Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Honan är ofta lite blekare och hanen har en spetsigare ryggfena. Hanen går ofta åt svart eller blåsvart.

På din bild ser man inte ryggfenan, men den bruna färgen gör väl att det lutar åt en hona. Men hanar kan också vara brunaktiga...

 

Postat

Det finns ju ett otal sorters trådalger, men de du har ser riktigt trevliga ut. Gillar färgerna på tussarna som är vid smörbulten.

Och då kommer jag osökt in på könsbestämningen som jag ärligt talat är lite osäker på. Gissar på att det är en hane med tanke på ryggfenan. Testa gärna att sätta en spegel framför den för att se om den färgar om. Det går snabbt när den ilsknar till.

Postat

Ja, det varierar lite vad som tar sig. Men de flesta har väldigt starka och varma färger vilket gör akvariet ganska trevligt att kika in i. Funderar på att skrapa rutorna, de har alla ett ganska tjockt lager med alger på sig, någon sorts slemmig seg alg bildar basen. Som synes på bilden bubblar det på ganska bra :-) Måste vara noggrann med att få ut det jag skrapar loss bara isf. Annars lär det förpesta vattnet. Maskerings krabborna ser för festliga ut med all påväxt, de ser ut som åttabenade mammutar när de vandrar runt. Det enda besvärliga är att algerna fort växer över filtersvampen till kylaren, den är lite jobbig att göra rent.

 

Ska se om jag kan testa med en spegel, det är en ganska from och trevlig fisk annars som inte gör någon förnär. När simpan rör sig så gör han utfall mot snultrorna som kan vara ganska våldsamma, utan täckglasen hade han nog farit ur i bara farten. Men han har blivit riktig bra på att äta räkor. I början fick jag mata med en pinne framför munnen på honom men nu är det bara slänga i så slukar han.

Postat

Jag var nere och mata idag och såg att båda krabborna var framme. De ser ganska festliga ut så jag testade filma de. Jag ville fånga ögonblicket så tyvärr är video ganska spontan med väldigt smutsig framruta. Men kanske ger den någon glädje :-)

 

 

  • Gilla 4
  • 2 månader senare...
Postat

Jag ska bygga om ställningen det här akvariet står i, så fick snabbt tömma det utom på lite vatten i botten fiskarna fick skvalpa i. Jag flytta bara akvariet en meter så det var inte så våldsamt och utrustningen fick lite välbehövligt underhåll. Notera att vattnet är väldigt gult när jag sög ut det, några byten till får göras. Kanske lite aktivt kol kunde göra susen...

 

Jag ska flytta karet en gång till ganska snart då med. Funderar på om det är någon uppgradering jag vill göra. Jag överväger att ta ur skummaren helt. Jag tror inte den gör så mycket nytta i slutändan här jämfört mot algerna iaf. Men får fundera lite till. Annars är det svårt att göra mycket med detta kar, kanske någon vassare biologisk filtering istället? Har massa makaroner. Med en ok mängd och mina 14-16 grader borde de kunna göra lite nytta.

 

När jag grävde upp stenarna hitta jag en okänd varelse med! En lång mörkröd borstmask på en 15 cm slingra sig under en av stenarna! Efter det blev det betydligt mer nervöst att lyfta de tunga och algiga hala stenarna...

  • Gilla 1
Postat

Aktivt kol kan vara bra mot gulfärgningen, men jag har märkt att missfärgning som kommer från tång inte försvinner av kol. Däremot ger ozon kristallklart vatten nästan med en gång.

 

Du har ju fullt med syrestenar i akvariet som bidrar med gasutbytet, så skummaren kanske är överflödig. Blir det nått skum?

 

Med den temperaturen låter det som en bra idé att köra biologisk filtrering.

Postat

Ozon ja... Det hade varit kul. Men jag vågar knappt dosera det i ett så litet kar, för jag har inte pengarna att investera i mätutrustning. Man kan kanske köpa en enhet som man sätter på en "senil timer" som kör en kvart varje gång man är nere och manuellt aktiverar den.

 

Skummaren producerar lite skum, ska jag vara ärlig så har jag misskött skummare ganska grovt och inte bytt trästenarna i den på minst ett halvår, de föll isär i händerna på mig. Nu med färska stenar producerar den nog lite igen.

