Peppz Postat 31 augusti 2006 Postat 31 augusti 2006 Jag måste bara få tråga en dum fråga..Ni babblar ibland om att man kan köpa räkor på ica å ge till firrarna i tanken.Men vilka jäkla räkor äre ni pratar om? Finns ju stora, små, frysta, inladga, osakalade, skalade osv.Vad ska jag köpa egentligen? Citera
Joru Postat 31 augusti 2006 Postat 31 augusti 2006 Jag har varit lat och köpt färdig skalade räkor på ICA. Sen hackar jag bara upp dem i mindre bitar och gett fiskarna. Citera
stigigemla Postat 31 augusti 2006 Postat 31 augusti 2006 Jag ger fiskarna rommen när jag äter räkor. Citera
Draedon Postat 31 augusti 2006 Postat 31 augusti 2006 härom veckan var jag akvarievakt åt min kusin. beställde en pizza med EN räka vid sidan om (undrar vad pizzabagaren trodde om mig), det var matdags för hans anemon..efteråt kändes det rätt konstigt att man precis delat en pizza med en anemon! Citera
ramq Postat 31 augusti 2006 Postat 31 augusti 2006 efteråt kändes det rätt konstigt att man precis delat en pizza med en anemon! Haha.Det där skrattet behövde jag. När jag hade sötvattens (rov-malawi bland annat) så slängde jag i 1-2 oskalade räkor. Då fick dom genast lite "jobb" för att få ut det godaste, plus att "renhållarna" i burken fick sin beskärda del när skräpet for ner till botten.Vad säger krabbor, eremiter och dylikt om t.ex räkskal och annat som lägger sig på botten? Citera
Peppz Postat 31 augusti 2006 Författare Postat 31 augusti 2006 jahaja.Verkar gå med vad som helt då! Citera
crille Postat 31 augusti 2006 Postat 31 augusti 2006 jag brukar göra frysfoder,då mixar jag räkor med skal,nori-alger vitlök,lite bra torrfoder,sen lägger jag smeten i en plastpåse,och plattar ut den,och sen i frysen,anledningen till att jag använder räkor med skal,är att jag tror att detta är bra förderas matsmältning(jag är kock,så det är väl en yrkessjukdom att tänka extra på innehållet i maten) har du rovfiskar,typ drakfisk,tror jag det är extra viktigt att matamed skal,annars tror jag inte det har så stor betydelse Citera
Jurgonh Postat 31 augusti 2006 Postat 31 augusti 2006 jag brukar göra frysfoder,då mixar jag räkor med skal,nori-alger vitlök,lite bra torrfoder,sen lägger jag smeten i en plastpåse,och plattar ut den,och sen i frysen,anledningen till att jag använder räkor med skal,är att jag tror att detta är bra förderas matsmältning(jag är kock,så det är väl en yrkessjukdom att tänka extra på innehållet i maten) har du rovfiskar,typ drakfisk,tror jag det är extra viktigt att matamed skal,annars tror jag inte det har så stor betydelsePassa denna föda till alla saltvattenfiskar? hur dosserar du?Ger du någon annan föda också? =) Citera
crille Postat 31 augusti 2006 Postat 31 augusti 2006 ja,i och med det är både fisk o grönfoder i så äter alla det,torrfodret blandar jag i för vitaminernas skull,vid matning bryter jag av små bitar av blocket,se bara till att få blocket ganska tunt när du fryser det,typ som dom du köper hos zoo-butiken,sedan kan du ju tillaga efter fisktyp,har du mycket kirurger kan man ta i mer grönt,tex, det ärkul att prova sig framjag matar omväxlande ibland torrfoder ibland fryst, ibland mysis ibland kläcker jag artemia Citera
per.w Postat 2 september 2006 Postat 2 september 2006 En bra mix kan ni testa om ni vill...Färsk spenat, räkor(hela),spirulina(flingor) och sedan kan man köpa vitaminer till fåglar i flaska hos de flesta djuraffärer. De innehåller a,b,c,d och e vitamin.. Blanda allt i en mixer och frys sedan in allt i tunna flak... Det blir vanligtvis ganska mycket... Grymt bra till alla typer av fiskar.... OBS, skummaren brukar behöva tvättas efter matning!!!!! Annars som jag sagt i forum tidigare... Köp babyspenat i påse i din mataffär, bind ihop ett par stycken med sytråd. Bind fast dem i små knippen runt levande sten och placera ut i akvariet.. Fiskarna brukar bli tokiga i det.. Mycket bra om man har kirurger, kejsare eller fjärilar..... Citera
