Gå till innehåll

Problem med kiselalger


Russ

Rekommenderade inlägg

störa funkar inte alls på dino, det blir bara värre....jag vet. Dinon måste avlägsnas och det går ej siphona ut ,  utan sanden måste ut helt o hållet(inte alla sand alltid med allt som är brunt), o sen tvättas. Jag har provat exakt allt mot dino under flera år, o detta är det ena som funkar. 

Cyano kan möjligen hjälpa att störa, fast mkt mkt liten effekt...det har en otrolig förmåga att komma tillbaka på exakt sammas ställe redan nästa dag.

Jag håller med dig om att det har inget med vattnets värden o göra, utan det ligger i substratet. Jag är helt övertygad om att det handlar om i dinos fall om en mikrobiell obalans som gör att det ansamlas för mkt organiskt material som ej bryts ner...då trivs dinon. Trådskaparen har dino, det kan jag sätta mitt kar på:-)

minska biomassa är rätt om du med det menar att tvätta sanden fri från organiskt materials om ej klarar brytas ner. Det fungerar men man måste va rätt så aggressiv. 

 

 

När jag hade dino störde jag det så ofta jag kunde, och det försvann. Tvättade eller kastade ingen sand.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dino kan försvinna av sig självt med särskilt om man har mkt lite. Då kommer det o går lite, som cyano.  När man stör sanden tror jag alltså inte det är den åtgärden i sig som är orsaken att det försvinner utan att det ändå hade försvunnit i det fallet. Just dagen efter att man stört sanden brukar det tvärtom vara mer dino. Jag har provat det så många ggr. Man stör inte dino nämligen men däremot annat mikroliv. Dino bryr sig inte om att flyttas ner i sanden, den letar sig upp efter ljuset på nolltid, ibland efter redan ngr timmar. Rent teoretiskt är det väldigt svårt att förstå varför dino skulle må dåligt av att du vänder sanden lite grann. För stunden ser det bra ut för du byter plats på brun sand o vit sand, men dinon är ju kvar där under och tack vare sin fototaxi hittar alltid ljuset. 

Jag avråder från den "metoden" då jag lovar, det blir bara värre. 

Dels kan man ibland ställa fel diagnos, det kanske var cyano, kisel, osv..dels kan dino som sagt minska av sig självt utan åtgärder om man bara har lite grann. 

I mina fall har det oftast kommit under en period när jag ökat belastningen. 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har testat att störa sanden flera gånger men har precis som du Jonas sett att det bara blivit ännu värre. 

Jag sög ut så mycket jag kunde igår. Blev nästan 60 % av min totala sand samt 55 liter vatten. Tvättade sanden ordentligt med varmt vatten innan den fick åka tillbaka i karet.

Planen är att köra utan ljus fram till tisdag. Ska jag köra igång som vanligt då eller endast ett fåtal timmar?

Hade nästan glömt bort hur vit sanden egentligen är :) 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Med att störa menar jag givetvis att plocka bort så mycket som möjligt - dvs att suga ut så mycet som möjligt. Inte att vända sanden. Det är ju självklart att biomassan skall minskas - det är ju det som är själva poängen.

MVH Lasse

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

12 timmar sedan, jonasroman sa:

Dino kan försvinna av sig självt med särskilt om man har mkt lite. Då kommer det o går lite, som cyano.  När man stör sanden tror jag alltså inte det är den åtgärden i sig som är orsaken att det försvinner utan att det ändå hade försvunnit i det fallet. Just dagen efter att man stört sanden brukar det tvärtom vara mer dino. Jag har provat det så många ggr. Man stör inte dino nämligen men däremot annat mikroliv. Dino bryr sig casino inte om att flyttas ner i sanden, den letar sig upp efter ljuset på nolltid, ibland efter redan ngr timmar. Rent teoretiskt är det väldigt svårt att förstå varför dino skulle må dåligt av att du vänder sanden lite grann. För stunden ser det bra ut för du byter plats på brun sand o vit sand, men dinon är ju kvar där under och tack vare sin fototaxi hittar alltid ljuset. 

Jag avråder från den "metoden" då jag lovar, det blir bara värre. 

Dels kan man ibland ställa fel diagnos, det kanske var cyano, kisel, osv..dels kan dino som sagt minska av sig självt utan åtgärder om man bara har lite grann. 

I mina fall har det oftast kommit under en period när jag ökat belastningen. 

 

Tack så mycket för ditt inlägg mycket värdefull info för mig som är nybörjare :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är nu inne på min andra dag med ljus och har inte sett något spår av dinos i sanden :):) .

Kan dock se att dett finns lite brunt kvar på min ls och att det bildads väldigt små bubblor där det är som brunast (precis som jag upplevt tidigare).
Bör jag göra någonting åt det eller kan det försvinna av sig själv? Det är som sagt fortfarande väldgit få bubblor.

Beställde hem FM Ultra Dino X som jag tänkt använda om min sand skulle bli täckt med dinos igen. Men funderar på att testa den redan nu för att få bort det bruna från stenen samt de små bubblorna. Något jag bör tänka på ?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...