  • 4 veckor senare...
Postat

Går lite långsamt här, karet tuffar på som vanligt. Behöver ett vattenbyte.

 

Jag hade tänkt logga hur mycket kylaren behöver gå men har inte kommit så långt. Det jag kommit fram till är att den går ungefär 1 timme nu när det är ca 26 grader i rummet den står i. En timme för 2 grader. Sedan verkar den vara avstängd 2-3 timmar innan den behöver kyla en timme till. Det är lite synd att ha ett temperatursving på 2 grader ganska konstant. Men jag kan dock inte märka något negativt sett till fiskarna och andra djuren. Men kanske kan det vara besvärligt för tången? Osäkert, behöver mer undersökning...

 

Jag är ganska nöjd med min nya placering av stenarna förresten. Men tyvärr har jag fortfarande inte gjort rent rutan så har ingen bild av det att erbjuda. Ni får en överexponerad bild av min svarta smörbult istället!

 

593708fede7f8_Smrbultsvart.thumb.jpg.02e0c34402890dce795a008593fd5a55.jpg

  • Gilla 1
Postat

Konstig kylare du har. Men det går nog bra för temperatursänkningen sker ju trots allt över en timmes tid. Tången är nog rätt tålig. Vad är maxtempen?

Postat

Hur länge brukar dina kylare gå då? Det känns som att min borde vara någorlunda jämförbar med din gamla lilla kylare. Jag kör ca 600 liter i timmen genom min, det borde inte hindra eller strypa kyleffekten kan jag tycka. Men det är klart. Hade varit intressant att testa med ett högre flöde.

 

Temperatursvinget är på 14-16 grader. Så max är 16 då. Men jag tror nog att vattenkvaliteten är en stor bov med, jag har varit för seg med vattenbytena här. Så jag kan säkert ha en skev koncentration av nitrat och fosfat bland annat vilket nog inte gynnar särskilt mycket.

Postat

Just nu går den lilla kylaren i ett 100 liters akvarie och har en temp-skillnad på en grad. Ska kolla hur länge den går.

Pumpen ger också 600 om jag minns rätt. Flödet har ingen större betydelse bara de ligger inom tillverkarens rekommenderade värden. Är det alldeles för lågt kan det bildas is över värmeväxlaren.

Jag har lite info om vilka näringsvärden alger vill ha, ska bara hitta mailet. Återkommer.

Postat

Det är så kul och intressant att läsa om era olika västkustkar, hoppas ni inte gör dom för intressanta då jag inte har tid för ett sådant nu :)

 

  • Gilla 1
  • 2 veckor senare...
Postat

Gick ner idag för att titta lite rutinmässigt och göra rent rutan för att äntligen ta en bild. Men tyckte vattnet kändes ovanligt behagligt, flödet från kylaren var även lågt... Eller ja, det fanns inget flöde. När jag titta mer noga såg jag att förfiltret till min kylare hade lossnat och det hade sugits in massa alger i pumpen som stannat den, inte bra! Så det blev lite isärplockande av kylarslingan och rengöring av pumpen. Temperaturen var 20 grader i karet men inte verkar ha tagit skada som tur är och alla verka pigga. Så det äventyret avklarades ändå. Spännande! Nu är förfiltret annorlunda monterat...

 

Så här är en bild till slut, det ser bättre ut på bilden än det gör på riktigt. Men det får duga. Vattnet extremt lortigt pga allt jag rörde upp i äventyret ovanför.

 

Vy.thumb.jpg.261fe22877e5d0182db25c01ee175324.jpg

 

Haha, vad liten och söt simpan ser ut på bilden... Så ser den inte ut på riktigt.

 

Jag satt och titta en stund med och upptäckte något jag inte visste om att jag hade, kalkalger! Detta måste vara en av stenarna jag plocka med mig förra fångsturen. Hade helt glömt att de fanns på den.

 

Kalkalg.thumb.jpg.e0f3e98798b366d9e85b836b80d959fa.jpg

 

Fick några bilder med på de andra djuren, jag hade tänkt fota sjöstjärnan. Men den gömmer sig alltid när jag tar fram kameran. Jag förstår inte vart för stjärnan är ju enorm med karets mått! Typiskt.

