Gå till innehåll

Markos första akvarium


Marko

Rekommenderade inlägg

Hej alla,

Jag skall här nedan försöka sammanställa mina förvirrade tankar till något som förhoppningsvis liknar en vision om mitt kommande akvarium, med tillhörande frågetecken som behöver rätas ut innan projektet påbörjas.

Jag hoppas att ni orkar ta er tid att läsa detta, kommentera och ge mig tips och feedback.

Mitt blivande akvarium skall bli ett rev-akvarium. Är själv dykare sedan flera år och har "tänkt" på saltvattens kar i flera år, men har blivit avrådd av folk i min omgivning med hänvisning till att det är komplicerat och dyrt.

Att det är dyrt har jag insett (och accepterat). Dock så blir jag avskräckt när det säljs paket för 50.000+ SEK i olika akvariebutiker, sådana summor är helt oacceptabla för att sätta igång med en basic set-up med utrymme för expansion.

Komplicerat - ok, det har jag insett efter nu 3 månaders studier i ämnet, har läst på här, på reef-central, wetwebmedia, i Knops bok, etc etc, och det känns som att det är lite en fråga om hur svårt man vill göra det för sig – det finns ingen ”bästa” set-up konfiguration att kopiera, om jag har förstått det hela rätt.

Storleksmässigt har tänkt mig ett kar på ca 100*50*50 (har maxbredd begränsing 120cm yttermått på total konstruktion), med ytavrinning till en sump som jag placerar under karet i någon slags möbel.

Vill ha ett så rent och fint huvudakvarium - alltså förutom att inte ha en alg-utställning så menar jag minsta möjliga teknik synlig.

Redan här uppstår det problem, var köper man en för ändamålet lämplig bänk? Har tittat på alternativ från affär, att bygga själv, eller ta IKEA köksskåp som grund, etc. Sedan själva avrinningen, i mitten av karet, i ett hörn, hela kortsidan, eller kanske en overflowbox? Alternativen verkar vara oändliga.

Problem är också att bestämma minsta nödvändiga teknikmängd; skummare, pumpar, etc. för att komma igång, men samtidigt planera set-up:en för att kunna expandera tekniken allt eftersom jag lär mig och vill ha mer krävande invånare.

Dels så handlar det om förberedelse i rördragning, behöver jag sätta några skarvar ur avrinningen med ventiler för att senare kunna koppla in ny teknik, eller kan jag installera ny teknik utan påverkan på befintlig struktur? Tex, kalkreaktor, UV, etc - kan man mata dom med en pump och ta vatten från sump och returnera i sump, och vad ställer det för krav på design av sumpen?

Sedan så handlar det om rena produktrekommendationer. Vilka prylar funkar, och vilka funkar inte.. det är ju en djungel av olika märken där ute.

Nyckelord för akvariet skall vara 1) säkert, och 2) tyst.

Innehållsmässigt så ser min vision ut så här: mycket levande sten, 1-2 cm sand bara för att det ska se fint ut (gillar inte riktigt en ren glasbotten men vill inte heller ha en DSB ett såpass litet akvarium).

Initialt lättskötta mjukkoraller, zoanthider, några lägre djur och för att få regeringens godkännande så måste två clownfiskar med i fisk-beståndet som för övrigt inte är tydligare definierat.

Detta skall sedan, allt eftersom jag blir mer erfaren, utvecklas mot stenkorall och kanske anemoner.

Slutresultat skall vara färgrannt och levande, så nära ett riktigt rev man kan komma i ett akvarium.

Ja, som ni ser så är det mycket som ligger och svävar, och skulle behöva sättas på plats för att kunna gå vidare, så alla råd och tips ni kan och orkar dela med er uppskattas!

Hälsningar,

Marko

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag hade gjort så stort akvarium som fick plats. Hellre 120cm i bredd än 100cm om det går. Blir roligare med större akvarium, du kan ha fler fiskar osv. Du kan ju även välja måtten 120*60*60 t.ex istället för 120*50*50 och få större akvarium men på ungefär samma yta.

