället för konstant spänning undviker man detta fenomen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Aha, det är bra att veta.

Men om man har en källa som har konstant spänning och ej konstant ström. MEN, man har en begränsning på strömmen så att den ej kan komma upp i styrkan som är mer än dioden klarar. Då är det ok? Strömmen är altså begränsad men ej konstant.

Ursäkt om det går lite off-topic det här.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Strömmen blir begränsad av traffons kapacitet som används till drivaren.

Billig drivare ja, samma drivare kan ge konstant ström istället för spänning men jag är lite rädd för att traffon svajjar en del på både ström och spänning och då ström området på dioden har mycket större omfång medans spänningen inte har det så känns det bättre att göra spänningen konstant.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja nu fick jag tillfälligtvis en 30 watts drivare över och jag har testat min konstruktion med en enkel processorkylare och det chip jag monterat på. Jag har kört det på 900 mA och fick då en FV på 24,7. Detta innebär att chippet lämnar ca 22 - 23 watt i denna konfirguation. Det var absolut inga problem för fläkten att hålla rumstemperatur på kylblocket. Jag skulle tro att sådan här rätt enkla processorkylare klarar upp mot 50 watts chip - över det får man nog ta lite mer avancerade modeller med heatpipes och vågrätt kylning.

Orsaken till att jag fick en driver ledig var ett klumpigt hanterande av den ena 90 watts modulen i fredags - resulterande i att jag under ett kort tag hade en fin undervattensbelysning :x. Nu har jag tagit bort modulen och lyckats konstatera att det verkar som bara 3 chip tagit obotlig skada och att jag kan montera in nya i deras ställe. Nu tackar jag för att jag la ner arbete på att borra och gänga hål så jag kunde skruva fast chippen.

För den som trodde annat - kinachip klarar inte riktigt att bada i saltvatten.......

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...