Jump to content

aerie

Medlem
 • Posts

  1,697
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by aerie

 1. Hej, Har petat igång akvariet med nästan enbart död ls,är det någon i Karlskrona trakten som kan sälja småbitar av LS eller lite småfraggar av koraller för att få i lite liv i karet?
 2. Hej, Försöker gissa var vattennivån hamnar om man har 30cm överrinning med kammar och ungefär flöde på 2500l/h,är det någon som vet hur man räknar detta? Tänker att det borde gå att beräkna hur hög vattennivån blir över nedersta kanten men hittar inget på nätet.
 3. Vad är modell för på magneten?
 4. Inget svar på dina frågor men min plan är att beställa från interglas på nätet. Dock är miniavgiften per bit så hög och slipkostnaden att jag tycker du ska kolla om det inte bara är billigare att köra tjockare glad och rimless.
 5. aerie

  Tysta pumpar?

  Tack för alla tips,kollat på Nero och mp40 innan,AM smart blev ju ekonomiskt lockande,lite lättare prislapp på Jojo och Spiken,hur långt skulle ni säga att flödet från era sträcker sig? Mest att jag helst skulle bara vilja ha en i ena gaveln då karet blir peninsula style.
 6. aerie

  Tysta pumpar?

  Hej, Efterlyser tips om tysta streamers och cirkulationspump för AIO akvarie i 200l storlek. Tycker det varit svårt att hitta något vettigt som håller bra och är tyst. Akvariets mått blir 140x40x40 med sump de sista 20cm av 140cm. Mvh Samuel
 7. Hi,like your tank,it is similar to the setup I am trying to get but going for 120-140cm length and 30cm height due to placement. What is your experience with the circulation on a shallow reef? I see that the sand is quite wavy,is it because of the wavemaker? I am a bit worried that I won't be able to keep flow in the further end from pumps on the other without throwing sand all over the place. Best regards Samuel
 8. Tack,svänger lite med akvariet här,kanske lyckas få tag på ett custom iaf här nu. Jag återkommer om det blir aktuellt
 9. Inga negativa effekter på marina organismer observerades?
 10. Good catch. Hittade att man kan göra egna accelatorer,baking soda och vatten.
 11. Hej,är intresserad av en 90cm,blev lite snabbt ändrat efter att jag inte hittar något optiwhite kar som är 120 långt och max 40 brett
 12. Den gillade jag men hittar inget om frakt till Sverige,har du någon koll på det?
 13. Tack för tipset,är det något speciellt med limmen som säljs för revakvarier eller är superlim alltid superlim?
 14. aerie

  Glastjocklek?

  Ja och om man kollar på glasmästarens priser så är det mer slipning av glas som blir dyrt,skillnaden i glastjocklek blir nästan försumbar i jämförelse. Och efter denna vintern kan jag tänka mig att många också börjar känna av driftkostnader i form av el
 15. aerie

  Glastjocklek?

  Tack för svar,det bekräftade mina egna slutsatser.
 16. Hej, Lagt timmar på att försöka hitta en kalkylator för glastjocklek som jag kan lita på täcker rimless akvarier utan att känna mig säker. Hittat lite gamla trådar här men de flesta länkar till beräkningar fungerar inte längre. Jag vill bygga ett liknande bilden men lite större, 120x30x30 utan förstärkningar,är det någon som vet vad jag bör ha för glastjocklek?
 17. Några bilder på levande stenen?
 18. Tack för svaren,jag får klura vidare på lösning. Har satt ett krav på max volym för att lätt kunna byta upp mot 50% av vattnet då jag tänkte skippa det mesta teknikmässigt. I princip blir det värmare,ett par pumpar och ev den existerande t5 armaturen om jag kan göra något snyggt av den. Tänkte modellera upp det i papp så får jag semom det blir 120 långt eller mer ett kvadratiskt
 19. Hej, Efter 11 års uppehåll så spånar jag på ett nytt insteg i hobbyn. Efter att försökt läsa ikapp lite vad som har hänt i utvecklingen och skaffat lite inspiration och kollat placeringar hemma så lutar det åt ett lite annorlunda nano med mått ungefär 140x30 och 25cm högt. Så väldigt grunt och långt. Har kikat lite på https://www.nano-reef.com/forums/topic/296235-3-foot-long-nano/ Som dock inte är alls lika långt och jag fattar inte riktigt hur han löst cirkulationen,klurar på hur jag får till det för att inte få ett laminärt flöde. Någon som har någon idé? Helst hade jag velat ha pumpar på en kortsida och inget på långsida och motsatt kortsida. Kanske inte är ett problem med en nano stream, bara tänker att även om den sprider ut flödet så går det ju fortfarande hela tiden åt samma håll,svårt att få så mkt dynamik i vattnet när det är så smalt/grunt...eller?
 20. Finns annars en bra ytavrinningsgrej på Hornbach(eller fanns iaf där för några år sedan när jag var aktiv), man kopplar den till insuget på en pump så suger den lagom från ytan och blåser ner i vattnet igen.
 21. Ett annat enkelt sätt är annars att bara klämma in dem i en skreva så att de hålls fast både när de expanderar och är ihopdragna. All form av fasthållning kräver lite fingertoppskänsla, klämmer ni dem för hårt kommer korallen att offra den delen och klippa av sig själv. Har själv aldrig limmat mjukkoraller då jag tycker de blir lite slemmiga men det kanske är det lättaste sättet om man inte har möjlighet att övervaka dem dagligen.
 22. Tycker du ska fortsätta att ha den i burk för matning tills den äter ordentligt, du behöver dock inte ha i jättemkt mat förräns den börjar komma ut för att äta ordentligt, det kan ta några dagar(3-10) innan den är med i matchen, då kan du öka mängden mat. Köp gärna en liten cirkulationspump som blåser runt maten och cirkulerar vattnet i burken.
 23. Ser du att det verkar lossna mer runt där det är avnött så skär bort det skadade med någon cm marginal, annars kan du bara låta det vara, försök gärna sätta fast ytan där det inte finns något kött på med superlim mot en liten sten(hitta ett lagom stort hål, torka torrt, ta upp fraggen, torka torrt på stammen, lägg en klick superlim gel på hålet och tryck ner kvisten. Ska vara någon sorts speciell superlim, finns på guiden, kommer inte ihåg just nu.
 24. Skulle nog prova med något mer köttigt om du verkligen vill utfodra anemonerna, jag har aldrig sett mina ta något så smått som nykläckt artemia.
 25. Precis sån jag kör med till mina, då kan jag driva 3 st pumpar samtidigt, visserligen pumpar det nätt och jämnt upp vattnet 2 m högt då men det är ju inte så ofta alla 3 går samtidigt.
×
×
 • Create New...