Gå till innehåll

T-8 och koraller?


Manks

Rekommenderade inlägg

Jag har efter mycket letande, både i plånboken och på nätet, kommit fram till att det blir för dyrt för mig att skaffa t-5 rör i mitt akvarium. Siktar i stället på att ha 4*18 w T-5 i mitt akvarium.

Så jag undrar vad ni tror jag kommer kunna ha för koraller till det? Karet är på 54 liter och 60 cm långt (precis samma längd som 18w-rören), 30 cm brett och 30 cm djupt.

Lika bra att tillägga att eftersom jag är nybörjare så hade jag inte tänkt försöka mig på ljuskrävande, hypersvåra stenkoraller... Man måste lära sig krypa innan man kan gå.

Sen undrar jag också vad ni rekomenderar för olika kelvintal på de 4 lamporna.

Tack på förhand

/Torsten

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har också funderat på det. Men det är ju så satans dyrt själva armaturen.

jag kan få inbyggnadsarmatur 2 st "Glomat 2 lysrörshållare 2x20w" för strax under 700 kr. och 4 reflektorer för runt 300. Och sen är lysrören billigare.

Men jag kanske helt enkelt ska vänta ytterliggare en månad, stoppa undan några slantar till och köpa det billigaste 2*24w t-5 i stället.

Edit: Dessutom kan jag köpa en armatur den här månaden och sedan lägga i stenen och skaffa en armatur till nästa månad, så har jag råd att äta lite också... Menmen. Blir väl att vänta en månad till eller två och skaffa t-5 armaturen. Den kan man ju kanske använda om man uppgradera karet till något större en dag.

Jag är ambivalent nu.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

tror att du kommer och ångra dej efter några veckor. din beräkning tidigare säger att du hamnar på en kostnad av ca 1000 för hållare/reflektor och så ska du ha 4 lysrör av en vettig kvalitet minst 150 :- styck blir 600:- totalt 1600:- ungefär kanske något dyrare pga vilka lysrör du väljer. en dubbelramp T-5 unklusive rör som du klarar dej med kostar mindre, och är mycket bättre än 4 T-8 rör.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo. Jag kom fram till det när jag tänkte igen. Det är det som är så fantastiskt med detta forum.

Man får tid och kommentare om alla fel innan man gjort dem på riktigt. Medan de bara är tankeexperiment.

Tack så hemskt mycket för synpunkterna. Åter till att jaga den bästa/billigaste t5-ljusrampen igen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Eller varför inte en färdig armatur från Tyskland?

En Ati T5 2x24w 65e+ 2 reflektorer 26e+ 2 rör 24e +transport 15,50e = 1188kr med leverans till dörren (finns säkert ännu billigare).

Inget eget mekande och så kan du passa på att beställa annat också.

Skicka ett PM om du tycker det låter intressant.

/Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Oj. Här regnar det tips. Tack för alla. Har funderat på det där med MH, men jag är inte van vid tanken på att ha något "hängande"från taket. Om jag vänjer mig vid den tanken är det kanske något att satsa på

I övrigt har jag nog dammsugit nätet på länkar till billiga tyska nätbutiker och svenska nätbutiker, Men tack för alla tipsen. Åter till ritbordet helt enkelt. (varför måste det finnas så mycket att välja på...)

Planen är inte att ha stenkoraller till att börja med. Men en vacker dag så.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hade tänkt köpa nanobelysning på drakfisken till mitt 60 liter, undrar nu om ni tror att de blir för dåligt ljus med en Dubbel 8W T5? Jag tänkte väl kanske då främst ut i kanterna om man placerar den i mitt av karet då den bara e ca 37 cm lång o mitt kar e 60 cm. Tittade på de Clownen skrev (pm:at dig) men jag kan tänka mig att de e längre än 60 cm eller?? Blir lite väl mycket mickel att få fast dem då inne i min armatur då kanske?

Mvh

Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En t-5armatur som har 24w-lampor är omkring 60 cm. Har för mig att rören är 55,9 cm eller något sådant. Mitt 54-literskar är ju också 60 cm. jag har hittat en saltbutik som det kostar runt 800:- för dubbla 24w-t5 armatur inklusive reflektorer och frakt. Skicka PM om du vill...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...