Gå till innehåll

jflod

Medlem
  • Antal inlägg

    237
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Jo, väldans genomträngande ljud. Trodde först det var fel på en pump eller något med elen alt husbock. Skickat från min SM-G925F via Tapatalk
  2. Knastrande ljud som är svårt att höra vart det kommer ifrån. Kommer i perioder som kan stämma med borrens munrörelser. Ljud från sjöborre: https://youtu.be/hYn0Ks1atqU Skickat från min SM-G925F via Tapatalk
  3. Nu försvann den andra och sista putsarräkan. Var inte lika säker på den skyldiga första gången.
  4. Då satt den rätt långt ner. Ser rätt tråkig ut forfarande även om den kan se lite bättre ut korta stunder. Har funderat på att ge upp den men då lite grönt pigment finns så vill jag ge upp den än. Har sen dess varit noga med kol, förutom på senare då det tagit slut i förådet. Har även förflyttat den vid ett par tillfällen men Eupyllior har jag en del så det är kanske är risk de kommer åt. Provat sockring som den verkar reagera kortvarigt positivt på men stressas om jag upprepar. mat vill den inte ha. Idag har jag högre näringsvärden ungefär no3 20, po4 0,5. Har nog gett upp den och låtit den vara under 6 månader ser alltid ungefär det samma ut. Men ska se om jag kan göra något mer extremt innan den åker ut.
  5. Oj, såg först nu detta inlägg. Var ett år sen jag startade tråden. Mätte hanna ppb. Tittar jag på mina mätningar från då, så kan jag konstatera att jag hade ca 50ppb jag måste ha räknat avigt. 50*3.066/1000
  6. Nu är den flyttad. Håv och 0.5m pincett att pilla loss den med gick galant.
  7. Ja den rör sig en del så det är nog inte svårt att hitta ett bra läge. Ska se om jag kan hitta den stora håven.
  8. Min diadema ska flyttas till annat kar. Hur gör man det lättast. Lite svår att få tag på.
  9. Tack, Lasse börjar förstå tankegången. Såg även ditt inlägg i tråden om T5. Var det jag var ute efter som ett exempelspectra. Skulle effekten bli tydligare med smalare bandbredd på G , R och A eller har det liten betydelse.
  10. Men då kan det vara ide att komplettera med ett antal rgba och köra fosforkanalen lågt eller inte alls eller måste de sitta tätt på? Det jag inte får ihop är hur man utan att blända i det för ögat känsligaste områdena kan kompensera till ett vit sken. är det genom att ha ett smalt spectrum på ex grön med hög topp såsom många många t5 har. Ser man en grön färg lättare om den inte i övrigt finns i belysningens spectra trots att den har en närliggande våglängd med högre energi från belysningen? Har inte kört T5 på allvar så vet inte helt vad jag ska se efter men de "tre topparna" har man sett ett antal gånger. Men hur ser ett exempelspectrum ut som man kan utgå ifrån och som framhäver fluorescens samtidigt som den har ett vitt sken? En kombo med RGBA skulle vara trevligt.
  11. Förstår att de valde bort specifikt grön med motivation att det fanns tillräckligt av våglängden i den fosforbelagda.
  12. Ska bli intressant att följa.
  13. Någon som har erfarenhet eller uppfattning om dessa? Intressant läsning och bakgrund kring produkten. http://reefll.com/12xV3.0
  14. Har en ledkanon med ett multichip monterat på ett mindre akvarium 60l. Upplever att jag får en fördelning av ljuset, varmt ljus i hörnen. Funderar på om man kan sprida ljuset något. Hittade denna produkt (rll) http://reefll.com/index.php?route=product/product&path=65_68&product_id=68 och kollade närmare på tillverkaren av matrealet German Evonik. En fråga till dem hänvisade till att det möjligen är följande produkt http://www.plexiglas-shop.com/DE/en/for-back-lighting-fgs06f3a5ma/plexiglas-led-clear-0m200-sc-k09a86bq40p~p.html Tycker att de jag hittar verkar sprida ljuset rätt mycket Jag beställde ett sample då det inte var specielt dyrt 3x100x75 mm för 3EUR Fanns även andra matreal med grövre struktur och högre genomsläpplighet http://www.plexiglas-shop.com/SE/en/plexiglas-textures-ny0y0o3cm4o/plexiglas-textures-clear-0a000-cl-9eterzpvmbj~p.html men denna var utryckligen uv stoppande. Är det någon som har information om dessa matreal?
