Jump to content

Belysning, vad ska jag använda?


Nils Bonnier

Recommended Posts

Hej jag undrar vad jag bör använda för sorts belysning till ett 720 liters kar 200cm/60cm/60cm. Helst så lågt pris som möjligt för ja jag är 16 år och kan inte bränna hur mycket som helst därför söker jag lite hjälp här av er med lite mer erfarenhet och kunskap om ni kan tipsa om bra och prisvärda led lampor och hur många jag bör ha av dessa. Mvh Nisse ;) 

Link to comment
Share on other sites

Led kommer bli en stor investering till ett så pass långt akvarium, enda möjligheten till att få ihop det till ett ok pris är att punktbelysa vissa delar av karet där man har koraller och fixa någon billig "allmänbelysning" till övriga delar av akvariet så man får lite ljus i det.

 

Metall Halogen bra bra för att belysa stora ytor, men om du inte hittar lampor någonstans för ok pris så blir det också ganska dyrt då bra lampor kostar. Du behöver nog åtminstone tre 250W lampor över karet till att börja med. Armaturerna kan du nog få väldigt billigt dock om du kan hålla lite utkik ett tag. Kan man nöja sig med 150W så är de lamporna betydligt billigare än 250W lampor.

 

Billigast tror jag blir lysrör, för du kan skaffa långa rör som inte är så mycket dyrare än de kortare rören och du får schysst täckning över hela akvariet. Ska du ha T5 är 80W den längden du bör satsa på. De är visserligen bara 150 cm men det blir bara 25 cm dödyta per ände. Mycket ljus hade varit 10 sådana rör över ditt akvarium, men 6 stycken rör hade nog blivit ok iaf. Även om ditt kar är ganska högt. Det enda luriga är att 80W armaturer är lite ovanligare och 80 rör kan vara lite svårare att hitta. Men du bor ju en av de aktivaste saltvattensstäderna så där kan många möjligheter hittas :-)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Som Mikoto skriver, det är dyrt att sätta upp ett 200cm långt akvarium. Det är en av anledningarna till att få har så långa kar. Om du istället går ner till 150x60x60 öppnar sig helt andra möjligheter till att ro hem ett bra kar till en mindre budget. En annan fråga är driftkostnaderna. Ett 200cm 720L som skall hålla stenkoraller rasar lätt iväg till en förbrukning som ligger väl över 1000W när allt är tänt, vilket innebär en påtaglig ökning av elräkningarna.

Link to comment
Share on other sites

Tackar för tipsen jag får! Jag vill helst fortfarande använda led men vad menar ni med ok pris? För mig kanske jag vill spendera ut 6-8 tusen Max för belysning men finns det billigare led än det? Skulle 2 st hydra 26 HD räcka till 200 cm kar? Har hittat en sida som säljer dom för ca 350 dollar st och då skulle prislappen hamna på ca 7-7,5 tusen. 

Link to comment
Share on other sites

Hej,

Njaaa....tror inte det räcker. Möjligtvis 3-4st. Vill du sen ha ljuskrävande koraller tror jag du måste ha fler.

Läste någonstans att den lampan hade en yta på 24*24 inch täckning. Prova att googla lite så hittar du garanterat amerikanska sidor som berättar hur många dom har över sina kar  

Som några redan sagt, kostar en del att täcka 2 meter kar. Kanske finns någon billigare Kina-led?

Mvh

Kim

Link to comment
Share on other sites

Funkar Kina led bra? Vissa säger att Kina led inte funkar.. Det snurrar rejält i huvudet nu när man ska skaffa in allt men jag tror att jag kör på att köpa Kina led och om det funkar bra fortsätter jag med dom annars uppgraderar jag, tack!

Edited by Nils Bonnier
Skrivit fel
Link to comment
Share on other sites

Allt handlar om vad man har för förväntningar av grejerna. Vill man ha mycket ljus men bryr sig mindre om ljudnivå, fullspektrum, rätt spridning osv funkar säkert kines-LED alldeles utmärkt. I din sits hade jag hellre tittat på begagnade LED-armaturer, t.ex. 3 st. Maxspect Razor 130W 15000K täcker upp ett 200x60x60 SPS-akvarium. Tre sådana på begagnatmarknaden bör du lätt klara inom din budget.

Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Nils Bonnier sa:

Har hittat en sida som säljer dom för ca 350 dollar st och då skulle prislappen hamna på ca 7-7,5 tusen. 

 

Nja.. glöm inte fraktkostnad plus importavgifter. Moms 25% tillkommer på alla importvaror från icke EU-land, även på fraktkostnaden.