stigigemla Postat 2 september 2006 Postat 2 september 2006 Räkmixen har ett lågt näringsvärde för saltvattensfisk. Dessutom innehåller den för litet fett. Jag gör min mix såhär:0,5 Kg räkor med skal1 laxfilébit (150gram) för att få fett i maten200 gram Alaska pollack1 förpackning Norialger100 gram musslor för att få andra proteiner men musslorna innehåller också silkat så de kan man utesluta. 1 rågad tesked spirulina 1 struken tesked astaxantinEn halv kryddpåse askorbinsyraJag vet att somliga tror att saltvattensfisk inte behöver färgtillsatser men de stora clownfiskodlarna använder det och en del fiskar speciellt Gramma och Pseudochromisarter är kända för att tappa färg när de blir gamla.Fetthalten är egentligen för låg i detta recept också men skummaren slutar jobba en stund med den och med större mängd lax tar det ännu längre tid för den att komma igång. Citera
crille Postat 2 september 2006 Postat 2 september 2006 håller med dig stig,angående laxen,jaf körde detta innan,men det blev för fett,dax att prova med sill kanske? Citera
stigigemla Postat 2 september 2006 Postat 2 september 2006 Jag har prövat sill i sötvatten men den har tydligen en mycket speciell smak. Det var inte alla som åt det.Sjöfartsmuseet i Göteborg slutade med sill i början på sjuttiotalet för att zinkvärdet i vattnet steg för högt. Sedan dess har jag varit tveksam till sill. Citera
crille Postat 2 september 2006 Postat 2 september 2006 jo,sillen har en speciell smak,min drake äter inte sill,synd för det är bra näringsvärde i sillen,men det bästa är varierad mat,då bör dom få i sig det mesta. Citera
stigigemla Postat 2 september 2006 Postat 2 september 2006 Jag har för övrigt testat makrill för saltvatten också. Den smakar tydligen också litet skumt. Speciellt det bruna köttet var många tveksamma till. Annars har den ju ganska lagom fetthalt. Hoki fastnar i min köttkvarn så det är inte heller någon höjdare. Citera
<<JOHAN>> Postat 2 september 2006 Postat 2 september 2006 Räkmixen har ett lågt näringsvärde för saltvattensfisk. Dessutom innehåller den för litet fett. Jag gör min mix såhär:0,5 Kg räkor med skal1 laxfilébit (150gram) för att få fett i maten200 gram Alaska pollack1 förpackning Norialger100 gram musslor för att få andra proteiner men musslorna innehåller också silkat så de kan man utesluta. 1 rågad tesked spirulina 1 struken tesked astaxantinEn halv kryddpåse askorbinsyraJag vet att somliga tror att saltvattensfisk inte behöver färgtillsatser men de stora clownfiskodlarna använder det och en del fiskar speciellt Gramma och Pseudochromisarter är kända för att tappa färg när de blir gamla.Fetthalten är egentligen för låg i detta recept också men skummaren slutar jobba en stund med den och med större mängd lax tar det ännu längre tid för den att komma igång.Blir till att göra egen mat tror jag:) Någon annan som också har något bra recept? Citera
crille Postat 2 september 2006 Postat 2 september 2006 Jag har för övrigt testat makrill för saltvatten också. Den smakar tydligen också litet skumt. Speciellt det bruna köttet var många tveksamma till. Annars har den ju ganska lagom fetthalt. Hoki fastnar i min köttkvarn så det är inte heller någon höjdare.men visst är det kul att prova olika mixer,jag blandade caulerpa i en mix,den är kirurgerna tokiga i,men jag vågar inte mata för ofta med detta,eftersom det antagligeninnehåller en del nitrat fosfat. Citera
heikki Postat 2 september 2006 Postat 2 september 2006 I Finland är det möjligt ( finns i all större butiker) att köpa rå & frys "frutti di mare" kostar lite mera än vanligt mat men billigare än fisk mat. Lätt att laga fisk mat. Citera
crille Postat 2 september 2006 Postat 2 september 2006 I Finland är det möjligt ( finns i all större butiker) att köpa rå & frys "frutti di mare" kostar lite mera än vanligt mat men billigare än fisk mat. Lätt att laga fisk mat.är det den blandningen med musslor bläckfisk o räkor mm,så har jag använt denna mycket. Citera