 

Krabba.thumb.jpg.05578eb4b57b44bdf15a493501a9585d.jpg

Simpa.thumb.jpg.21ddd1112ae4ba2d8db1777101a0a66d.jpg

  • Gilla 1
Postat

Tur att du gick ner och upptäckte kylarhaveriet!

Simpan har väldigt fin teckning. Gillar verkligen de stora bröstfenorna.

Du får hålla koll på kalkalgerna och se om de växer nått. Jag upplever det som att de växer väldigt långsamt i våra kalla kar. Med det i åtanke kan man fundera på hur gamla kalkalgerna är när de täcker en hel sten.

Postat (ändrat)

Ja, det hade inte varit kul med en krasch!  Men ibland har man tur...

 

Ja simporna är bra, mitt exemplar har några parasiter på ögonen tror jag. Man ser de faktiskt ganska bra på bilden tom. Han verkar inte bry sig så mycket dock, en själv hade nog retat sig något otroligt dock :-) De är ganska bra akvariefiskar egentligen, de blir stora men har ganska låga krav på utrymme. De ligger mest still och lurpassar. Min ligger nästan hela tiden vid framrutan och tittar ut ur akvariet. I början titta han mest på de andra invånarna men nu verkar han sugen på att hitta nya saker att äta... Besvärliga är att han nästan hoppar ut ur karet för att bita mig i fingrarna när jag ska mata! Som tur är har han inga tänder.

 

Kalkalgerna är luriga ja, de verkar växa väldigt långsamt här. Vilket är en intressant kontrast mot hur fort de växer i tropiska kar. Undrar om man kan trigga de att växa fortare? I mina tropiska kar verkar de ta fart ordentligt om man håller KH högt, ett värde runt 10 är som dynamit.

 

5944601114246_mordisikte.thumb.jpg.631a2a572a24fe03733e2994d91edab1.jpg

Ändrat av mikoto
  • Gilla 1
Postat

Är det de små vita prickarna på ögonen du menar? Undrar vad det kan vara?

Kul att han ligger framme för beskådan. Kunde ju lika gärna valt en plats bakom en sten istället.

Vet du vilket kH du har nu?

Postat

Jupp, de vita prickarna är de jag tänker på. Min spontana tanke var att de likna parasiter som en del fiskar verka få på ögonen. Håkäring och Lake är väl två andra fiskar som väldigt ofta får parasiter på ögonen. Är det inte parasiter vet jag inte vad det kan vara för något, för de sitter väldigt tydligt utanpå ögat på fisken. Och ja, alltid framme. Min svarta smörbult är hemligare och ligger helst i skuggan under några stenar. Men tittar man in i mörkret så ser man att han också sneglar mot rutan...

 

Jag gick ner och mätte KH idag, det var 7. Ska testa höja det till 10. Så får vi se om det händer något!

Postat
On 2017-06-08 at 01:40, Genne sa:

Det är så kul och intressant att läsa om era olika västkustkar, hoppas ni inte gör dom för intressanta då jag inte har tid för ett sådant nu :)

 

Vi lovar att göra allt vi kan för att ställa till det för dig :tennis:

  • Gilla 1
  • 3 veckor senare...
Postat

Det var dags för lite skötsel av karet idag, vattenbyte och utrensning av alger.

 

Igår fick jag hem lite nya djur med, en bunt med snäckor, blåmusslor och två sjöstjärnor. Jag fick även med mig en liten krabbtaska! Den lär jag väl aldrig se igen dock bland alla algerna... Spännande dock, har velat ha en sådan ett tag. Kommer den fram så blir det bilder.

 

Jag har även tagit ut skummaren nu, lite på prov för att se om det märks någon skillnad. Men den har som regel inte producerat någon vettigt på mycket länge. Den var full med skräp i på väggarna men det var nog mest grums som börjat brytas ner som fart in i i skummaren, där i är det ju mörkt.

 

Jag behöver ha skummaren bättre placerad så att den kan skötas ordentligt om man ska få någon glädje av den känner jag. Får kolla över det när karet flyttas nästa gång.

 

5962876e3d0c9_knollotott.thumb.jpg.fdeaaedf804ec86989f4ae810e86a6b4.jpg

  • Gilla 3

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...