Gå till innehåll

Ledlampor


jensa

Rekommenderade inlägg

Hallå hej! Finns det någon som har några ledlampor över efter nåt bygge (alltså bara själva led;en)?Sitter och pillar lite på en lampa men behöver byta ut lamporna så dom passar till saltvatten. Eller är det så att alla led gör det? Mvh Jens

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hittade en sida på nätet där det finns endel att välja på,Nu till nästa fråga.Jag har en ledlampa, med sex dioder, (ser ut som en halogenlampa) som jag vill byta ut leden på, vilka färger ska jag välja och hur skulle ni sätta upp det? (kombinationen då alltså)Om jag fattat det rätt så är dioderna man köper på 3 watt medans dom som redan sitter i lampan är på 1 watt.Lampan ska användas över ett Picokar på cirka 20 liter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Cree tillverkar olika "årsmodeller" av lysdioder. XRE är en av de första som följdes av XPE, XPG och XML. Dessa tillverkas i ett antal olika färger lite olika för de olika typerna. Röd ,orange, gul,grön, cyan, blå och Royal blue. Om man belägger en royal blue med fluorescerande pulver avger det vitt ljus. Detta lyspulver finns som varmvitt normalvitt och kallvitt. Dessutom börjar en ny typ, XTE komma ut på marknaden. Den tillverkas bara i Royal blue.

Royal blue har lite kortare våglängd än blå vilket bör ge bättre koralltillväxt och skarpare färger på många koraller. Färgen kan jag intyga som testat hur blå och royal blue ser ut i akvarium när man skiftar dem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra info, tack Stig! Du kanske t,om kan tipsa om just vilka dioder jag ska ha då detta är första gången för mig.

Ska man ha cool white, warm white eller neutral white, och vilka kelvin? Antar att högre kelvintal är bättre?

Mvh

Ändrat av jensa
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tjena jensa. Först och främst, har du koll på exakt vad du gör med elektroniken? Leds är inte direkt som ett 40W lampa som det bara är att byta. man behöver en drivare som passar. 6leds som tidigare varit till något annat kan vara helt fel typ.

För att ge några vettiga råd behöver vi veta vad för drivare du har för att omvandla strömmen till leds.

Det mesta för akvarie bruk är ~700-2000mA. Hade du 1w leds tidigare kan vi nog få lite problem att hitta vettiga leds åt dig. Kan vara bättre / billigare att byta ut allt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nån som vet om man kan köpa från Kina eller nåt annat billigt ställe?Har en vän som ska till Kina i april, då kan man ju hoppas på att hon kanske kan plocka upp ett gäng där nere, En tanke bara.

har inte hon koll på elektronik skulle jag inte säga att det var någon idé då ... jag skall inte säga att det inte är amatör saker, då 95% av oss pillar på detta på hobby nivå, men det kräver att man har lite koll och vet hur man räknar om El siffror.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@ Reuben, Ja där sa du nåt jag inte alls tänkt på, ska genast kolla upp det så att det inte blir nåt knas. Känner nog oxå vid närmare eftertanke att det kanske inte är så smart att be henne, ja om inte allt är förbeställt och packat när hon kommer, men det kan nog bli problem ja.

@ xstream, Anledningen till att jag vill ha denna lampa är för att jag gillar designen, sen har jag pillat med den ett bra tag och fått som jag velat nu, men om inte grejerna funkar ihop så är väl det lönlöst. Din ide låter dock bra, kan ju vara värt att kolla på då jag inte har en susning om hur en sån ser ut eller ens vad den kostar, tilläggas bör ju att den ledlampan jag har var helt gratis.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@ Reuben, Har precis öppnat lampan men är inte riktigt säker på vad jag letar efter så jag skriver det som står på ballasten, precis som det ser ut.

"AUROLITE ELECTRICAL LTD.

LED DRIVER tc: 75 C

MODEL: AP 5000. ta: 45 C

INPUT: 220-240V ~50/60Hz

OUTPUT CONSTANT CURRENT:

20V =-=-= 0,3A 6VA Max."

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@ exstream. Den här par38 lampan du pratar om,

vad kostar en sån och vilken ska man ha isåfall.

Har tittat runt på Google och hittat endel,

men jag kan väl inte bara ta vilken som, alla funkar väl inte till saltvatten?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...