Jump to content

151-720 liter m0jjen brottas vidare med reefer 625 XXL


m0jjen

Recommended Posts

Mitt 425XL blev inte långlivat. Efter att ha bott i den tredje lägenheten på tre år så har vi fått nog av grannar så vi spontanköpte ett hus! Hus betyder självklart nytt och större akvarium!

 

Ligger dock händelserna lite i förväg då vi inte har tillträde fören 5/2 2018 men det är en del som ska hinnas med på den tiden. Huvudsystemet blir ett reefer 625XXL då jag föll för reefer serien när jag skaffade mitt 425XL. På detta system kommer även ett fraggkar kopplas, idag har jag ett 54 liters kar som är klart att koppla på, funderar dock på att specialbeställa ett 60x50x30 och byta ut nuvarande systemet.

 

Systemets teknik kommer se ut som följande till en början:

 

Belysning: 3 st radion xr30w pro gen3 (om jag får tag på en tredje enhet) annars kommer jag byta ut mot 3 st Hydra 52HD.

Cirkulation: 2 st Gyre FX250, dessa borde räcka som det är utan vidare. Funderar ändå på 2 st mp40 eller neptune wav som komplement.

Skummare: Nyos quantum 160, vet inte om jag kommer byta denna på ett tag. Om jag gör det blir det definitivt en bubbel king.

Returpump: Inte bestämt. Idag har jag en jebao DCT-6000 som troligen kommer få kämpa på ett par månader i starten, förhoppningen är att jag kan budgetera för en ecotech vectra eller annan kvalitetspump relativt snart dock.

Kalcium reaktor: Grotech HCR110 med allt som hör till. Kommer troligen även denna att bytas ut med tiden. Återstår att se.

Kontroller: Apex 2016 med div moduler

 

Lite bakgrund:

 

Har sedan februari haft ett hav (eller del av iaf) att bokstavligt talat kasta pengar i. Jag har sedan starten av detta 425XL endast haft problem till följd av handhavande fel, dåligt kalibrerade prober och lösningar på problem som inte finns med mera ådragit mig dino, koralldöd o allt där till. Det har varit ett lärosamt år som jag hoppas kunna applicera i starten av nästa kar.

 

Min lösning på den rådande obalansen som mest troligen även påverkat min levande sten jag använder är att jag köpt 25 kg ny sten. Siktet är ställt på en minimalistisk scape där 30-35 kg är beräknat. Övrig filtrering kommer bestå av 3 liter siporax (förhoppningsvis i reaktor) samt refugium då reefer 625 sumpen är förberedd för denna typ av filtrering. Förhoppningen är att tillskottet av ny sten, fauna o bakterier ska återställa balansen på sikt.

 

Jag kommer helt ta avstånd från alla små blå flaskor o doseringar i system till en början. Jag försökte följa aquaforests probiotic system i mitt nuvarande vilket har föranlett mina problem med tvärnollade värden p.g.a att jag inte riktigt tagit mig tiden att förstå vart mitt system är och vad en dosering skulle leda till. Jag kommer att fortsätta att använda aquaforests reef salt då dess värden överensstämmer med vart jag vill ligga i KH med mera.

 

Imorgon kommer den nya stenen som kommer få bo i en tunna tills februari, ska bli spännande o se hurdan den är! :)

Edited by m0jjen
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

1 minut sedan, Rameau sa:

Spännande med nytt! Stort att inte ge upp efter allt elände du vart med om. Detta ska följas :)

 

Har endast mig själv att skylla i min mening. Något jag lärt mig är att det finns inga snabba lösningar och magiska flaskor. Less is more och tid är värd sin vikt i guld. Jag tycker denna hobby är extremt fascinerande och givande även om det inte alltid går bra, tyvärr har det gått extremt dåligt för mig en tid vilket gör det lite motigt. Men med ny lärdom så kan man blicka framåt! ;)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Händer inte speciellt mycket, får hem en tredje radion xr30w pro gen3 idag så belysningen är bestämd o klar. Frågan som kvarstår är upphängningen/monteringen. Är Allergisk mot takhängda led armaturer. Idag har jag en hemgjort av aluprofiler. Så alternativet är att göra en ny sådan eller köpa RMS fästen till lamporna. Vi får se vad det blir i slutändan.

 

Har fått hem strax över 20 kilo ny sten som ligger i en tunna och göttar sig, stenen kommer få ligga där och bli och ha det bra tills flytten. Kommer även tillsätta bakterier av olika former för att se till att det finns en god mångfald. Vet inte om det är värt att köpa diverse pods o annat levande foder för att seeda stenen med sådant också då de bör få vara i fred i tunnan. Får jag tummen ur o åker till någon butik som har inne kommer jag troligen att testa.

