Gå till innehåll

Vad är detta för mätare?


EmilPersson1983

Rekommenderade inlägg

Såväl TDS som ledtalsmätare mäter ledtalet. Ledtalet är inverterade värdet av resistans. Standarden var att man använde två metallytor på 1 x 1 cm på 1 cm avstånd och mäter i sorten mikrosiemens (uS) med växelspänning. 1 mikrosiemens motsvarar 1 megaohm, 10 mikrosiemns 0,1 megaohm.

När man mäter TDS är mätaren hälften så känslig. 1 i TDS är alltså 2 uS. Man utgår från att halterna av de olika ämnena motsvarar detta tal men naturligtvis kan det vara lite mer eller mindre beroende på vad vattnet innehåller för ämnen.

Numer är standarden ändrad till 1 x 1 meter plåtar med en meter avstånd och mätvärdet mS/kvadratmeter/meter.

1 mS motsvarar 10 uS.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är en mätare för konduktivitet, elektrisk ledningsförmåga. Ju högre ledningsförmåga, ju mer jox finns det i vattnet. En TDS-mätare gör samma sak, mäter ledningsförmågan, men skillnaden är att man höftat till en omräkningsfaktor och presenterar resultatet som vattnets innehåll av lösta ämnen, Total Dissolved Solids. Problemet är att mätning via konduktivitet bara ger ett ungefärligt värde, man har alltså översatt ett mätvärde till något på ett ungefär som hänger ihop men inte är samma sak.

Den där mätaren presenterar alltså ett verkligt värde utan några gissningar. TDS mäter på samma sätt men översätter sen till nåt på ett ungefär. För att kontrollera osmosvatten är det inte så intressant med exakta värden utan det fungerar oavsett hur mätvärdet presenteras.

Skall man ha exakta värden på TDS av nån anledning så blir det till att dunsta bort vattnet och väga det som blir kvar. Den vägen får man ett riktigt värde, inte via små apparater som egentligen mäter nåt annat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...