Gå till innehåll

Elförbrukning?


JMAONE

Rekommenderade inlägg

Jag tror att jag har 0.97 kr/kwh inkl alla avgifter. Ville inte veta vad det var före skatter å grejor :)

Har även det så att om det om 1 år har sjunkit i pris så tecknas jag för det lägre priset. Har det höjts så ligger jag kvar på det lägre..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag har telge energi...men håller med att det är förbannat det här med hög elkostnad för oss som bor här i norden och har tillgång till naturresurser!

jag betalar gärna dyrt för elteknik (och även kostnad för utbyggnad av miljövänliga elkraftverk..) som är naturvänlig typ: vattenkraft,vindkraft osv. för att investera.

men vi alla vet att det är inte dit våra pengar går!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag har telge energi...men håller med att det är förbannat det här med hög elkostnad för oss som bor här i norden och har tillgång till naturresurser!

jag betalar gärna dyrt för elteknik (och även kostnad för utbyggnad av miljövänliga elkraftverk..) som är naturvänlig typ: vattenkraft,vindkraft osv. för att investera.

men vi alla vet att det är inte dit våra pengar går!

Hur kan du påstå att vattenkraft är miljövänligt. Jag vet att elbolagens propagandakampanjer hävdar detta vilket jag tycker är en jävla lögn. Helt otroligt vad de förstört vår vackra natur.

Rädda våra sista outbyggda älvar!

http://www.alvraddarna.se/

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skitsnack ! (ta det inte personligt)

Det är en icke fungerande oligopolmarknad

med några få stora aktörer som inte vill konkurrera med varandra.

Finns det en kartell mellan energibolagen,tro ?

I Sverige är det i alla fall inte staffbart för personern i fråga !

Idag tjänar dom stora energibolagen över 40 miljader/år.

Vattenfall 20 miljarder i vinst 2005 efter skatt (omsätting 120 miljarder)

Fortum 10 miljarder i vinst 2005 efter skatt (omsättning 30 miljarder)

Det innebär att dom i bara i ren vinst tjänar 5000:-/invånare

(beräknat på 8 miljoner invånare)

För en "normalfamilj" på 3 människor,

så innebär det att "familjen" betalar 15.000 sek/år i bara vinst !

Det är det som är det stora problemet,

inte att vatten-nivåen varierar en centimeter hit eller dit.

Det är en jäkligt dålig ursäkt ifrån energibolagen,

men jag skule väl gjort likadant om jag vore VD för ett energi-bolag.

Det primära problemet är konkurensverket och Regeringen,

som tillåter att detta sker.

Staten har ju ett påslag (energi-skatt) som är procentuellt,

så när energibolagen ökar sitt energipris,

så tjänar staten en massa pengar på det också !

Om staten skulle vilja göra något åt detta, så är det mycket lätt !

Hur då ?

Jo, säg till Vattenfalls styrelse att dom ska öka antalet kunder med 20 %,

då börjar ett priskrig på marknaden !

Men samtidigt, så kommer staten att missa en massa energi-skatter,

så det är väl därför som dom inte gör det.......

När detta sker, så kommer även aktiekurserna på energibolagen att krafigt sjunka

och då får inte energibolagens styrelse eller VD någon utdelning på alla aktie-optioner.

Jag såg idag att bara optionerna för Fortums styrelsens är värda en halv miljard.

Om du satt i Fortums styrelse, skulle du då sänka energipriset,

så att optionerna blir värdelösa ? tror inte de, va ?

priserna har gått upp i höst för att vattenmagasinen är mindre fyllda än elbolagen vill och räknar med, för torr sommar och höst. man ska defenitivt inte teckna under den kalla årtstiden i alla fall.
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

oj..vad skulle du föreslå för sätt för utvinning av elkraft från naturen om inte vattenkraft och vindkraft?

kärnkraft kanske?? solceller i norden??

hur har de förstört vår natur?

har du ens någon koll på hur många vattenkraft vi har i sverige?

eller ska vi köpa (kärnkraft-)el från ryssland för våra skattepengar?

tanken med vattenkraft är miljövänligt så kan du säga vad du vill..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

oj..vad skulle du föreslå för sätt för utvinning av elkraft från naturen om inte vattenkraft och vindkraft?

kärnkraft kanske?? solceller i norden??

hur har de förstört vår natur?

har du ens någon koll på hur många vattenkraft vi har i sverige?

eller ska vi köpa (kärnkraft-)el från ryssland för våra skattepengar?

tanken med vattenkraft är miljövänligt så kan du säga vad du vill..