Link to comment
Share on other sites

Du skulle kunna klara dig med en beggad Pacific Sun Pandora Hyperion S SMT 4x145w + 4x80w T5. Nu har jag iof inte sett någon sådan begagnad men den kanske borde kunna landa inom eller knappt över din budget.
Skall tilläggas att jag använde två Pacific Sun Pandora Hyperion S SMT 145w LED + 4x24w T5 till mitt 160cm långa kar.

Annars rekommenderar jag dig att titta på begagnatmarknaden om du vill hålla nere kostnaderna efter bra ramper, både hybrid LED/T5, LED eller bara T5.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror det är ganska mycket ljushysteri nu och folk köper dyra och många ramper för att täcka hela akvarierna. Sen kanske ramperna går på 50% för att inte bränna korallera. precis lika ibland med streampumpar. Tycker inte det är något fel i det då jag kör så lite själv men har sett otroligt fina kar med mindre belysning med. Och man kan kan köra lika ljuskrävande koraller för det, bara att dom inte kan sitta överallt i akvariet.

Många tex Acans färgar ut finast på ljusfattiga delar av akvariet. Sacrophyton ser inte så annorlunda ut heller hur mycket ljus man än krämar på. Med lite planering kan man få det otroligt fint och man kan bara köpa till en till lampa senare om man vill.

Men begagnade marknad e ju fin om man har begränsad budget.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej , Kinaled köper du fraktfritt från Tyskland , då slipper du tull och moms ,

http://www.ebay.de/itm/165W-Dimmable-LED-Aquarium-Light-Lamp-beleuchtung-licht-Fish-Reef-Coral-leuchte-/112206100477?hash=item1a200137fd:g:SBkAAOSwvzRX0k~r

om du ska köpa sådana begagnade ska du inte betala mer är 300 - 500kr max , då blir det billigare att köpa nytt ,

sen finns en längre modell 80cm , det finns även en nyare variant med inbyggd timer 

http://www.ebay.de/itm/300W-Dimmable-LED-Aquarium-Light-Leuchte-Beleuchtung-Aufsetzleuchte-Aquarienlamp-/271823194956?hash=item3f49eccb4c:g:a7sAAOSwnbZYCHp9

alla dessa går att köpa i olika uppsättningar ,köper du fler blir det billigare , 

Mvh Stefan

 

 

Link to comment
Share on other sites

Är inte hundra på detta här men om du beställer från aliexpress och väljer frifrakt så skickas det inte med tex dhl och tror då du klarar dig utan extra avgifter. Är dock längre leveranstid. 

Kan som sagt ha fel i detta men så har en på mitt jobb berättat. 

Sen är det inte säkert att det är så mycket dyrare från eBay.

Mvh

Kim

Link to comment
Share on other sites

Hej dollarn står i 9,20  kr ,EUR , 9,78  kr  , 96 EUR = 938 sek ,  snittpris på aliexpress a 106 dollar = 976 sek , det blir dyrare att handla där ifrån nu ,  https://www.aliexpress.com/af/165w-led-aquarium-light.html?ltype=wholesale&d=y&origin=n&isViewCP=y&catId=0&initiative_id=AS_20161129113020&SearchText=165w+led+aquarium+light&blanktest=0

allt över 500kr får du betala tull och moms 25%  även för fraktkostnaden ,  

Mvh Stefan

 glömde en sak , 165w kina led är bara på 105W, om du kollar på dom större 

http://www.ebay.de/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=122232579051, den drar 410w , stefan

Edited by Stefan molin
Link to comment
Share on other sites

Jag vet att allt över 500 beläggs med avgifter, har beställt vinylskivor från USA för många många år sedan.  

Min vän på jobbet sa dock att om man tar fri leverans (istället för att betala för leveransen med dhl etc) med Kina/Ali leverans eller vad det nu är så skulle man komma undan avgifter.

 

Men är det nu så att växelkurs gör att det är billigare från Tyskland så kan det ju kvitta hur det än ligger till :) 

Mvh

Kim

Link to comment
Share on other sites

Såg denna rampen och undrar om det skulle funka med 3 st såna? En till fråga är om det finns så jag kan välja om jag vill ha "vitt ljus" eller "mån ljus" ? http://m.ebay.de/itm/VIPARSPECTRA-450W-LED-Grow-Light-Plant-vollspektrum-Lampe-Pflanze-Blumen-Gemuse-/121708789265?hash=item1c5668be11%3Ag%3A57UAAOSwqfNXnxwH&_trkparms=pageci%3Acf01fdce-b672-11e6-9db4-000c29d70d7f%7Cparentrq%3Ab1c8ff8c1580a2ab9231617effea3218%7Ciid%3A3

Edited by Nils Bonnier
Tilläg
Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...