Gå till innehåll

Magnus 275L+sump


MagnusJ

Rekommenderade inlägg

  • 4 veckor senare...

Akvariet tuffar på bra tycker jag. Ser bra tillväxt på i stort sett alla spser. Det har blivit lite nya fiskar. Ecsenius midas samt Bodianus sepiacaudus. Väldigt trevliga fiskar, orädda matvrak båda två.

Har även köpt en ny belysning, hittade en begagnad Pacific sun Hyperion 2*150w så nu får även mina små acroporafraggar på sidorna bra med ljus.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

En liten uppdatering är väl på sin plats.

Jag har stött på lite patrull. Lpser och fiskar mår fint. Spser däremot har börjat dala och i stort sett alla har stannat av i sin tillväxt. Jag misstänker att det är flera faktorer som grundar sig i min ringa erfarenhet.

Nitrat har smugit upp till aningen för höga nivåer och fosfat till för låga nivåer. Jag körde på lite för hårt med den nya lampan så jag brände några koraller. Lite blandade klantigheter helt enkelt. Denna veckan blir det ett par vattenbyten, så förhoppningsvis kan detta ge resultat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är väl snart dax för dig att uppdatera? Tycker storleken på ditt kar verkar lagom för mig :ler:

Nja nu dröjer det ett tag. ;)

Behöver göra en ombyggnation först, men då blir det stort och rymligt. 200*80*60 eller nåt i den stilen hade vart läckert.

Börjar de klia i dina fingrar? :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite tungt just nu faktiskt.

Körde ett flertal 40-liters vattenbyten för att försöka hejda stn samt rtn på några acroporor. Det har väl gett visst resultat och några ser aningen bättre ut, men dom flesta helt oförändrade. Nån frag till har smält bort.

Värdena ligger inom ramen för vad som är OK. Kh har åkt lite jojjo mellan 7.5-9 inom loppet av 2-3 veckor. Ca har under denna period hållt sig mellan 410-440. MG mellan 1300-1350 ungefär.

Nitrat 1-2.5

Fosfat är 0.00 med Hanna checker low range, kan vara nollat, växer inga alger på glaset men väl på bakgrunden.

Belysningen körs på 45% lamp power. 30% blått 30% rött resten 100%

Cirkulationen körs med två rw-15 på else mode, dessa är nerställda till 15v med ställbar adapter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej, fint akvarium!

Jag har fyndat ett likadant så jag tänkte höra om du möjligtvis har lust att lägga upp ett foto på sumpen, speciellt där vattnet från akvariet rinner ner i sumpen. Skulle vilja se hur det ska se ut där.

Har du några problem med porlande eller gurglande ljud? Jag har ganska låg WAF hemma så jag vill ha alla möjliga tips om hur man ska göra för att få det så tyst som möjligt. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

yryjyqe6.jpg

Där har du en bild på sumpen. Där går att urskilja något får vi hoppas :) Annars kan jag ta en bättre bild när jag kommer hem. På röret ner har jag satt en 50mm kulventil för att ställa vattennivån i överrinningen. Detta har gjort de hela helt knäpptyst. Väldigt nöjd med detta, både jag och sambon ;)

http://www.tillpoolen.se/rordelar/kulventil-50mm.html

Jag har för mig att de var från denna sidan jag köpte, och den har fungerat bra. Dom brukar kunna va betydligt dyrare från saltvattensbutiker.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tjena magnus. Vad är det som hänt dina acroporor? Kan du skriva ut rtn och stn så jag får koll på dessa förkortningar. Ditt kar såg ju grymt ut när jag såg det för en månad sedan. Hoppas vattenbyten löser dina problem

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tjena magnus. Vad är det som hänt dina acroporor? Kan du skriva ut rtn och stn så jag får koll på dessa förkortningar. Ditt kar såg ju grymt ut när jag såg det för en månad sedan. Hoppas vattenbyten löser dina problem

Rtn= rapid tissue necrosis. Riktigt eländigt. Vävnaden bara smälter bort.

Stn= slow tissue necrosis. Vävnaden dör under en tid, har börjat nerifrån och uppåt hos mig.

Tack för dom orden. Ja, de är väl 2-3 fraggar som jag har fått kasta. Där är en stor koloni(om du kommer ihåg den stora blåa i mitten) som håller på att dö. Fraggarna jag fick av dig mår dock bra, tror jag. Det är kanske inte fullt så eländigt egentligen, men det är lite tungt när jag inte riktigt förstår varför :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar! Den där bilden visar precis det jag var ute efter. Jag funderade lite på om jag skulle vända sumpen om och ha returpumpen i det lilla facket men då blir det kanske lite långt ner till vattennivån på returröret. Hmmm första sumplösningen så man är hyfsat novis.