Läs sedan igen alla trådar om folks akvarier här på guiden så hittar du säkert en lösning som kan passa dig och ditt akvarium!

Ett tips som väl de flesta vart med om är att inte vara "dumsnål". Köp de grejor du vill ha från början annars blir det bara dyrt att uppgradera!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Marko och välkommen till en fantastisk hobby.

Du verkar ju ha koll på det mesta. Så det är bara att planera vidare och läsa många av "uppstartstrådarna" här på guiden och RC.

Ang kostnaden så kan det ju i princip bli hur dyrt som helst i längden, men för att starta upp är det ju så att man kan göra fynd på begagnatmarknaden som håller nere kostnaden avsevärt.

För att "få igång" det räcker det ju i princip med Akvarie - saltvatten (gärna från osmos) - cirkulation - Levande Sten. Lyse, skummare och övrig teknik kan man installera allteftersom.

Vilka prylar som funkar och inte är nog omöjligt att säga, allt funkar väl, men sen fungerar en del saker bättre (tystare) än annat. En del är skitnöjda med saker som andra ratar så svårt att egentligen rekommendera ett märke. Jag har personligen just nu en del Deltecprylar som jag är mkt nöjd med.

Ang Cirkulationen är väl Streampumpar att föredra. Tex Tunze (Dyrt men pålitligt) och Marea (lite billigare, men delade meningar om kvaliten)

Skummare finns det en uppsjö av allt från Bubble Kings och ATI som väl hör till de dyraste, men oxå har finfina recensioner av användare till lite billigare modeller av Aqua-medic osv. Däremellan finns massor av olika märken såsom Deltec, Tunze, Aquacare osv. Rekommendationen är oavsett vilken skummare man väljer (om man väljer att köra med skummare överhuvudtaget) att köpa en som kan hantera mer vattenvolym än man själv har.

Lysen. Ja.. MH, T5 till lite ljuskänsligare koraller. Vill man bara ha fiskar räcker det med ett par T8 lysrör.

Bänk/möbelbygge, smaksak många bygger själva och får till det ruggigt bra. se till exempel fiends tråd här där det verkar läggas ner mkt tid och noggrannhet på bygget.

Ang rördragningen så är ju även där möjligheterna obegränsade, men den mesta tekniken man har kan ju så att säga kopplas in i sumpen, alltså kalkreaktorer, UV-filter, Nitrat/Fosfat-filter droppar ner i sumpen så det är väl inte helt nödvändigt att koppla in dem på returröret, möjligen om man skulle vilja mata någon av dem med avrinningen.

Finns mkt bra info här på guiden i alla uppstartstrådar att hämta.

Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Mattias,

Jag har sett annonsen, och har också läst hela tråden om Peters bygge. Ruskigt imponerande.

Jag är lite kluven till att köpa helt klart. Dels så är själva planeringen och byggandet en stor del för mig i att förstå hur allting fungerar praktiskt, och att få en klar lösning i famnen tror jag skulle vara lite besvärlig att ta hand om på rätt sätt när man inte förstår grundtanken bakom de olika konstruktionsvalen. Samtidigt så är det ganska läskigt att ge sig på ett helt bygge från scratch, men jag inbillar mig att det ger mig mer om jag gör det.

Ang storlek på karet så kommer ju parametrar som armatur (standardmått på bredd?), belysning (antal ljuskällor och effekt för att nå 60cm djupt?) och hur lätt det är att sköta karet (om jag står framför ett 120*60*60 kar så är det ca 85 cm från övre framkant till undre bakkant i karet vilket gör det ganska svårt att nå).

Att inte vara dumsnål är jag helt med på, och det är lite av essensen i min fråga - vilka prylar är tillräckligt bra för att funka ordentligt?

Hälsningar,

Marko

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Börja med att skumma av begagnad marknaden på SG och Blocket. Det kanske finns något? Då kanske både akvarie och möbel blir löst. Du kan även titta på sötvattenskar som du konventerar om. Om karet inte är borrat så kan man göra det själv. Sök på "Dremla"här på forumet.