  15. Jag tyckte att jag upplevde samma sak. Hade ca 25.5 till 26.5 under sommaren. Har annars haft 24.5. Tyckte även att det verkade mer moget stabilt. Har ett par veckor kört ca 25.5 då jag tyckte att det verkade bli sämre när det blev kallare igen. Får då även mer stabilt över dygnet. Kollade om jag kunde hitta något om temperatur på bariärrevet och det verkade kunna bli runt 30 en del av året.
  16. Nej, inte enda alternativet, så skulle jag göra om jag startade under dessa förutsättningar. Tänkte mest ta viss mängd fräch algfri sten som man vet är ok. Den misstänkt dåliga stenen skulle jag ta in när jag ser att det inte är problem med den längre. En del dör nog men bara ytligt då det är kort bad. Antar du inte har koraller på stenen. Är akvariet igångsatt eller om man vill köra igång med ev dålig sten så är knepet stabilitet låga näringsvärden och tålamod. (räkna år) Det finns en del diskusioner om mätbart fosfat, vad som finns i vattnet eller sten sand mm och hur alger tillgodoger sig näring och hur man mäter. Inget jag kan eller bör ge mig in på att förklara. Men har du bryopsis så kan jag av erfarenhet säga att det inte är kul. Tog mig 1,5 år att bli av med. Troligen var grundproblemet den sten jag köpte av en handlare som hade dåliga vattenvärden, sålde mest fisk och använde inte skummare.
  17. Kan vara bryopsis lite svårt att se när de är korta. Om längre orörda alger har fjäderform så är de dessa. Såg att du fått stenen från ett kar som ska startas om. Möjligen har du fosfat i stenen. Jag skulle överväga ny fin sten måste inte vara full mängd då du är i uppstartsfas. Denna skulle du kunna behandla utanför i separat tunna i ex vatten från vattenbyten, om det har låg fosfatnivå. Borsta de ofta i sötvatten.
  18. Svaret. "On own risk*we deliver water plants and small Aquaria up to 60x30x30" Tur det inte var en stor kostnad. Bara väldans trist. Undrar om det går sönder många försändelser då de inte kan täcka upp lite förluster. Kanske bättre att inte skicka alls då.
  19. Går inte fort fram nu. Glasmästaren på nätet gjorde bara härdat glas! så det blev dyrt. Den lokala har inte svarat än. Nanokaret som jag beställt som sump var trasigt, inget syntes på paketet så jag såg det först senare. Svaret från Tyskland "Hello please send us the tracking number of the package with the damaged tank then we will make a damage report to UPS shipping this tanks to your country is on your own risk so if UPS pays for the damage, we will make a refund to your paypal account" Inga storbeställningar därifrån i framtiden! Denna var bara några hundringar som tur var.
  20. Man kan ha plast runt, smälter ej så fort och slipper stressa med sötvatten. Har själv bara provat med isbit men den smälte så fort att det inte gav effekt. Läste sedan detta men har inte provat.
  21. Är inte eliten men har hört att kortsidorna är bäst så att de blir lite motström och turbulens. Har själv två i bakkant på kortsidorna ruktade i vinkel mot varandra. Man får justera lite beronde på hur revet är format.
  22. 2mm är inte det väl mycket till 8 mm glas? Har bara lite erfarenhet men med för stor skarv i förhållande till glastjocklek så tenderar glaset att skjutas för mycket i sidled av vattentrycket. Måste finnas någon formel på ideel fogbredd kontra glas tjocklek?
  23. Har ett par mini maxi, väldigt trevlig anrmon. Väldans klibbiga, så sjuka fiskar kan nog gå åt men knappast friska. Mina putsarräkor vill gärna fingra efter mat och brukar fastna med antennerna och får då slita hårt för att komma loss. De har suttit ungefär på den plats jag satte dem på men det är nog bra att göra en naturlig avgränsning bland stenarna så håller de sig kvar. Har en sexy shrimp dom bor runt och i dessa, mycket trevlig kombinaton.
  24. Funderar på att bygga en fraggmodul/hylla som ett mindre separat akvarium. Detta kommer att kopplas till befintlig sump för ett delat system. Hade tänkt mig ev l(800),d(150),h(200) eller vad som kan vara lämpligt. Till frågan- gällande belysning funderar jag på rgba dioder ex 10w. Antar att jag skulle behöva ett antal som går på låg effekt. Skulle de belysa en yta på 150 men inte helt överlappande ex 3-4 st fördelade på 800. Men antar få det är grunt då är över 1w/liter väldigt mycket. Vad kan vara ungefär lämpligt?
×
×
  • Skapa Ny...