Gå till innehåll

Molluskens plaskbalja (160l)


Mollusken

Rekommenderade inlägg

Ser bra ut, jag är tyvärr ingen sumpexpert - har aldrig haft någon sump.

I mitt 80-liters Blenny har jag och har länge haft en envis invasion av brunalger. De täcker botten och inredning med tjocka mattor och producerar bubblor som bubblar upp - metan eller vad det nu kan vara. Hopplöst. Är därför på jakt efter en bra sandvändare. Den sandsjästjärna jag köpte var kass på att vända sand. Så nu funderar jag på någon goby eller en liten svart sjögurkan. Sjögurkorna är oslagbara på att dammsuga sanden.

/Jonas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar! :) Nu ska jag bara få in den under karet samt få till rördragning mm. Blir att ta tag i det till helgen om det finns pengar kvar efter lön ;b

Tråkigt att höra om alginvasionen dock :/ Sånt kan få en att tappa sugen i värsta fall (har själv problem med mitt sötvattenskar). Håller helt med om sjögurkan! Som du kanske minns var jag lite skeptisk till honom i början men det var då det, numer har jag insett att han är grym på det han gör (dvs åla runt och klaffsa i sig sand)!Banana man

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...
  • 2 veckor senare...

Heh, skulle hämta en bok (eller ja, bok och bok..ett rocky-album) igår kväll efter att akvariet släckts så jag tänder takbelysningen och ser i ögonvrån hur nånting studsar till i karet. Taklampan ger lite dåligt ljus så först trodde jag det var en turbo men tyckte den var lite väl snabb så efter närmare granskning visade det sig vara en, vad jag tror, krabba :smiley3:. Har tyvärr ingen bild på´n men han var hyfsat stor (en 5 cm bred) och svart. Låt gå för att man kan få med ngt litet med Ls:en men var han kom ifrån är ett mysterium. Kanske vart teleporterad ner från rymdskeppet Enterprise:skrattar:.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Stackars sjögurkan verkar vara hårt ansatt av amphipoderna. Dom klättrar överallt på den och för någon vecka sedan började han få massa sår. Vet inte om det är dom som orsakar såren eller "bara" är där och gräver för att han HAR sår. Häromdagen fick jag iaf nog och köpte en boxarräka ( http://se.reeflex.net/tiere/839_Stenopus_cyanoscelis.htm ) och nu verkar det vara färre som klänger på honom så antar räkan sköter sig. Bifogar en bild på marodörerna:

post-6178-14468928519035_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja det är synd om gurkan, han hade samma problem när jag hade honom tidigare. Det är småräkorna som äter på honom vilket gör att han klättrar upp på glaset för att försöka undkomma. Enda sättet är väl att få bort marodörerna men hur vete sjutton. Hoppas det funkar med räkan.

Hoppas det rullar på i övrigt. Hos mig går det bra i mitt Blenny. Har haft algproblem med har lyckats fixa det med lägre belysning och fosfatreducerande kol.

Krabban du har hade jag också så han har du fått på köpet. Kommer fram om nätterna och är nog ganska harmlös skulle jag tro.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Bytte lampa i MH-armaturen idag. Tog en del skruvande eftersom ena "lampfästet" tackat för sig och fick bytas (passade på att byta bägge). Till råga på allt var sladdarna på dom nya fästena förkorta så fick skarva med en bit från dom gamla. Tror bytet var behövligt dock för det blev en "smula" ljusare efteråt ;)

Krabban hittade jag desvärre död häromveckan vilket var lite tråkigt :( Bland det positiva hör dock att räkan verkar göra sitt jobb för nu ser jag inte krypen lika oftaBanana man

Har även skaffat en glasrosätande räka men den har inte direkt kastat sig över dom ännu, kanske kommer när den vuxit till sig eller så får jag skaffa en till någon gång.

Annars har det inte hänt så mkt, rördragning till sumpen står på tur men nu när man har tid (jobbar just nu 80%) har man inte råd istället ;b

Skönt att höra att du verkar fått ordning på algerna Jonas:smiley20: Vore kul att se lite bilder hur det ser ut nu! :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Jodå, planer har jag gott om! ;) Pengar har det desvärre varit mindre gott om men har som sagt stoppat i en boxarräka mot småkrypen och skaffade en pepparmintsräka för en två-tre veckor sedan mot glasrosorna. Köpte rördelar och lite annat till avrinningen häromveckan och det var inte gratis direkt:smiley24: Nåja nu har jag iom det iaf kommit halvvägs på den frontenBanana man. Annars ska jag skaffa två clowner (man kan inte starta sitt absolut första saltvattensakv. och sen INTE ha clowner!! ;) ) Dock hade jag tänkt vänta med det tills jag fått igång sumpen men karet har ju ändå gått ett tag nu så det skulle kanske funka att sätta i dom nu-bok-

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
  • 7 månader senare...

Halloj! Det går inte fort men det går långsamt som man säger så nu (över ett år sedan jag skaffade akvariet håller jag på med rördragningen ner till sumpen. I väntan på att det ska bli klart har jag lagt upp två filmklipp på tuben där mina ormstjärnor försöker föröka sig (antar jag).

http://youtu.be/mz9jPSDJtgk

http://youtu.be/SIbzIsZUYRE

Och så en bild:

post-6178-1446893223804_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jahapp, då var sumpen igång! :) Kommer sätta in en http://www.kjell.com/sortiment/hus-halsa-fritid/belysning/lampor-ljuskallor/led-stralkastare/led-stralkastare-10-w-p63940 som är tänd när visningskaret är släckt + cheatomorpha. Steg två blir att byta ut nuvarande påhängsskummare (en Red Sea Prizm) till en Tunze 9004 som kommer hamna i facket till vänster i bild.

post-6178-14468932352834_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...