Jump to content

aerie

Medlem
 • Posts

  1,678
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by aerie

 1. Finns annars en bra ytavrinningsgrej på Hornbach(eller fanns iaf där för några år sedan när jag var aktiv), man kopplar den till insuget på en pump så suger den lagom från ytan och blåser ner i vattnet igen.
 2. Ett annat enkelt sätt är annars att bara klämma in dem i en skreva så att de hålls fast både när de expanderar och är ihopdragna. All form av fasthållning kräver lite fingertoppskänsla, klämmer ni dem för hårt kommer korallen att offra den delen och klippa av sig själv. Har själv aldrig limmat mjukkoraller då jag tycker de blir lite slemmiga men det kanske är det lättaste sättet om man inte har möjlighet att övervaka dem dagligen.
 3. Tycker du ska fortsätta att ha den i burk för matning tills den äter ordentligt, du behöver dock inte ha i jättemkt mat förräns den börjar komma ut för att äta ordentligt, det kan ta några dagar(3-10) innan den är med i matchen, då kan du öka mängden mat. Köp gärna en liten cirkulationspump som blåser runt maten och cirkulerar vattnet i burken.
 4. Ser du att det verkar lossna mer runt där det är avnött så skär bort det skadade med någon cm marginal, annars kan du bara låta det vara, försök gärna sätta fast ytan där det inte finns något kött på med superlim mot en liten sten(hitta ett lagom stort hål, torka torrt, ta upp fraggen, torka torrt på stammen, lägg en klick superlim gel på hålet och tryck ner kvisten. Ska vara någon sorts speciell superlim, finns på guiden, kommer inte ihåg just nu.
 5. Skulle nog prova med något mer köttigt om du verkligen vill utfodra anemonerna, jag har aldrig sett mina ta något så smått som nykläckt artemia.
 6. Precis sån jag kör med till mina, då kan jag driva 3 st pumpar samtidigt, visserligen pumpar det nätt och jämnt upp vattnet 2 m högt då men det är ju inte så ofta alla 3 går samtidigt.
 7. Det var inga riktiga koraller... det fanns lite i koraller i andra akvarier dock men det var väl främst fiskarna som var kul att se där.
 8. Jag har precis fått klara besked på att jag åker utomlands, jag är tillbaka först till Valborg tyvärr.
 9. Inte korallerna då jag har överfullt men karet kan jag kanske ta hand om, skickar ett PM
 10. Hej Hans! Hur går det med detta karet? Vore kul med lite nya bilder på det, funderar själv på att skaffa ett sånt här kar för att behålla de finaste korallerna när jag lägger ner odlingssystemen för flytt.
 11. Jo tanken var att odla upp fina arter och starta ett litet företag... men får lägga de planerna på is tills vidare.
 12. Håller på att peta upp min hemsida, koraller.se igen men har en del kvar med GUI bitarna ännu, hoppas på att få upp den snart. Fixar en teaser...one moment.' http://saiv.jalbum.net/S%C3%A4lja%20levande/ Synd att jag är så kass på att fota, vitbalansen är åt pipan och jag hittade inte våra macrofilter.
 13. Säg till när och om ni passerar Karlskrona, om jag inte lyckas hitta någon lokal så kommer jag behöva sälja av innehållet i mina odlingskar, tex ett 70tal Riccordeor, ett 20tal olika sorts zoanthus, lite SPS och annat smått och gott, inkl fisk och sten. Kan till och med bjuda på lite kaffe
 14. Ja visst är det kul att man kan tjäna en hacka på att plocka upp korallerna ur akvariet när de mognat och koka dem så kan man sälja dem för mer och kommer på så vis även runt importförbudet. (hum, undrar vad man kan få för flaket med montipora confusa kokat och klart)
 15. På tal om visning, det är ingen som har knäppt någon bild på den?
 16. Döda dem som glasrosor, stäng av cirkulationen, koncentrerat kalkvatten och lägg ett lager på. Brukar döda det mesta man vill ha bort, sps,glasrosor,xenia och skivor
 17. Hej! Jag har gjort en egen lösning för att fylla på vatten med vanliga tunze påfyllningspumpar för knappt hundralappen stycket, en strömadapter och 2 st nivåströmbrytare per kar från Kjell&Co. Dock så kan jag inte lita på det då strömbrytarna hänger sig då och då och inatt hängde sig båda 2 så när jag kom upp idag så var nivån i karet mindre än 1cm från kanten! Så har någon något bra tips om vilka strömbrytare som är bra? Som nödlösning så får jag nog ta fram den gamla påfyllaren som jag tyckte lät lite mkt och sen sätta 3 strömbrytare per kar istället.
 18. Zoanthus fungerar för det mesta alldeles utmärkt att skicka i bara blött toapapper, men i en MER flaska skulle de säkert klara sig bra i vatten också så länge det inte är någon längre period. Har någon länk sparad där Anthony Calfo går igenom fördelarna med att skicka anemoner utan vatten just för att de då inte kan förorena sitt eget vatten så mkt att de dör av det.... nope, hhade inte länken kvar men jag har en pdf av den iaf
 19. Haha, jo det stämmer bra! Den vart den mest tåliga fisk jag haft, tyvärr konstaterade vi bara för ett par dagar sedan att det var ett tag sen vi såg den så den har nog tyvärr avlidit nu.
 20. Beroende lite på vad det är för SPS så fungerar olika metoder bra, jag har haft M.confusa liggandes utan vatten i en frigolitlåda i 8 timmar utan skada, medan hystrixen i samma körning dog i princip allt som var ovanför vattenlinjen. Men att köra från Lomma tar ju max 3h, packa dem i vatten så tror jag inte det är något problem alls så länge du håller temperaturen ok.
 21. Montiporor håller jag med om är tacksamma koraller att börja med när det gäller SPS, de tål mkt tycker jag och finns i många roliga färger.
 22. Så länge man bara har ett par koraller och är villig att lägga lite tid på att fixa för det så är det rätt smidigt att göra en extern behållare med pump(litet miniakvarium), då kan man flytta över korallen dit ett par timmar med några dagars mellanrum och mata den där i, inga djur som sliter maten ur tentaklerna och du kan hålla cirkulation konstant i den så maten far runt. Visserligen drygt att fylla/tömma vatten och flytta korallen var gång men samtidigt så får den äta ostört och du slipper göra mer än att slänga i lite mat när den väl är över.
 23. Snarare så att det är en väldigt aggressiv sorts räka.
 24. Första gången i Thailand för oss båda så vi tog det säkra och tar en charter till Koh samui men spenderar de två första dagarna i Bangkok Jag snor nog åt mig systemkameran när jag går dit ska ni se, ska nog lyckas få några bra bilder iaf. Tyvärr har vi ju inget undervattenshus till den så man kan ta med sig den när man snorklar sen men man kan ju inte få allt här i världen
 25. Någon som varit där det senaste året och har någon update på hur det är nu? Ska till bangkok om 3 dagar och sambon går nog gärna vilse bland butikerna i några timmar så funderar på att besöka det här.
×
×
 • Create New...