Gå till innehåll

Chum's nya rev - 500L Braceless OptiWhite


Chum

Rekommenderade inlägg

Kan du inte sänka ambitionsnivån ett tag? Du ballanserar hela tiden på all or nothing. Köp ett 39w deltec UVC, symptomen på prick försvinner och det är troligt att du aldrig ser dem igen om du kör det 24/7 eller åtminstone nån vecka före och efter ny fisk.

Jag kör så nu, skall snart flytta till hus så då kommer ja ha möjliget att avpricka mina djur ordentligt, men tillsvidare funkar det ändå.

Sen att det kändes väldig märkligt att frakta korallen torr är en annan sak - varför ens komma på tanken?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 124
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Nu är det förvisso inte så motiverande att bli "uppläxad", men för all del... jag förstår din poäng och jo jag är nog lite ADHD när det kommer till denna hobby ja. "Poängen" är dock att jag inte vill mista fler fiskar. Moorish hade inte en chans, men jag hoppas verkligen att Hepatus och Rostratus skall klara sig. För att de ska göra det så måste jag dock tackla problemet och inte bara sätta min tilltro att att "rida ut stormen". Studerar man fiskarna noga så kan man tydligt se att parasiten följer mönstret. Fiskarna ser nästan fria ut i några dagar, och sedan kommer det tillbaka igen. Flavescens är den enda som är 100% symptomfri, vilket förmodligen betyder att den har bra immunförsvar, men de två nyss nämna får tydliga symptom gång på gång med några dagars mellanrum - föga roligt. Rostratus äter mkt bra, men har tappat stuns i färgerna, så ja... Det hela handlar inte bara om "allt eller inget", utan att man vill rätta till ett problem som faktiskt är väldigt stort. Det hindrar mig att planera nya fiskar och att byta koraller med andra utan förbehåll...

Hur som helst, en mer glädjande nyhet är att forummedlemmen som sålde mig Milkan i slutändan valde att frakta den i vatten. Jag förstår nu dilemmat dock då den är GIGANTISK. Har aldrig sett en så stor stenkorall någonsin, så det krävdes en 25 liters hink för att få plats med den. Men... trots bilresan på 5-6 timmar så gick allt bra och redan efter 30 min i mitt kar så fällde den ut polyperna. Färgen lila är min favoritfärg och korallen Stylophora min absoluta favoritkorall, så detta var ett väldigt motiverande inköp, bortsett från kostnaden ;)

Nu har jag bara en fråga vad gäller trivselförhålladen för denna kronjuvel, men det kan jag ta i stenkorallforumet =)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Uppläxning vet jag inte, men du ger ett lätt stissigt intryck. Istället för att prata om ditt monster-UV kunde du ha köpt ett 39w direkt så hade sannolik karet varit dymptomfritt nu. Minns inte på rak arm vilka åtgärder du vidtog, lånad ozon? Det hjälpte inte för mig, men 20w UV tog pricken på ett par dagar (kom aldrig tillbaka efter en cykel).

Grattis till milkan, skönt att det gick att ta den i vatten ändå - så att du slapp lägga ned pga det ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Notis: Blåbert och jag har PMat så ingen tror att vi är osams ;) Ibland är det svårt att tolka varandra genom text bara. :P Jakten på karantän går vidare, och för tillfället verkar det luta åt ngt beggat på Blocket. Herr "Ormet" har på gott och ont gjort mig till en "troende" - att det är enda sättet att utrota parasiten och rädda fiskarna.

KUL med en rejäl framgång efter alla bakslag för dig. Bilder vill vi se sen, det vet du ;)

Absolut, är själv en stor bild-narkoman då är det är inspirerande att se hur andra har det =) Bilder kommer snart när jag justerat placeringen en smula...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jäklar vad tjusig. Som du skrivit ser man att högersidan ser lite ledsnare ut, men jösses vad stor den är! När högersidan blåser upp sig måste den bli helt magnifik. Jag är ju ett stort fan av solkoraller också och tycker din ser riktigt fin och välmående ut :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar, ja precis. Höger sida är lite tjurig än och det beror antagligen på det starka flödet. Funderar lite på hur jag ska justera det också för det är ju klart att man vill optimera förhållanden för denna maffiga pjäs så den kommer till sin fulla rätt =) I en butik hade jag säkert fått ge runt 3000 för denna bjässe. Den är ännu större än vad man kan tro från bilderna, hehe. Kul att du notera solkorallen också. Den är nog den korall som mår bäst av alla i karet märkligt nog. Det är en Dendrophyllia, som har större polyper än Tubastrea, och varje kväll runt 21 när ljuset börjat gå ned så blossar den upp sig rejält så varje polyp blir som en 5-krona nästan. Jättehäftigt, men otroligt svårt att fota i det ljuset då den ser gröngrå ut i mobilkameran =/

