Jump to content

kallvatten Fredriks kalla nano


Kirderf

Recommended Posts

Hej! Mer aktivitet efterfrågades för ett tag sen, och jag får väl dra mitt strå till stacken!

Har tjuvläst här länge nog nu. 

Jag har ett 140liters tropiskt kar igång, kommer kanske en tråd om det också senare. 

Som dykare har alltid dom kalla haven lockat mer än dom badvänliga, så jag måste ju ha ett kallvattenskar tänkte jag. Diy är en stor del av hobbyn för mej, så jag bygger akvariet i plywood som jag plastar med polyester. Tänker mej att plywood är perfekt till kallvatten. Kylningen tänker jag försöka mej på att driva med en kyl (har två ölkylar i förrådet) med en slinga i, en stc-1000 kommer starta en pump när temperaturen stiger. Ingen aning om detta kommer att fungera, men provar ändå :) Tips på material till slinga mottages tacksamt. karet blir 30x45X28cm (lbh) med inbygd "sump" Teknik/filtrering är inte bestämt än, har nån liten skummare liggandes som jag kan använda. Det levande är inte heller bestämt, nån anemon hade vart kul, och dödmans hand är lite av en dröm. Det stora hindret för mej är att jag bor på fel sida av landet, på gotland. Men en 8 timmars resa borde iaf dom tåligaste arterna överleva hoppas jag. Nog med text, här kommer lite bilder på vidundret. IMG_0916.thumb.JPG.534de692c9eb77ef8a73f639cab3b250.JPGIMG_0918.thumb.JPG.170d0b9dba85f480a120328afd37f477.JPGIMG_0920.thumb.JPG.f03f62a6490c14036a28abed9ae2343f.JPGVill varna er att detta projekt kommer att gå långsamt fram.

Fredrik

Link to comment
Share on other sites

Välkommen till Saltvattensguiden!

Roligt att du dragit igång ett hemmabygge med kallt vatten i. Det gillas verkligen.

Använd gärna flexibla rör för golvvärme. De leder värmen bra och är lätt att arbeta med. Ha en spiral i ölkylen och en i akvariet. Mellan dem duger vanliga gröna akvarieslangar.

 

Hoppas att det går fortare än du varnat. :) 

Link to comment
Share on other sites

Se där, en kallblodig till på g!

 

Dykare är ju faktiskt något som vi behöver, kommer du över på västkanten nån gång när vi är ute så kan du räkna med trevligt bemötande!

 

Vid Gotland borde du kunna få tag på ett och annat av intresse. Försiktig höjning av salthalten borde gå bra. Men det är klart, utbudet där är lite begränsat, på västkusten finns det ju djurgrupper som försvinner mot Östersjön. 

 

Så lång transport är ju lite äventyrlig men tänk på det som vi har i varma kar, hur långt har inte det åkt? Jag har ju tre timmar och hade tidigare rätt stor avgång på hemvägen. Nu tycker jag att jag hittat ett system som nästan inte har nåt svinn. Då har jag djuren i en större frigolitlåda, vatten rätt i lådan alltså, de flesta är täta men kolla innan. Det som gjort störst skillnad är att ha luftning. Det har jag löst med att ha en omvandlare 12 > 230 volt i bilen. Sen kopplat till en vanlig akvarieluftpump och slang in i lådan med luftsten. Överlevnaden ökade markant när jag började med det. Ska du åka färja och inte vill använda bilbatteriet då så finns det luftpumpar som går på vanliga batterier. Dock äter de batterier och fungerar ibland lite sådär så omvandlare och riktigt pump är säkrare. 

 

Luft verkar viktigare än kyla. Fast ska man långt och det är varmt så får det ju inte bli hur varmt som helst. Kylklampar som man lägger i lådan håller ner värmen. Med lång resa kanske man kan ha ett förråd med kylklampar i en kylväska och stoppa i efterhand. Det finns ju också kylväskor med inbyggd kylning som man kan köra på 12 eller 230 volt. Är det känsliga saker som man ska långt med är ju det ett alternativ.

Link to comment
Share on other sites

Ja, transporten blir klart tuff. Det mest krävande är ju fiskarna, övriga djur är nog inget jätteproblem att transportera. Jag har aldrig haft bortfall av räkor, krabbor eller sjöstjärnor. Bara fisk.

 

Som dykare kanske du har tillgång till syrgas? Om du inte vill testa Bygerts lösning med ett egentligen öppet akvarium med cirkulation så är nog annars den bästa lösningen att packa djuren i individuella påsar med ca 20-25% vatten och resten syrgas, då bör de klara sig väldigt länge om temperaturen hålls stabil bara. Borde nog klara sig hyffsat med samma packning med luft med men det blir ju mer av ett vågspel. Där går du på okänd mark. Kanske ta med friskt vatten och packa om fiskarna halvvägs?