 

Det blev trots allt en ny returpump. Är sjukt trött på vinandet från min jebao. Har efter lite övervägningar valt en aquabee up 8000 då det verkar vara en driftsäker tyst pump. Tanken var först en vectra, dessa verkar dock gå sönder rätt ofta av olika anledningen och driftsäkerheten är inte speciellt långvarig.

 

I den bästa av världar som min chef ofta säger kommer jag ha akvarium och alla inköp klara i slutet av november till mitten av december klara. Det tråkiga med det är att jag bara kommer få kunna glo på förpackade varor i två månader :D Ett dilemma jag kan leva med förvisso ;)

Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, Lasse sa:

Hur "spontanköper" man ett hus :) - en fisk - ja - men ett hus ????

 

Om du skall köra siporaxen syrefritt så avråder jag från den - i syrefri miljö släpper den kisel. Såg någonstans "makaroner" av plast - skulle ta det i stället

 

MVH Lasse

 

Vi har länge velat köpa hus, problematiken är att vi inte kunnat få lånelöfte då vi båda studerar. Nu blir jag klar till våren och går då upp i inkomst vilket också gjorde att vi kunde få ett lånelöfte som vi sökte till ett hus passande oss och det vi sökte. Inom 48 timmar var vi husägare, relativt spontant men ändå planerat ;)

 

Har faktiskt funderat en hel del kring siporax. Då reefer xxl karen har en inbyggd möjlighet för refugium så funderar jag helt enkelt på att avstå från siporax och köra ~30-35kg LS i displayen sen yttligare 20-25 i den delen tillsammans med macroalger. Har dragit en del paralleller till min problematik det senaste året till just siporax och hur jag använt den. Som du säger släpper den kisel vilket inte är svårt att konstatera av den konstanta bruna film med kiselalger jag har på glaset. Den som lever får se! En minimalistisk scape blir det hur som helst :)

Edited by m0jjen
Link to comment
Share on other sites

Jag har bottenfilter av den gamla typen längs ner - sanden ovanpå. sedan trycker jag sakta en ström av vatten in under dem. Detta vatten strömmar sedan underifrån och upp i DSB:n. Jag kan om jag vill stoppa in organiskt kol i vattnet som strömmar i under - på så sätt får jag förutsättningar för denitrifikation om jag vill. se de första sidorna i min tråd - beskriver filtret där

 

MVH Lasse

Link to comment
Share on other sites

6 timmar sedan, Lasse sa:

Jag har bottenfilter av den gamla typen längs ner - sanden ovanpå. sedan trycker jag sakta en ström av vatten in under dem. Detta vatten strömmar sedan underifrån och upp i DSB:n. Jag kan om jag vill stoppa in organiskt kol i vattnet som strömmar i under - på så sätt får jag förutsättningar för denitrifikation om jag vill. se de första sidorna i min tråd - beskriver filtret där

 

MVH Lasse

 

Ja, då är jag med, följt din tråd sedan läge ;) Ja det kan faktiskt vara en idé! Ska efterforska lite i måtten på respektive sumpfacken o se om man hittar något passande filter :)

Link to comment
Share on other sites

Var och mätte lite i huset under onsdagen som var och blev slagen av en frågeställning som jag inte räknat med. Golvmattan är utskuren runt 3 garderober i rummet där jag ska ha hobbyrum/kontor. Tanken är att dessa 3 ska slås ut helt och hållet. Det kommer resultera i att jag behöver göra något med golvet. Jag personligen gillar linoleummatta i rum där jag har akvariumet för att det är lätt att handskas med spill av vatten med mera. Dock är det en process jag troligen inte vill betala eller har tid med då jag har levande som ska in i nästa akvarium.

 

Min tanke är då vinylklickgolv eller laminat med fogspärr som ska göra att vatten inte kan läcka genom, någon som har erfarenheter av någon av alternativen eller vet andra bra lösningar?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Har nu gjort en rad olika val.

 

Först och främst har cirka 40 kilo ny färsk sten inhandlats för att jag helt enkelt vill få en ny fräsch start med allt som det innebär. Stenen är i tunnor med värmare och cirkulation för att den ska cykla. De första 25 kilona kom hem i under början av december och har legat i en tunna sedan dess. Yttligare de sista 13 kilo kom hem idag. Jag är väldigt nöjd med utformningen på stenen generellt och tror jag kommer kunna skapa en scape jag blir väldigt nöjd med. Har även mina nuvarande 30 kg sten som kan brukar. Dock vill jag inte använda speciellt mycket av den stenen. Jag är också medveten om att stenen i sig inte är problemet med mitt nuvarande kar, nytt är ändå kul och uppfriskande.