Lasse Postat 2 september 2006 Postat 2 september 2006 HejNu gör ju inte jag min egen fiskmat - men om jag hade gjort det så hade jag blandat in innehållet i några kapslar Omega 3. Då höjer jag fetthalten och får med de fettsyror som är viktiga för fisk nämligen HUFA (Highly Unsaturated Fatty Acid)MVH LasseEditOch vitlök givetvis. Citera
Capote Postat 2 september 2006 Postat 2 september 2006 HejNu gör ju inte jag min egen fiskmat - men om jag hade gjort det så hade jag blandat in innehållet i några kapslar Omega 3. Då höjer jag fetthalten och får med de fettsyror som är viktiga för fisk nämligen HUFA (Highly Unsaturated Fatty Acid)MVH LasseEditOch vitlök givetvis.Det går bra alltså, sån där vanlig hälsokostsort? Är det samma som används i fiskodlingar m.a.o?Vad tror du om att att droppa lite omega-3 i levande föda strax innan det går i karet?Finns risk för överdosering? Citera
heikki Postat 3 september 2006 Postat 3 september 2006 är det den blandningen med musslor bläckfisk o räkor mm,så har jag använt denna mycket.samma sak:) Citera
<<JOHAN>> Postat 3 september 2006 Postat 3 september 2006 Räkmixen har ett lågt näringsvärde för saltvattensfisk. Dessutom innehåller den för litet fett. Jag gör min mix såhär:0,5 Kg räkor med skal1 laxfilébit (150gram) för att få fett i maten200 gram Alaska pollack1 förpackning Norialger100 gram musslor för att få andra proteiner men musslorna innehåller också silkat så de kan man utesluta. 1 rågad tesked spirulina 1 struken tesked astaxantinEn halv kryddpåse askorbinsyraJag vet att somliga tror att saltvattensfisk inte behöver färgtillsatser men de stora clownfiskodlarna använder det och en del fiskar speciellt Gramma och Pseudochromisarter är kända för att tappa färg när de blir gamla.Fetthalten är egentligen för låg i detta recept också men skummaren slutar jobba en stund med den och med större mängd lax tar det ännu längre tid för den att komma igång.Nu kanske jag kommer med lite dumma frågor, men som sagt e ju nybörjare inom saltvatten:smiley9: 1. Vad är alaska pollack?2. Vad är spirulina?3. Vad är astaxantin?4. Och varför har man i askorbinsyra?5. Var köper man dessa indigrienser? Och sista frågan! 6. Den här blandningen funkar den till det mästa i akvariet? Citera
stigigemla Postat 3 september 2006 Postat 3 september 2006 Alaska pollack (stavas pollock på engelska) är stillahavets motsvarighet till vår torsk.Finns i paket om 400 gram i varje livsmedelshall.Spirulina är en cyanobakterie som odlas i stor mängd. Den har ett mycket stort innehåll av spårämnen som gör att fiskar färgar ut bättre, framför allt i blått och grönt genom att överflödiga spårämnen utsöndras i fjällen och bildar där färgämnen.Astaxantin är ett preparat som framställs av rödalger och är mycket rikt på karotener och förstadium till dem. Hjälper till att bilda röd till orange färg hos fiskar.Askorbinsyra = C- vitamin. Fungerar också som konserveringsmedel i viss mån.Och sista frågan: Jag har använt detta som huvudfoder i två år nu utan att märka av några särskilda problem. Fiskar och räkor leker, rommen kläcks och i alla fall Banggaiynglen växer och mår bra.Spirulina har funnits i hälsokostaffärer och somliga säljer det fortfarande trots att det är förbjudet som kosttillskott för människor på grund av för mycket tungmetaller.Annars så finns spirulina och astaxantin i några välsorterade akvarieaffärer t.ex akvarielagret i Bromma. Citera
Lasse Postat 4 september 2006 Postat 4 september 2006 Det går bra alltså, sån där vanlig hälsokostsort? Är det samma som används i fiskodlingar m.a.o?Vad tror du om att att droppa lite omega-3 i levande föda strax innan det går i karet?Finns risk för överdosering?Har skrivit ett svar -se https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=10178&page=5MVH Lasse Citera
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.