Här var några annonser jag hittade på blocket... Om inte karets mått passar så kanske belysning eller andra delar... bara att leta och vänta tills något dyker upp.

http://www.blocket.se/vi/9610853.htm?ca=11_s

http://www.blocket.se/vi/9464554.htm?ca=11_s

Annars om du ska köpa nytt:

Akvarium: Kontakta Globefish och beställ ett kar med med ytavrinnings fack som är borrat för ytavrinning och retur rör (Dvs 2 hål. Ett på vardera sida).

Sök på forumet på Durso Standpipe för att få en tyst avrinningslösning.

PVC rör hittar du billigast från tyskland. tex. www.aquapro2000.de

Sump kan du också beställa av Globefish... Ha alla mått klara för den utrustning du har tänkt ska få plats i sumpen. (Även ev framtida utrustning).

Sumplösningar finns det många av:Många har bara utrustningen där men kolla runt på forumet.

Möbeln bygger du själv. Finns många varianter. Antingen med en aluminum ställning som du sedan "klär in". Eller med tex. måttbeställda och färdigkapade MDF skivor (OBS! MDF Drar åt sig fukt väldigt bra så se till att måla den ordentligt, o andra sidan är det ett härligt material att jobba med!). Se till att måtten på utrustningen verkligen får plats höjdmässigt! Ett hål för en data fläkt kan vara en idé så man får bort fukt. Invändigt så bör möbeln målas med en ej antimögelbehandlad vattenbeständig färg... svindyr men på sikt väl värt.

Förslag på teknik och märken:

Returpump; Eheim

Arcadia 2x250 w Metallhallogen om du ska ljuskrävande koraller. (Många gillar även T5 rör och goda resultat men då får man inte glittret som en MH lampa ger. Däremot mindre problem med värmeutvecklingen och problem med kylning).

2 st Pumpar Tunze Stream samt mulitcontroller (alt ett par stycken MaxiJet 1200)

Skummare:Grotech eller Deltec är bra märken.

Bordsfläkt för kylning (Placeras vid ytvattnet).

Osmos enhet. Tex från Aquasafe.de med 21 replacementfilter (Då har du filter för flera år för en billig peng)

Vattentester från Salifert: PH, KH, PO4, NI2, N3, (CA)

Saltmätare Deepsix

Levande sten (20% av karets volym)

20 kg bra salt. Reef Crystal alt Tropical Marine Pro.

Automatisk top-up för avdunstat vatten. Kan man enkelt göra själv. Sök på nivåbrytare här på forumet.

Vad får ett kompletT kar kosta för dig?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej adddo och Jonas,

tack för era svar!

Jag har mentalt accepterat ~15000 för att komma till en nivå där jag har ett fungerande kretslopp genom sump inkl. grundläggande teknik som behövs (skummare, pump retur + cirkulation, belysning) + vatten och levande sten i karet som startar cykeln. Är det realistiskt?

Efter det så blir det inköp av invånare i mindre omgångar som förhoppningsvis inte hugger så stora engångs-hål på lönekontot.

Har spanat på begagnat marknaden, men eftersom jag inte har den erfarenhet som krävs för att avgöra om ett kar är bra eller dåligt, så blir ett begagnat köp på blocket troligtvis något som gör att jag kommer att ligga sömnlös i väntan på syndafloden. Ingen av mina vänner är intresserade av akvarium så det finns inte heller någon expertis att ta med för att besiktiga begagnade akvarium, så jag vet inte hur jag skall kunna göra ett bra beg köp av akvarium.

Teknikköp borde däremot vara en annan femma, men då måste jag först spika vilken teknik det är jag ska ha tag på.

Ang sump och avrinning så verkar ju mycket hänga på

1) hur mycket vatten man roterar genom sumpen / timme, och

2) hur stor plats tekniken tar.

Om jag resonerar logiskt så bör 1) bestämmas för att kunna svara på 2).

