Inget har hänt med inredningen, men jag har nu mera några acroporor som verkar trivas, får hoppas det håller i sig. Jag hittade även euphyllia-ätande plattmaskar för ett tag sen nu, jag har doppat alla euphyllior varje vattenbyte i några veckor och inte hittat vare sig mask eller ägg, ska försöka samla mod att avsluta behandlingen snart. Försöker bli kompis med kameran för tillfället.
Tackar!! Finns alltid nån som ska va värst@Lasse [emoji6] Fick för mej att frångå raster-tänket till fraggkaret. Inte för att det spelar nån större roll, men jag tänkte att det måste gå att göra stiligare hyllor. Beställde därför 4 st 400x250x8 mm skivor i acryl, samt ett gäng stavar i 10 mm diameter. Ritade ut var hålen skulle vara på ett papper och tejpade ihop allt i en trave innan jag borrade med ett 14 mm borr i en pelarborrmaskin. Resultatet blev så här: ..två lite lägre och två lite högre hyllor [emoji123] Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
Håller sig ganska stabilt det mesta i karet nu med de tester jag tar,bara jod som går åt snabbt doserar rek dos/ibland lite mer varje dag,men ändå är det lågt nya skummaren jobbar på bra tycker jag mvh Ola
Funderade på det, men de flesta fraggarna är sådana jag limmar själv, å jag har alltid kört på samma sort. Magneterna som egentligen ska sitta på utsidan av karet till pumparna jag kommer använda (jebao cp-40) ska enl tillverkaren inte vara i kontakt med vatten. Kanske inte är nån fara, men eftersom pumparna kommer sitta på överinningsboxen så kommer dom ju vara dränkta. Bad därför en polare vacumförpacka dom.. Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
Mjukisar trivs inte i näringsfattigt vatten.
Nollvärden eftersträvas av de som kör ULNS (Ultra Low Nutritient System) SPS-kar med inriktning på svårare stenkoraller typ Acropora. Med näringsvärden nära noll svälter de flesta koraller och man måste tillsätta olika preparat för att de skall överleva och färga ut. Några få ppm nitrat är bra för dina koraller.
Vad jag förstår har du väldigt låg belastning så med vettig matning ska du inte behöva göra något speciellt för att hålla bra nivå på näringsvärdena.
Ett gott råd är att avsluta alla försök att få ner näringsvärdena, du ligger redan lågt. Om man inte vet exakt vad man håller på med är det lätt att krascha karet när man strävar efter nollvärden.
Jag själv lär mig att cykla, menar det med saltvatten.
När jag tittar på ditt akvarium så måste jag säga att du gjorde väldigt fint jobb.
Man ser direkt att det finns väldigt stort potential ,när det kommer lite fler kolonier av vuxna koraler
good job .
Mvh
jarecki68
Japp 4 fraggar 2st acropora enzmann 1st acropora hyacinthus 1 st acropora frogskin å en firre (Pholidichthys leucotaenia) Tillslut fick jag tag på en hos ciklidleken till Barnens lycka. Kul med lite retro koraller [emoji854] Skickat från min iPhone med Tapatalk
Min ephyllia har sedan en tid varit hängig. Råkade stöta till korallen vilket resulterade i att en gren gick av. För att rädda korallen bestämde jag mig för att fragga resterande huvuden. När jag började klippa i korallen hittade jag en ca 10-15 cm lång mask i skelettet. Korallskelettet var gulvitt och delvis upplöst där masken bildat en gång.
addo här på guiden gav mig ett tips på en mask vars beskrivning stämmer bra. Så håll till godo här kommer en bild på stjärnmasken eller peanut worm.
Avgörandet för avdunstningen är skillnaden i luftfuktighet precis i interfacet mellan luft och vatten. Är luftfuktigheten 100 % i det skiktet så dunstar inget. Är luften stilla så byggs denna 100% luftfuktighet snabbt upp i interfacet. Sätter man fart på luften ovan så byggs inte detta gränsskikt upp till 100 % utan luften i interfacet får samma luftfuktighet som den omgivande luften. Teorin om varmare vatten stämmer också lite förutsatt att vattnet är varmare än luften ovan, är den inte det så bryts inte gränsskiktet genom en uppåtgående ström. Varför det dunstar mer på vintern beror på att vi tar in kall luft med 100% luftfuktighet - värmer upp den och den relativa luftfuktigheten sjunker då ner mot 40 %. Låter man luft med 40 % relativ luftfuktighet blåsa över vattenytan så dunstar det en hel del. På sommaren då vår yttertemperatur och innetemperatur är lika så torkas inte den inkommande luften. Är den då 100 % i relativ fuktighet (som den ofta är här på västkusten) så kommer det dunsta mindre även om man blåser på vattenytan. Slutledninen är att det dunstar mer under vintern (om man inte har AC hemma) än under sommaren. AC torkar luften även sommartid. Den som inte tror på det kan nästa gång det uppstår imma på vindrutan i bilen starta defrostern med kal AC luft och se det häpnadsväckande resultatet - även kall luft tar bor fuktutfällningar - om den är torr.
MVH Lasse