Det finns ca 1 800 vattenkraftverk i Sverige. Flertalet verk är små med effekter på bara några tiotal eller hundratal kilowatt. Drygt 200 verk är större, med en effekt på 10 megawatt eller mer.

Torne älv, Pite älv, Kalix älv och Vindelälven får, enligt riksdagsbeslut, inte regleras för användning till vattenkraft.

http://www.vattenportalen.se/fov_problem_vattenkraft.htm

Med andra ord, vi har bara fyra stora levande älvar kvar i Sverige. Sverige är proppat med små vattenkraftverk som enligt mig inte producerar tillräckligt med el i förhållande till hur mycket de förstör. Riv alla dessa vattenkraftverk få in tiofaldigt på hållbar turism i samma områden istället. Använd denna skattevinst till att subventrionera utbyggnaden av vind, vågkraft och solenergi och elpriset från dessa.

Solenergi är faktiskt på lite längre sikt hållbart även i Sverige. Se bara på Ullevi som ska drivas av solenergi. 600 kvadratmeter solceller att monteras på Ullevis östra tak (mot Mölndalsån), på delen ovanför hedersläktaren. Anläggningen ska generera kring 70 000 kilowattimmar. Vilket med andra ord är klart jämförbart med flera av de mindre vattenkraftverk som jag tycker borde rivas.

http://medieakademin.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=300596

Att försvara en utbyggnad av vattenkraften i Sverige är inte hållbart. Alla dessa små elverk som bara producerar tillräckligt med el för att driva några saltakvarier hindrar tex lax och öring att leka vilket gör att de dör ut.

Här är några fler saxade negativa effekter av vattenkraft om du nu inte kände till dessa tidigare.

Effekter på vattenmiljöer och liv Samtidigt som vattenkraft är en förnyelsebar energikälla innebär utbyggnad av vattenkraft stora ingrepp i de floder och älvar som exploateras. Resultatet är kraftig påverkan på ekosystemen såväl i det rinnande vattnet som längs flodstränderna, inklusive de växt- och djurarter som är beroende av dessa miljöer.

Uppströms vattenkraftverket däms vattendraget upp. Där det förut fanns rinnande vatten ligger i en reglerad älv något som mer liknar en sjö men som ändå skiljer sig från naturliga sjöar i området. Stora delar av det ekosystem som fanns tidigare försvinner när vattnet däms upp. Ofta hindras organismernas vandring längs med vattendraget, även om vissa arter kan passera de fisktrappor som kanske har byggts.

Dammarna påverkar miljön uppströms och nedströms på ett flertal sätt. De förändrar flodernas/älvarnas flödesmönster (vattenvolymer och årstidsvariationer). Detta kan påverka flodens/älvens samtliga ekosystem. Minskade vattenflöden förändrar landskapet som floden/älven rinner genom, vilket i sin tur påverkar växt- och djurlivet. Även förhållandena i mynningsområden, där vattendragets vatten möter havet, påverkas i stor utsträckning. Ekosystem i floderna/älvarna och på flodslätter är noga anpassade till flödes- och översvämningscykler. Växt- och djurarterna som lever här är beroende av dessa variationer för sin fortplantning, häckning, flyttning och andra viktiga delar av respektive arts livscykel. Dammar ändrar sådana flödes- och översvämningsmönster och biologer anser allmänt att dammar är det allvarligaste skälet till att antalet arter med anknytning till rinnande vatten snabbt minskar (ca 20 procent av alla världens sötvattenarter hotar att försvinna).