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Funderade på om det var en dendrophylia, men lite svårt att se på den bilden... Jag har tränat min solkorall att vara ute eftermiddag/kväll. :) Riktigt häftigt att se förvandlingen från en gul klump till den där stora böljande massan det blir. Lite som en Duncan, fast omvända tider. Angående milkan kan jag tyvärr noll och nada och har ingen möjlighet att hjälpa dig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Herr "Ormet" har på gott och ont gjort mig till en "troende" - att det är enda sättet att utrota parasiten och rädda fiskarna.

Om 10 dagar är jag klar med 10 veckors karantän och transfermetod. Det har varit väldigt jobbigt men det kommer vara värt det. Lycka till och kör så det ryker!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack Daniel! Till en början så var jag tveksam till detta, just därför att 90% ändå kör utan karantän. Men jag har efter spaltmeter på nätet (och här) "äntligen" fattat att det enda (eller snarare det mest) säkra sättet att utrota parasiten är just karantän. Att ha ett "symptomfritt" kar är ju föga tröst om man köper en fin firre som har taskigt immunförsvar och så får skiten fäste igen och tillfälle att försöka sig explosionsartat återigen. Karantän är ju ingen garanti heller, men är nog så nära man kan komma. Känner mig riktigt uppgiven infölr detta, men försöker koncentrera mig på det som är roligt med hobbyn ändå...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar =) Jodå, även Dendronepthyan tuffar på även den. Ska nog flytta lite på den då det är svårt att nå dit ned med maten...

Här kommer en bild på solkorallen som är en Dendrophyllia, inte Tubastrea ;) samt på nya BTAn med lila fot, som just nu provar sig fram i karet efter en bra plats att sitta på.

post-6800-14468931479634_thumb.jpg

post-6800-14468931479885_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack alla =) Finns många fantastiskt vackra kar med inspirerande bilder på denna sida och jag har knappast nått så långt än, men det är en början. Är väldigt nöjd med scapen så det är roligt att höra att folk gillar det =) Önskar bara att jag inte hade så mkt problem att brottas med. Rostratusen verkar må sämre nu och blir inte bättre med prickangreppen på stjärtfenan. Den äter hur mkt som helst, men skakar och rycker emellanåt - förmodligen av klåda. Måste verkligen få ur fiskarna till ett karantänkar för medicinering och hyposalinitet, om jag bara kan komma på hur jag ska konstruera fällan på bästa sätt (och finna lämpligt kar etc som jag har råd med just nu efter att ha lagt ut 30 000 kr på 2 mån =/ Förhoppningsvis får jag låna ett UVC av en kompis i veckan iaf, då ozonet jag lånat inte verkar "funka" ngt nämnvärt...

Som om detta inte vore nog så började det igår också blossa upp med Cyano... *mummel*

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle nog föredra att inte hålla på och mixtra för mycket, håll karet stabilt och ge karet och fiskarna lugn och ro istället för att rota i karet, samt givetvis uvc om du kan! Min erfarenhet är att vi oftast ställer till mer problem än vi "botar" genom att försöka rätta till och korrigera allt hela tiden.....

Men det är bara min åsikt o erfarenhet, finns många andra!

Sent from my GT-I9210 using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för rådet o jag får förstår tanken, men både prick och cyano är ju problem som mer eller mindre måste tacklas vare sig man vill eller inte, eller så tar de över hela karet =/

Nja håller inte riktigt med och tror inte riktigt du förstår vad som menas.....

Visst kan man bekämpa problem och det är också något man göramed jämna mellanrum i de flesta saltkar, men att göra stora saker av cyano i ett nytt kar eller ett prickutbrott som är på tillbakagång är i min mening kontraproduktivt. Ta det så lugnt och ge karet och fiskarna tid så löser det sig och vill cyanon inte riktigt ge med sig bekämpa den med små medel, ofta kan lite nitrattillsats hjälpa, cyano är inte någon orsak till stora aktioner, speciellt inte om du ska "lösa" ett annat problem.

Såvitt jag förstår utan att läst allt riktigt noga så har prickutbrottet lugnat ner sig? Ta lite tid och njut av baljan och håll allt stabilt, vill du utrota varenda lite prick så gör det lite längre fram när djuren fått en chans att återhämta och stärka sig och framförallt introducera inte fler djur på ett tag!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...