Gå till innehåll

Ska man verkligen ha 20 eremiter till 200 liter?


Julgran

Rekommenderade inlägg

Läste på www.saltwaterfish.com om deras "Reef packages".

Jag tycker paketet innehåller väldigt många av varje sort (25 sniglar och 20 eremiter)

Scarlet Hermit Crab:10Blueleg Hermit Crab:10Turbo/Astrea Snail:20Nasssarius Snail:5Brittle Star:2Coral Banded Shrimp:1Emerald Crab:3

Är det här så många man bör ha för att det ska vara optimalt? Så för ett 200 lit så bör man ha hela 20 eremiter, 25 sniglar och tre algätande krabbor? Till ett 100 lit tycker jag det låter mycket med 10 eremiter plus 12 sniglar, eller är det så många man behöver?

En annan fråga - finns den gröna algätande krabban att köpa hos de flesta handlare? Räkorna, eremiterna och sniglarna ser man till försäljning, men krabban har jag inte sett än.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det fins lite olika skolor över hur städfirmorna ska se ut. Denna sort av städpaket är mer vanliga i USA än här. Kanske lite beroende på att tillgången på småkryp verkar vara bättre där. Eremit kräftorna i dessa paket brukar vara ganska små mot dom som fins till försäljning i svenska butiker. Man ska även komma ihåg att eremiter äter sniglar, vissa gör det mer än andra. Det går att köra ett kar helt utan städare så det är inget måste för att det ska fungera. Men vad som är optimalt för ditt kar får du avgöra själv.

Sist jag såg en mitrax krabba var på JR för ett år sen, så dom är inte så vanliga.

Min städpatrull består av 5 sniglar, 5-10 eremiter, sjöborre, sjögurka och en salaris. Jag ska kompletterra med 10 sniglar inom kort.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om det finns föda brukar det följa med div små sniglar med LSen.

Gjorde ett expriment med ett av karen. Tog ett 300L och satten ner LS / caulerpa / sand / saltvatten, "viss" belysning och fyller endast på med kranvatten. Ingen mat. Nu är det massor av olika sniglar (upp till 1,5cm klassen). De sniglarna hade inte förökat sig i det stora karet pga konkurens om födan.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hmm.. Saxat från liveaquaria:

The hardy Emerald Mithrax Crab, also known as Emerald Crab or Emerald Mythrax Crab, has a shiny green, flat, compact body and hairy legs.

It requires a mature aquarium with plenty of rock work and hiding places. The Emerald Mithrax Crab eats algae and various types of meaty items it can scavenge. It can be harmful to small fish, but unlike many other animals, it will eat bubble algae and is useful for cleaning tanks of this potential problem. They are an opportunistic feeder, and if food is not available to them, they may turn to supplementing their diet with corals or invertebrates.

If there is insufficient algae, their diet should be supplemented with dried seaweed, chopped meaty items or a quality pellet food.

Där ser man..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har inte så mkt koraller men de jag har har min Mithax lämnat ifred (än så länge) och han är grym på att äta alger.

När jag matar min anemon brukar jag även ge krabben en bit räka. Han blir helt skogstokig av doften från räkan och jagar efter gripklon i hela akvariet med utsträckta klor och försöker komma åt den. Rätt underhållande :skrattar:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Själv tycker jag knappt att eremiter hör hemma i ett korallakvarium... och jag tycker inte det är bra att kombinera eremiter och sniglar.

Ett flertal författare rekommenderar 1 snigel per 4-5 liter vatten. Själv har jag 80-100 sniglar i mitt 540 liters kar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man bör bara ha så många algätande eremiter som det finns föda åt i akvariet. Om man inte har nämnvärt med alger går det inte att ha en massa eremiter som är specialiserade på att äta alger, för då svälter de ihjäl. Jag är övertygad om att de flesta historier om eremiter som dödar snäckor är överdrivna. Har man tomma snäckskal av varierande storlek liggandes i akvariet och de levande snäckorna är friska och alerta är det vanligtvis inga som helst problem att ha dem tillsammans med eremiter, med undantag för de arter av eremiter som är rena rovdjur (dessa brukar inte beta alger och blir vanligtvis mycket stora). Tycker att eremiter ofta blir orättvist beskyllda för massdöd av nyinköpta snäckor (första månaden), när dessa snäckor i dåligt skick skulle dött ändå oavsett om det var eremiter i akvariet eller inte.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har aldrig sett en eremit på ett korallrev trots att jag har dykt och snorklat mycket.

Däremot har jag vid flera tillfällen sett eremiter döda sniglar trots att det funnits gott om tomma skal tillgängliga. Visst, det är inte så att eremiterna letar upp varenda snigel och dödar dem, men det händer då o då.

Jag värderar mina sniglar högre än eremiterna och därför har jag valt bort eremit till förmån för sniglar.

Visst går det att kombinera, men då får man räkna med att det kommer ryka en snigel då o då...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...
Jag har aldrig sett en eremit på ett korallrev trots att jag har dykt och snorklat mycket.

När jag var nere i Thailand förra året såg vi eremiter under nattdyken då de kom fram för att äta, men inte en enda under dagtid vad jag minns.

Själv har jag 10 av varje i mitt Percula 90.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...