 

En ny returpump är införskaffad i form av Aquabee UP 8000, jag fick tag i en tredje Radion XR30W Pro, så belysning och retur är därmed bestämt.  Även kalciumreaktorn får en uppgradering från en Grotech HCR110 till 150 :)

 

Gällande golvet blir det en ny vinylmatta som läggs för att få så bra fuktskydd som möjligt mot spill och dylikt. Jag känner att det är inget jag vill chansa på helt enkelt, trots att det kostar en bra slant.

 

Filtreringen kommer hållas relativt passiv. Jag vill inte ha något jag måste fibbla med för mycket. Skummare, refugium med chaeto och en hel del små bitar levande sten, lite siporax i en nätpåse. Simpelt, relativt naturligt och effektivt

 

Folk gillar bilder, så här kommer en från vad som väntar i garaget.

 

20180111_145828.jpg.8032779635c474e7c59cc0b491d249f5.jpg

Edited by m0jjen
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Fick en liten funderare idag när jag mätte min andra balja med sten som jag fick hem den 17/1, NH4 ligger på drygt 1 mg/l i dagsläget och har sjunkit sedan jag fick hem den, mest troligen p.g.a att jag avlägsnat organiskt material och doserat aquaforests bio s som är nitrifierande bakterier (Nitrospirae samt Nitrobacter)och påskyndar processen. Jag funderar nu dock på om jag kommer hinna få stenen cyklad och klar med ungefär 2 veckor kvar till stenen ska igång i akvariet.

 

Aquaforests metod säger ungefär 14 dagar med Bio S vilken förstås är ett ungefärligt mått som bör tas med en nypa salt. Men detta kan utgöra ett problem då jag successivt måste börja flytta levande till nya karet.

 

Läste lite om @Lasse metod för problemfri start där han talar om dosering av No3 tidigt vilket jag kan tänka mig borde gynna andra bakterier och organismer, frågan är dock om det hjälper processer som tar bort ammoniak och nitrit?

Edited by m0jjen
Link to comment
Share on other sites

Har sedan jag började spåna på detta projekt funderat på om man ska köpa en större skummare. Mycket tanke tid är spenderad på diverse saltvattens butikers hemsidor och tumstocken har gått varm för att fundera på hur allt ska falla på plats. Dock blev det inte någon av de tilltänkte skummarna, låter bilden tala för sig själv ;)

 

27368576_10155934172211101_2768227941955764977_o.jpg.9d01803bb8b70e35a6828b1947dd682c.jpg

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Snart är det fredagsmys! På fredag kommer flyttfirman och vi kommer då med andra ord flytta karet. I väntan på det görs lite renovering o då bland annat läggningen av en vinylmatta som kommer stå emot fukt bra vid spill eller liknande :)

 

27540253_10155951836051101_7287832453870887820_n.jpg.a2292593309d8ddd55c33ad99860bdb7.jpg

 

27540350_10155951836316101_5550132020952737605_n.jpg.54520993ca96275a592c4407d15dbef2.jpg

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Jag försöker hitta vad ett xxl 625 väger, men har inte riktigt hittat något trovärdigt på nätet än. Vet du vad det väger eller vad är din uppskattning?  Jag har själv tänkt beställa ett xxl 625 men jag funderar lite på hur många man bör vara för att kontrollerat kunna bära in karet i lägenheten, eller för den delen bara lyfta det på plats när bänken är byggd. :) 

 

Mvh

/Fredrik

Link to comment
Share on other sites

7 timmar sedan, frepet sa:

Hej!

 

Jag försöker hitta vad ett xxl 625 väger, men har inte riktigt hittat något trovärdigt på nätet än. Vet du vad det väger eller vad är din uppskattning?  Jag har själv tänkt beställa ett xxl 625 men jag funderar lite på hur många man bör vara för att kontrollerat kunna bära in karet i lägenheten, eller för den delen bara lyfta det på plats när bänken är byggd. :) 

 

Mvh

/Fredrik

150 kg endast displayen. Vi bar på 3, dock var det bökigt o 4 hade varit att föredra

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

30 minuter sedan, irwin_fletch sa:

Var du inte nöjd med nyosskummaren? Tittar själv runt nu och Nyos 220 ligger där i tankarna. Står väl mellan den och aquabee cove 240. Men den sistnämnda blir tajt att få ner i sumpen, plus att den nästan är dubbelt så dyr.

 

Både ja och nej. Det är en grymt prisvärd skummare. Dock hade jag en relativt stor budget nu och vill helt enkelt satsa på alla fronter. Skulle inte påstå att Nyos är en dålig skummare på något vis :) Nackdelen va väl främst att jag inte blev av med microbubblorna samt att den efter ett tag inte var så tyst som den utlovades, båda verkar vara vanligt förekommande problem om man söker runt lite :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...