Om vi nu antar ett kar någonstans kring 250 till 300 liter (100 el. 120 * 50 * 50), hur mycket vatten bör man ta igenom sumpen då?

Jag hade tänkt att ha en 'Stockman standpipe' (ska se om jag lyckas bifoga min fina skiss gjord i MS Paint) med 25 mm rör i avrinningsboxen. Enligt kalkylatorn på RC borde ett rör med diameter 25mm teoretiskt kunna släppa igenom 2200 liter / timme så det borde räcka väl.

Ang. borrningar, jag har fått för mig att det är bättre att leda returen på utsidan av karet och ner i vattnet med ett borrhål på röret nära ytan för att bryta hävert vid strömavbrott. Hur menar du Jonas att lösningen för retur som är borrad genom karet skulle se ut?

Hälsningar,

Marko

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Jonas,

Sorry för att jag var otydlig, jag menade returen från sumpen till huvudkaret.

Menade du att den också skulle borras igenom karet?

Du skrev "Akvarium: Kontakta Globefish och beställ ett kar med med ytavrinnings fack som är borrat för ytavrinning och retur rör (Dvs 2 hål. Ett på vardera sida)."

Jag har mest sett att man har retur rör på utsidan. Och i min värld (iaf för tillfället) så är borrning i tanken lika med ökad risk för syndaflod i vardagsrummet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Jonas,

Sorry för att jag var otydlig, jag menade returen från sumpen till huvudkaret.

Menade du att den också skulle borras igenom karet?

Du skrev "Akvarium: Kontakta Globefish och beställ ett kar med med ytavrinnings fack som är borrat för ytavrinning och retur rör (Dvs 2 hål. Ett på vardera sida)."

Jag har mest sett att man har retur rör på utsidan. Och i min värld (iaf för tillfället) så är borrning i tanken lika med ökad risk för syndaflod i vardagsrummet.

Ja, du kan mycket väl välja att ha returvattnet från sumpen via en slang utanpå karet. Själv valde jag att ha ett 25mm rör borrad retur. Personligen tyckte jag det såg fräschare ut, men det är ju en smaksak. Känner inte att det är någon risk för syndaflod ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Estetik är grymt viktigt, så det kanske är en idé med retur borrad igenom karet.

Har du hålet för retur innanför ytavrinningsboxen, eller utanför den i det andra hörnet? Hur som helst så måste den ju upp hela vägen till ytan för att inte tömma hela akvariet om returpumpen stannar? Eller litar du på någon lösning med backventil?

Min lösa plan var att få in returvattnet så långt ner mot botten i akvariet som möjligt. Inte för att jag har någon egentlig anledning mer än att det känns vettigt om man tömmer från ytan så fyller man på undertill.. nåja. Här är iaf mina två vackra skisser (tänker inte ens försöka tävla mot Fredrik o Jörgen) på ytavrinningsprincipen och sump.

Kommentarer, sågningar och idiotförklaringar emottages tacksamt :smiley9:

post-2723-14468913144306_thumb.jpg

post-2723-14468913144445_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Estetik är grymt viktigt, så det kanske är en idé med retur borrad igenom karet.

Har du hålet för retur innanför ytavrinningsboxen, eller utanför den i det andra hörnet? Hur som helst så måste den ju upp hela vägen till ytan för att inte tömma hela akvariet om returpumpen stannar? Eller litar du på någon lösning med backventil?

Min lösa plan var att få in returvattnet så långt ner mot botten i akvariet som möjligt. Inte för att jag har någon egentlig anledning mer än att det känns vettigt om man tömmer från ytan så fyller man på undertill.. nåja. Här är iaf mina två vackra skisser (tänker inte ens försöka tävla mot Fredrik o Jörgen) på ytavrinningsprincipen och sump.

Kommentarer, sågningar och idiotförklaringar emottages tacksamt :smiley9:

Jag har returen i andra hörnet och mycket riktigt så är utblåset i höjd med vattenytan så det inte blir översvämmning i sumpen om det skulle blir elavbrott eller nått. I sumpen har jag också en mairginal för ytvattnet som skulle kunna rinna ner. (Jag har även kranar både på ytavrinningen och returen).