I vissa vattendrag tillåter man också att vissa sträckor nedströms helt torrläggs under delar av året. Fastsittande mikroalger (grönalger, rödalger och guldalger), som är våra nordliga älvars viktigaste plankton, går förlorade där det naturliga flödet försvinner. Dessa arter trivs och gynnas av fritt strömmande vatten med inslag av turbulens. De arter som kan överleva i t.ex. kraftverksdammar är kiselalger, som normalt trivs i stillastående vatten.

Det blir minskade sedimenttransporter med vattnet, särskilt av större partiklar som grus och sten. Dammen samlar också upp sediment som annars hade förts vidare och gjort vattnet näringsrikare nedströms dammen. Där försvinner även den naturliga variationen i vattenstånd som finns mellan årstiderna.

Med mindre sediment i vattnet flyter floden fortare, vilket bl.a. leder till att flodbankar (stränder) eroderas och flodbäddar nedströms gröps ur. Erosionen gör att broar och andra konstruktioner längs floden kan undermineras. Urgröpningen av flodbädden leder till ändrad vattenbalans mellan ytvatten och grundvatten, vilket gör att grundvattennivåerna sjunker. Minskade sedimenttransporter ut i havet leder också ofta till allvarliga erosionsproblem längs kusten.

Här kan du läsa lite om vågkraft

http://www.nyteknik.se/art/47564

http://www.nyteknik.se/art/47565

Riv de små vattenkraftverken och satsa på andra förnyelsebara alternativ!

Vi kanske ska fortsätta denna diskussion i en egen tråd och hålla denna ren.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Klockrent Jaken,att den avreglerade marknaden som skulle öka konkuransen och pressa priset e bara en myt som vi kunder gått på.Min taxi resa från krogen har inte blivit billigare sen avregleringen alla vill ha pengar för det dom levererar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En sak är då i alla fall säker, vi saltakvarieister är storkonsumenter av el jämfört med alla andra privatkunder. Min elleverantör menade att min förbrukning motsvarar 3-4 mostvarande lägenheter...

Hade tidigare 10 000 kWh per år... och då har jag vattenvärme och tidigare även gasspis! Det fick mig att plocka ner 2x250 MH och avveckla ett kar... Inget kul.

Men om man tycker att belysningen tex är dyr vid inköp... så kan man jämföra inköpet med ett par års elförbrukning och inte att förglömma, byte av lampor...

Men det tråkigaste av allt är nog att det är bara ca 5% av denna elförbrukning som faktiskt resulterar i det vi vill ha.. dvs ljus och inte värme.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tror jag håller fast vid min 3x36 W belysning ett tag till...

Tyvärr så drar ju min skummare däremot 130W vilket inte är så ekonomiskt då den tuffar 24/7. Man kanske skulle överväga att skaffa en elsnålare skummare. Skulle jag gå ner till en skummare som bara drar 60 W så skulle jag minska elräkningen med 674:-/år

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men det tråkigaste av allt är nog att det är bara ca 5% av denna elförbrukning som faktiskt resulterar i det vi vill ha.. dvs ljus och inte värme.

Med andra ord har jag en liten fördel som kommer att bosätta mig i ett hus med direktverkade el... Värmen från lamporna går ut i kåken, så jag slipper elda på så vansinnigt på elementen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

du har helt rätt jaken..jag vill inte säga emot.

det e klart att jag tycker att alla småvattenkrafter som inte producerar nog med el måste bort men det var inte det jag pratade om..

hur man utnyttjar vattenkraft och vilka metoder man använder är ju såklart företagens ansvar, vilket de inte tar..

det var mycket därför jag skrev att jag ser gärna att våra pengar går till investeringar/utveckling i det här fallet av nya miljövänliga utvinnningsmetoder eller ombyggnad av befintliga..typ: till vågkraftverk vilket oxå är en sorts vattenkraft och det finns många fler..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 år senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...