Link to comment
Share on other sites

Jo lite räkor och småkryp kan man allt få tag i. Är från vänersborg från början och är hemma och hälsar på ibland. Ska försöka komma i höst och se om man kan fånga nåt Ja precis det tropiska har överlevt betydligt längre transporter.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Det där ser ju otroligt fint ut ! :-) Blir kul att se det färdiga akvariet!

 

Östersjön är ju lite öde. Men du borde kunna hitta tångräkor och sandstubb där. Det är två riktigt trevliga djur att ha i akvariet! Det hade jag tveklöst gett mig på att skaffa in och börja med.

Link to comment
Share on other sites

Tack för vänliga ord Sandstubb såg trevlig ut, den och tångräka ska jag försöka fånga. Tånglake ska jag försöka fånga också, fast dom kan ju bli ganska stora. Tummen mitt i hand vet jag inte om jag håller med om efter att ha följt dina projekt slanten Japp jag hör av mej när det blir dykning


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Händer lite ibland, och snart är det semester. Har målat lite mer och plastat. Ska jämna till med lite mer plast runt hålet för rutan så att man inte behöver så tjockt med silikon. Sen ska jag måla invändigt med gelcoat, funderade på att använda epoxi istället för gelcoat, men man ska vänta så länge innan man kan använda det på ny polyester så det blir gelcoat istället. Glas måste jag få tag på också, hade lite bitar på jobbet som jag tänkte ta, men dom hann bli kastade Får se om glasmästaren har nån spillbit. e7565946308eb91c8c4d435bda3bccc5.jpg
1431aecde12a0dede84b807f5474f797.jpg

Link to comment
Share on other sites

Har hittat ett lämpligt offer till jobbet som bakgrundsmodell. Får bli kalksten, kanske inte passar i ett västkustkar men det kan jag leva med. Anledningen är flera, lätt att hitta här, ofta platta så man orkar låna hem dom. Sen är det väldigt mycket liv i, mycket fossil, sprickor, knölar osv, det gör att man trots bristande målarkunskaper ser att det faktiskt ska föreställa en sten
9187bc55d2efbfeca7fae8377559bcf7.jpg
Första lagret av ca 10-12 lager latex.
cb128cfb589dd508b280233062892193.jpg
Ha det gott!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ser lovande ut! Intressant detta med kar i plywood, bakåt typ sjuttital var det ju i princip standard för de större karen att använda spånkiva målad med nåt epoxi. Sen har ju det där nästan dött ut men det har sina klara poänger. Gillar också placeringen av rutan, det där kan bli bra djupkänsla, standardmått är egentligen usla till allting, ser inte vettigt ut hur man gör.

Link to comment
Share on other sites

Ser lovande ut! Intressant detta med kar i plywood, bakåt typ sjuttital var det ju i princip standard för de större karen att använda spånkiva målad med nåt epoxi. Sen har ju det där nästan dött ut men det har sina klara poänger. Gillar också placeringen av rutan, det där kan bli bra djupkänsla, standardmått är egentligen usla till allting, ser inte vettigt ut hur man gör.


Ja jag är nog lite bakåtsträvande Jag har ev planer på ett större hörnakvarium längre fram, har ont om plats hemma men jag har ett hörn ledigt. Så detta är övningen inför det kan man säga.
Får väl erkänna att jag stulit designen från slantens 25-liters Jag gillar djupa kar.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ny lön, nya möjligheter Har plastat bakgrund och målat insidan med topcoat (inte gelcoat som jag skrev tidigare) så nu är det tätt, vitt och fint, hoppas jag. Flugor verkar älska ohärdad plast så det kanske är mer svart än vitt imorgon. Osäker på om jag ska ha bakgrunder till sidorna, kanske bara kommer se trångt och instängt ut, kanske bara ska måla. Svart, blått, grönt eller vitt. Några förslag? Sen funderar jag på kylningen, har fått tag på ett akvarium som jag skulle kunna ha som sump, i en kyl. Tror ni det hade funkat? Det bästa är ju såklart att skaffa en ordentlig kyl, men kan inte lägga dom pengarna på det just nu.
"Formen"
4cb48ab7bf7979cfd01676238be8a4e3.jpg

Plastat. Ska bli riktigt spännande att ta loss formen imorgon Om det blir väldigt tyst här inne vet ni att det gick åt helvete
f881c34c0f5dba9f96d7fd5afad49651.jpg

291417e8756221baa7b4ec24d8cf6eca.jpg

Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, Kirderf sa:

Osäker på om jag ska ha bakgrunder till sidorna, kanske bara kommer se trångt och instängt ut, kanske bara ska måla. Svart, blått, grönt eller vitt. Några förslag? Sen funderar jag på kylningen, har fått tag på ett akvarium som jag skulle kunna ha som sump, i en kyl. Tror ni det hade funkat?

 

Jag tror att du inte ska ha bakgrund på sidorna. Svart är en bra färg, men nackdelen är att den bokstavligen äter upp ljuset. Lägger nog min röst på grönt.

Att ha sumpen i ett kylskåp är nog en bra ide. Det kommer kyla vattnet, frågan är bara hur mycket.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...