Gå till innehåll

Mitt nystartade nano kar!


cutekid

Rekommenderade inlägg

Grejen är den som Lasse säger att börjar du i panik ösa ner Joes Juice å andra recept så rubbar du balansen, speciellt i ett så litet kar som 80 liter. Om du måste ha bort dom nu ta kokhett vatten, har funkat mycket bra för mig om man får in vattnet i hålet. Annars får du låta karet stabilisera sig och sätta i en pepparmintsräka. Den mumsar upp alla rosor snabbt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 180
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Tack för alla tips grappar! Känner mig lite lugnare nu :) Då låter jag karet stabilisera sig och skaffar prylar till filtreringen idag samt lite tester. Vilket märke på tester kan ni rekomendera?

Ang invånare i karet:

Jag tänkte hålla 2-3 clowner och ev någon mindre bottenlevande fisk samt en eller två pepparmintsräkor kanske någon putsarräka med.

Hur verkar det med anemoner till clownisarna? De är väl inte så beroende av ljus så det borde jag väl kunna ha en eller två av?

Mvh

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fick jobba extra idag med och passade då på att ta med mig en dunk med salt samt ca 3 kg levande sten. Det hängde med en turbosnäcka eller liknande samt 2 polyper av något slag. De drog ihop sig och jag väntar på at tde ska komma fram så jag kan fota dem. Bilder kommer lite senare i kväll.

Mvh

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här kommer lite bilder på karet och de lägre djur som börjar dyka upp:

Karet, pumpen som sitter i hörnet ska in i filterfacket då den lilla som följde med är värdelös, ingen fart alls.

5nov.jpg

Vad är det här, polyper?

vadrdetta2.jpg

Och det här:

vadrdetta4.jpg

samt denna snigel .. turbosnigel?

vilkensnigel.jpg

Mvh

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har mätt nitritvärdena idag med saliferts test och jag fick inga utslag alls. Ingen som helst indikation på nitrat. Detta är väl tecken på att allt står rätt till antar jag. Beror detta på att jag tog moget vatten samt att jag har ganska mycket levande sten i karet? Är det fortfarande för tidigt att sätta i en pepparmintsräka som kan käka lite glasrosor eller ska jag vänta ytterligare och kontrollera värdena under veckan?

Mvh

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Helst ska du ha 0 av både nitrat och fosfat innan du drar igång lyset.

Men om du kör med osmosvatten, vilket man ska, så kan du köra lyset 8-10 timmar om dan. Visst du kommer få alger som vanligt vid uppstart, men när dom förbrukat all näring som finns i vattnet försvinner dom. Funkar dock bara om du använder osmosvatten, använder du kranvatten tillsätter du massa skit så som: nitrat, fosfat, kisel å en mängd annan dynga.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för förslagen!

Jag mätte NO3 idag och fick utslaget vrål lila dvs 100 mg/l. Vad ska jag göra nu? Antar att jag har fått min nitrat spik i karet. Jag kör belysningen på från ca kl 09,00 till 23.00. Bör jag dra ner på ljuset?

När jag startade upp karet i helgen så tog jag ju saltvatten utifrån zoogiganten och fyllde hela karet med så moget vatten finns ju.

mvh

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok .. då stänger jag av nu då :)

Vad har du för funderingar över värdena då?

Mvh

Patience my friend! ;)

Kolla nitrit (om du fått spiken, på väg upp/ner), samma sak med nitrat och fosfat.

när alla är på noll (nitrat behöver inte vara noll, men så lågt som möjligt) så smyg igång 1 timmer per dag med ljuset. öka med en timme var tredje dag ungefär.

finns olika åsikter om detta också (som allt annat), men det funkade bra för mig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack!

Värdena är följande:

Nitrat = Vrål lila dvs 100 mg/l

Nitriten = 0

Jag har väl i dagsläget runt 12-13 kg levande sten i karet samtmoget saltvatten från zoogigantens system vilket måste vara bra för att få igång kulturen ordentligt. De finns ett gäng blåbenade eremitkräftor som verkar trivas fint samt en krabba som är lite större än en tio-krona. Även zooanthiderna verkar trivas bra samt Astraea snigeln som drar runt och betar alger.

I det första filterfacket har jag levande sten, en liten påse med keramikmakaroner samt lite biobollar. I det andra facket finns en liten bit filtermatta samt levande sten och i det tredje sitter ena pumpen. Tempen är runt 27-28 grader.

Mvh

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fel på test, fel på mätning, fel på allt men inte ett verkligt värde. Nitratvärde på 100 mg/l i ett kar som är 1 - 2 veckor gammalt är omöjligt om du inte har egen brun i lantbruksområde och kör utan osmos.

Tat lugnt - för nervernas skull ge faen i att mäta nitrat. (nu kommer jag få skäll igen!!!!) Du har ju inte ens haft spiken på nitrit. Gör inget överilat. Har du vatten från deras system (där det fungerar) så kan du iofs ha lite nitrat (men inte 100 ppm). Prata med killarna på zoogiganten.

MVH Lasse

Edit Vad har du för ljus?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lasse:

Karet har varit igång sedan i lördags kväll. Jag har följt anvisningarna på saliferts tester till punkt och pricka. Ang nitraten så ger det i alla fall utslaget mörklila som är högst på skalan. Så här står det längst ner på anvisningarna på saliferts nitrat test:

The color is, by looking trough the side, amplified by approximately 10 fold. For this reason you have to divide the color chart values by 10. Fo example 2 will become 0.2 and 50 will become 5.

Så då borde väl 100 bli 10mg/L?

Mvh

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...