Gå till innehåll

Levande sten semesterminne


msen

Rekommenderade inlägg

Levande sten är sten som innehåller djur, alger och bakterier. Kan vara av olika typ. Den som är CITES-listad består av gamla koraller som Alexander skrev. Annan sten är tillåten att föra in - men det är inte säkert att det är tillåtet att föra ut från landet. Mycket av den LS som sälj idag är konstgjord och sedan utlagd under ca ett år. Den är gjord av cement och annat och är inte CITES-listad

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Såvitt jag vet är det fortfarande tillåtet att fora in "äkta" levande sten, dvs gjort av korallskelett och sediment.

Däremot är det INTE tillåtet för privatpersoner, utan bara för dom med tillstånd, och det finns varierande bestämmelser I olika länder.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Frågan gällde

Kan man ta med sig lite levande sten hem från semestern från medelhavet? Klart man kan men är det lagligt? Är det bra för akvariet en eller helt kasst?

Stenkoraller från ordningen Scleractinia är belagda med handelsrestriktioner för både dött och levande. Dessa handelsrestriktioner sammanfattas i något som heter CITES. I korthet så är det en organisation som bestämmer vilka restriktioner som skall gälla och i hur handeln med listade arter får ske. Scleractinia är klassade i CITES appendix II (EU klass B). Det tillåts en viss handel med vissa kvoter (EU har lite hårdare regler) men tillstånd måste sökas både i det exporterande landet och det importerande. Inom EU gäller EU:s gränser - en organism importerad i EU är i princip fri att röra sig över gränserna men man måste alltid kunna visa att organismen kommit in i EU på lagligt sätt (EU lista B) Lokala nationella lagar kan dock gå in också. Du kan som privatperson importera enligt CITES men det är en ordentlig hög med pappersarbete att göra och det tar tid.

Enligt jordbruksverket gäller följande för att få föra in dessa produkter som är aktuella för oss utan CITES dokumentation

Generellt

[h=2]Undantag[/h]Det finns undantag som ger dig möjlighet att ta med enstaka souvenirer av vissa arter till EU utan att du behöver söka export- eller importtillstånd. Vilka produkter som omfattas av undantaget ser du i informationen om respektive produkter längre ner på sidan. Där kan du även läsa hur stort antal eller vilken mängd du får ta med till EU utan CITES-tillstånd.

För att föremålen ska räknas som souvenirer och ingå i detta undantag måste du uppfylla följande fyra krav:

  • Undantaget gäller endast föremål/produkter och inte levande djur
  • Undantaget gäller endast föremål/produkter från arter som är listade i EU:s bilaga B. För arter som är akut hotade och därmed A-listade finns inte några undantag, du måste alltid ha CITES-tillstånd för dessa.
  • Du måste själv ha med dig föremålet/produkten när du reser. Det måste ingå i ditt bagage och du kan inte skicka hem det exempelvis med post eller med en annan person. Föremålet får däremot ingå i ditt flyttlass om du flyttar.
  • När du tagit in föremålet/produkten i EU får du inte sälja det eller på annat sätt använda det i kommersiellt syfte.

För koraller och snäckor/musslor

[h=2]Koraller, snäckskal och liknande[/h]Var försiktig när du köper eller själv samlar snäckskal under utlandsresan. En del arter är hotade och då krävs CITES-tillstånd. Om du uppfyller undantagskraven under punkterna 1-4 ovan kan du ta med upp till tre skal per person av jättevingsnäcka (Strombus gigas), och skal av musslan Tridacnidae spp. - upp till tre exemplar per person, men högst tre kilo totalt per person. Ett intakt skal eller två matchande halvor räknas som ett exemplar.

Många koraller är CITES-listade och därför måste du vara mycket försiktig när du samlar korallbitar. Korallgrus och -bitar av döda koraller med en diameter på mellan 2 och 30 mm är undantagna från kravet på CITES-tillstånd. Vi rekommenderar dock att helt låta bli eftersom det är svårt att samla just de bitar som platsar i undantaget. Smycken gjorda av korall kan tillhöra arter som kräver CITES-tillstånd.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...