Jump to content

Hålla nere temperaturen i karet


OR20

Recommended Posts

Vi sitter säkert alla och njuter av att sommaren äntligen har kommit och att man nu slipper klä sig för det arktiska klimat vi dessvärre är så vana vid. Men den värme som vi älskar har, som vi alla vet, en motsatt effekt på våra små vänner i karen. Det kanske därför kan vara på sin plats att samla några tankar kring hur man kan bibehålla en önskvärd temperatur i karet även när termometern börjar gå över 30 grader.

 

Det första som jag brukar göra är att se till att vattenflödet i karet är igång för fullt. Detta innebär att rengöra pumparna en extra gång så att de inte tappat fart eller att man kanske lägger på fem procent i flödet om pumpen är styrbar. När man vet att syre kommer till alla delar av karet så kan det vara värt att tänka till kring utbytet mellan luft och vatten. Ett tips är att rikta en eller två pumpar så att de delvis går upp mot ytan. En bra indikation på att man gjort detta rätt är när det sjuder/kokar på ytan. Genom att göra detta har du ökat arean på vattenytan och därigenom dels medgett mer syreutbyte men också avdunstning. Avdunstningen gör att du tar värme ur karet och för över det till rummet och på så sätt hålla en bättre temperatur i karet. För att detta ska fungera bör du se till att du har sötvatten att tillföra i din ATO som klarar av den ökade avdunstningen. Själv använder jag en 121 liters brute tunna för sötvatten under sommaren. Du bör också ta bort täckglas då dessa hindrar avdunstningen samt sätta dit en fläkt som blåser över vattenytan för att byta ut den vattentunga luften med frisk luft. Det är också värt att ha lite fönster öppna så att du inte fångar allt detta extra vatten i huset. Själv har jag fått upp min avdunstning till 15 liter om dagen med dessa trix och det måste ju ta vägen någon stans. När du nu använt vattenytan på själva karet så kan du ju göra samma sak även nere i sumpen. Själv har jag en golvfläkt som blåser in i skåpet och på så sätt tar ut värmen ur vattnet. Med dessa enkla saker kan man sänka temperaturen med i alla fall 2-4 grader. Ett sista varningens ord om att genomföra detta om du har calciumhydroxid i din ATO. Givet att du genom ökad avdunstning kommer påverka både ditt pH och din Ca,Mg och DkH så är det inte lämpligt att tillämpa denna metod. Du bör då finna en annan alt. Ersätta Kalkvattnet under sommaren. Själv är jag ingen vän av att ha kalkvatten i ATO utan anser att detta bör doseras via doserpump för att slippa denna typ av svängning/påverkan. Men det är en annan historia.

 

Det kan även vara värt att börja släcka ner utrustning så som dina lampor ett par dagar. Koraller klarar sig gott utan ljus ett par dagar och man tar då bort värme från karet. En sak du inte ska stänga av är dina pumpar då dessa är livsviktiga speciellt vid högre temperaturer då fiskars ämnesomsättning och syrebehov är stora samt dina doppvärmare. Att inte dra ut doppvärmarna kan verka kontraintuitivt men risken att du glömmer bort att koppla in dem igen efter värmeböljan är överhängande och du riskerar då att ha skapat ett annat problem. Kolla istället så att de inte är på (då är det något fel på dem eller du har ställt in dem fel). Skulle de vara på så har du hittat en källa till värme annars är det vara att låta dem vara.

 

Skulle det bli akut och det inte räcker med ökad avdunstning så kan man frysa in vatten i plastpåsar som sedan läggs i karet och får tina. På mindre kar kan detta fungera under en kortare värmebölja men givet temperaturskillnaden och volymerna vi pratar om så blir det snabbt ineffektivt och du kommer komma till en punkt när du inte hinner frysa tillräckligt med vatten.

 

Ett sätt som har föreslagits men som jag aldrig behövt använda på ett saltvattensakvarium är det akuta vattenbytet. Mao att man blandar till saltvatten med kallt vatten och gör ett vattenbyte. Detta är dock något som man behöver tänka igenom innan man gör så att man inte skapar obalans i sitt system.

 

Sist men inte minst, om du har dessa problem under en längre tid och kanske återkommande år efter år så är en kylare värd att fundera över. Dessa är dock kostsamma och drar en hel del energi. Min personliga erfarenhet av dessa är begränsad men då jag sett störst effekt av dem var när de placerades i ett annan rum och man på så sätt säkerställde att den värme som drogs ut inte pumpades rakt ner i karet igenom genom att sakerna stod jämte varandra.

 

Har du några andra tips och tricks för att sänka temperaturen i ditt kar?

  • Like 4
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Bra grejer! Fläktar mot ytan är nog den bästa lösningen, det ger rätt stor effekt. Bara att vädra rummet ordentligt om man har ett stort akvarium så den stora avdunstningen inte skapar andra problem som nämnt.

 

Jag har tidigare gjort en video om kylare på youtube men förra veckan gjorde jag en ny som förhoppningsvis är ännu lite bättre om man är intresserad av att skaffa en. Men till stor del går den ut  på det trådskaparen redan är inne på. Att bara smälla på en kylare på akvariet ger sällan effekten man kanske hoppas på, värmen från akvariet behöver flyttas ut ur rummet på något vis. Annars blir det en dyr kylning.

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...