PS. På ytavrinningen bör du även ha ytavrinningskammar som förhindrar att en snigel eller något kan krypa in i röret och sätta stopp.

Kammtasche.jpg

%5Bquote=Marko;133626%5DEstetik%20%C3%83%C2%A4r%20grymt%20viktigt,%20s%C3%83%C2%A5%20det%20kanske%20%C3%83%C2%A4r%20en%20id%C3%83%C2%A9%20med%20retur%20borrad%20igenom%20karet.

Overflow_comb.2379.html?osCsid=48c1f2fe776dcb3ce9e8d7940cfd9ced

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Yes. Glömde kulventil på returens huvudrör! T-grenen till refugium idéen kommer från Melev's reef, då han menar att detta sätt är bättre för att justera returflöde då man belastar pumpen mindre än om man stryper huvudröret direkt. Åsikter om det?

Vad tror ni om ytavrinningen i min skiss? Vad är era erfarenheter med Durso? Jag har läst mycket om folk som har en gurglande Durso, men det kanske är som vanligt att det är dom som har problem som syns mest?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Yes. Glömde kulventil på returens huvudrör! T-grenen till refugium idéen kommer från Melev's reef, då han menar att detta sätt är bättre för att justera returflöde då man belastar pumpen mindre än om man stryper huvudröret direkt. Åsikter om det?

Vad tror ni om ytavrinningen i min skiss? Vad är era erfarenheter med Durso? Jag har läst mycket om folk som har en gurglande Durso, men det kanske är som vanligt att det är dom som har problem som syns mest?

En korrekt riggad Durso är ljudlös! (Man får inte glömma luftventilen på toppen). Surplet i sumpen kan man slippa genom att koppla på ett T-rör på slangen i sumpen så att luftenbubblorna försvinner.

Din skiss på ytavrining är endast en Standpipe och inte en Durso (med böjen)... En nöd ytavrinning.. varför inte! Sumpskissen tycker jag ser bra ut!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En fråga om returpumpen och skummare;

Om jag kör returen med en Eheim 1260 som pumpar 2400 l/h (635 gph). Maximal lyfthöjd för pumpen är 3,6 meter (12'). Nu vet jag inte om det är helt linjärt i effektförlust från 0' till 12' men om det är så; jag lyfter vattnet ca 1,5 meter (5') vilket då ger ca 1400 l/h i max kapacitet genom sumpen.

Hur stor skummare ska jag då ha?

Vad jag har sett så klassificieras skummare enligt "för akvarium mellan 400-600 liter" vilket ju egentligen inte säger någonting då det borde vara flödet genom sumpen som man mäter på. Eller?

Nu är jag förvirrad igen.. :snurrig:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En fråga om returpumpen och skummare;

Om jag kör returen med en Eheim 1260 som pumpar 2400 l/h (635 gph). Maximal lyfthöjd för pumpen är 3,6 meter (12'). Nu vet jag inte om det är helt linjärt i effektförlust från 0' till 12' men om det är så; jag lyfter vattnet ca 1,5 meter (5') vilket då ger ca 1400 l/h i max kapacitet genom sumpen.

Hur stor skummare ska jag då ha?

Vad jag har sett så klassificieras skummare enligt "för akvarium mellan 400-600 liter" vilket ju egentligen inte säger någonting då det borde vara flödet genom sumpen som man mäter på. Eller?

Nu är jag förvirrad igen.. :snurrig:

Nja, skummaren brukar ha i sitt egna rekomenderade inflöde. Vad du sedan väljer att ha för cirkulation från huvudkaret till sumpen är en annan sak.. om du inte väljer att koppla skummaren direkt från ytavringen då bör det vara samma flöde på returpumpen (med hänsyn taget till bortfall pga höjd, böjar mm) från sumpen ner till skummaren. (Min personliga syn på detta är att man egentligen inte behöver ha mer l/h på returpumpen än vad skummarens rekomenderade inflöde)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...