Gå till innehåll

Hjälp vid start av kallvattenskar?


Fluval_Robban

Rekommenderade inlägg

Hej alla

Är lite sugen på att köra ett litet kallvattenskar vid sidan av mitt vanliga saltvattenskar, tänkte börja med ett 50L kanske:)

Funderar på om man helt enkelt bara kan åka ut till havet och ta med sig en tiondels kubik kust inkl vatten hem och köra igång det, skulle det fungera?? Sen undrar jag hur varmt vattnet igentligen kan vara, tänkte mig låg rumstemp ca 19 grader så vattnet håller den samma kan det fungera?? På sommaren kan ju vattnet i havet bli varmare än så i grunda vikar och där ser man ju liv ändå...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Välkommen ut i kylan! Självklart skall du köra kallt, det är en mycket intressant variant på akvarium. Utan kylmöjlighet blir du lite begränsad när det gäller urval av djur men med ett klokt upplägg så kan du ändå hålla åtskilligt. Börja med att läsa Jonas utmärkta artikel:

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/attachment.php?attachmentid=40236&d=1258908837

Håll också utkik här på guiden, vi som håller på brukar åka ut på fångsttur ibland och det kan bli annat kul också.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad kul att du ska köra igång med kallt vatten! Vi är för få som håller på med denna intressanta del av akvaristiken.

Det går alldeles utmärkt att hämta vatten från havet och ta med sig hem. Försök bara att få tag på så bra vatten som möjligt. Låt bli vatten från hamnar, åk istället ut så långt ut i kustbandet du kan. En bra indikator på bra vattenkvalitet är att det finns mycket tång och att det inte är överväxt av trådalger och ser allmänt ofräscht ut.

Med en vattentemperatur på 19 grader mår många djur dåligt och de flesta tångarter dör, men det finns en del man kan ha.

Några exempel:

Tångräkor

Svart smörbult

Lerstubb

Eremitkräftor

Små havsnejlikor

Tarmtång

Havssallat

Vid höga temperaturer är det extra viktigt med en hög cirkulation i karet.

Så här års är det tyvärr rätt tomt på liv i strandzonen och om man hittar något är det nästan omöjligt att få det att överleva på grund av den stora temperaturskillnaden mellan havet och akvariet. Men det är en bra idé att fylla akvariet redan nu med vatten, sand och stenar (gärna några från havet också) för att cykla det och få igång en mikrofauna.

Glöm inte att berätta hur det går! :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok:) vad är den högsta temperaturen, om man vill kunna ha "allt" i som man hittar då?? Bor vid kusten långt från hamnar så slipper åka så långt:) Klurar på att köra det i ett större kar, 130L med inbyggd sump på 30L fackindelad

Hur mycket krävs det för att hålla 130L kallare, skulle ex en fryst 1,5l petflaska i ett av facken i sumpen göra nån effekt?? Hur ofta skulle man få byta??:)

Kör man med levande sten också eller finns det nått annat mer svenskt kustliknande historia som har samma effekt

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ska du hålla ett 130 liters akvarium kallt så behöver du nog först köpa en kylare och sedan isolera akvariet ordentligt så att kylaren kan kyla effektivt. Frysta petflaskor är nog lurigt att hålla igång i längden. Fast är karet väl isolerat kanske det kan ge en ganska ok effekt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Håller med de andra inläggen att en kylare är en mycket bra investering och nästa goda investering är en stor skummare. Ska man kyla karet med PET-flaskor får man nog hålla på och byta rätt ofta misstänker jag.

Om du kan få ner temperaturen till max 16 grader kan du hålla allt du hittar i strandkanten till ca 10 meters djup.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Klart du skall testa lite och det är rakt inte fel att börja nu, då kan du ju ha karet inkört tills vi skall ut och håva.

Kylare är bra eftersom det ger långt större urval av vad man kan hålla men det går att få till nåt intressant ändå, räkor, krabbor och nån tålig fisk kan fungera utan kylning och vara klart intressant. Prova för all del.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...