=)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Här har det hänt massor sedan sist. Mestadels dåligt. Det är rätt mycket spser som har dött. Gjort om scapen helt och hållet, öppnare och med lite mindre sten. Refugium igångkört, så nu är det ordning på näringsvärdena igen. Min eldkejsare fick flytta vidare till Borås. Härligt o se uppblåsta lpser och svingande polyper på spserna! Kommer en liten uppdatering inom kort.

Här är en liten ny goding från Whitecorals. Visar redan potential! egu4u3e7.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
  • 2 månader senare...

Nu har karet varit igång ett år, så jag tänkte göra en liten sammanställning av tekniken samt metod.

Skummare: Bubble-Magus curve 5. Väldigt nöjd med denna skummare. Den producerar svart skit som jag behöver tömma ca 2 ggr per vecka. Jag stör mig inte på ljudet heller. Rekommenderar den till alla som letar efter en skummare i denna storleken, oslagbar för det priset tror jag absolut.

Ljuset: Pacific sun hyperion 2*150w. Helt ok lampa, bra kräm men mjukvaran är verkligen inget vidare. Displayen dör, eller börjar visa kyrilliska tecken lite titt som tätt. Klockan ställer om sig konstant. Kör den på 85% lamp power, 100% på alla kanaler utom vitt(50%) rött(25%) samt orange(25%).

Cirkulation: Maxspect gyre XF-150. Steg4 konstant varvas med Steg6 pulse mode när ingen behöver vara i rummet. På Constant mode steg4 störs jag inte det minsta av ljudet, men över det så hör jag den i hela huset. Fint flöde och korallerna verkar gilla det hela. Gyren kompletteras med en Jebao wp-25 jag hade liggandes, för att täcka upp ytan under pumpen där det annars blir i stort sett stillastående.

Retur: Jebao dc-3000. Bra skit, tystgående och billig. Rekommenderas!

Doserpump jebao dp-4 med natriumvätekarbonat och kalciumklorid

Jag har ett litet refugium i sumpen, bestående caulerpa samt chaetomorpha. Caulerpan växer som bara den men chaeton står helt stilla, kanske för dåligt flöde? Hursom är detta belyst 14 timmar per dygn(omvänd cykel) med en billig liten lampa från fish-street som gör jobbet bra.

ca 1.2 dl+- kol ligger i en strumpa i sumpen, bytas en gång i månaden. 2 Liter siporax ligger också där.

Fiskar:

Zebraosoma xanthurum

Mystery wrasse

Halichoeres leucoxanthus

ocellaris clowner 2 st

Paracheilinus 2 st (eventuellt är det olika arter, filamentosus/carpenteri/mccoskeri svårt att säga)

Chelmon rostratus fint ex som käkar frysfoder med enorm aptit.

Ecsenius midas

Övriga djur:

Turbosniglar ca 12-15 st

Eremiter flera arter mestadels Paguristes cadenati

Nassarius

Koraller:

Acropora flera arter bla: rosa och blå millepora, aculeus, "red planet", yongei, tumida, formosa, echinata, valida mm.

Montipora flera arter bla: röd flakväxande, blå och röd digitata, hoffmeisteri, confusa mm.

Zoanthus flera sorter bla: Fruit loops, radioactive green eyes, watermelon, eagle eye mm.

Cynarina lacrymalis, Euphyllia glabrescens, Cycloseris, Trachyphyllia.

Matar friskt med formula 1&2, mysis samt reef roids. Trots detta håller sig näringsvärdena på väldigt låga nivåer. Fosfat har visat 0 med hanna checker sen i juli. Nitrat brukar hålla sig mellan gissningsvis 0,2-0,5

Kh pendlar mellan 7,7-8

Ca runt 420

Mg ~1300

Vattenbyte 25l så ofta jag orkar, en gång i veckan är målet men ibland dröjer det två veckor också. Det beror på hur mycket tid det blir över efter jobb och familj. Doserar någon droppe jod varje kväll efter lampan har slocknat.

Om allting går som det skall, så blir det en uppgradering under 2015. Denna gången brassar jag på med ett akvarium som jag kommer behålla länge. Måtten är inte bestämda men det blir en rejäl rumsavdelare med cirkamått 170 x 100 x 70(cm). Det blir förhoppningsvis ombyggnation och det hela förverkligas om detta blir av.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Då är mitt nya kar beställt. Blir som jag skrev ovan, rumsavdelare 1190 liter, 15mm 3 sidor optiwhite. Men det dröjer nog till hösten innan de kommer i vatten. Men bra o börja i tid med ett sådant stort projekt. De blir en hel del flis som ska fram så helt nödvändigt att sprida ut de lite 😀

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...