Jump to content
NL

Nitratdosering

Recommended Posts

Hej

 

Jag har sedan ett tag nollat mitt nitrat och fosfat (i alla fall enligt Salifert tester...). Jag har antagligen jobbat ner värdena med VÄS. Därför tänkte jag prova tillsätta nitrat eftersom jag tycker mina mjukkoraller inte växer någonting. Jag hittade ett recept på nitrat här på forumet där man blandar salpeter och vatten.

Mina frågor:

Ska man stänga av skummaren när man doserar nitrat (min skummare fick nämligen spel och fyllde koppen på en natt efter första doseringen)?

Ska man helt sluta med VÄS när man doserar nitrat. Jag tänker att de motverkar varandra!? Eller dör för många av mina goda bakterier bort då?

 

Tacksam för tips

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är inte nitratet i sig som gör att skummaren får spel utan bakterierna som livnär sig på nitratet som helt plötsligt får mer att äta. Då blommar de upp och orsakar mer skum.

Men om du doserar VÄS är det viktigt att du ser till att det alltid finns lite fosfat och nitrat i vattnet, annars är det lätt att få en krasch med syrebrist och annat otrevligt. I detta läget tycker jag att du åtminstone drar ner VÄS-doseringen med minst hälften och även börja dosera nitrat och kanske även lite fosfat i början. Mät dessa värden varje dag tills du får balans.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

håller med Salten.

 

om du bor i stockholm kan du få lite färdigblandad Nitrat som jag tänkte slänga. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blanda väs med dosering låter märkligt, varför slutar du inte bara med väs om du vill få upp nitraten?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tycker nog du skall hålla upp med VÄS någon vecka medans du doserar. Fick du det som @Slantenpratar om så indikerar det i alla fall att PO4 i verkligheten inte är noll. Testa en vecka och mät sedan.

 

MVH Lasse

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för alla svar. Och tack för erbjudandet om gratis nitratlösning (bor dock långt från Stockholm)

 

Jag bestämde mig för att hålla upp med VÄSandet under tiden jag långsamt doserade nitrat (jag har sedan länge minskat VÄS för att få upp nitrat den vägen utan att lyckas, de senaste månaderna har jag bara tillsatt en droppe varannan dag). Jag stängde även skummaren under doseringstiden. Under någon dryg veckas tid doserade jag nitrat så att det enligt receptet skulle öka 0,5 ppm/dag. Jag borde alltså ha ca 3,5 ppm när jag mätte efter nån vecka. Jag hade ca 0,2-0,5 ppm (eller mg/l)! Oväntat lågt!

Jag har under denna korta tiden inte sett någon skillnad på korallerna, däremot tycker jag mig se att kladdet på sanden mm (jag tror det är det ni på forumet kallar cyano? det är brunlila-mörka trådar tätt ihop som en matta) breder ut sig fortare än vanligt..!

 

Jag har slutat dosera både nitrat och VÄS nu men startat skummaren igen. Ska mäta nitrat då och då och se åt vilket håll det går...

 

Har ni något annat tips på hur man får nitratvärdet att bli lagom?

Tror ni det är cyano jag har problem med? Hur hindrar jag lättast detta att växa till sig så fort (på 2 veckor blir hela botten övertäckt)

 

mvh

NL

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Djuren och alger förbrukar ju nitrat också, så att inte hela doseringen syns låter fullt normalt. Jag skulle ökat på doseringen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×