Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2017-06-30 i alla kategorier

  1. Min främsta målsättning är att Jeanette ska bli nöjd. Om hon kunde tänka sig att använda sanden trots att den inte var helt vad hon förväntade sig så tänkte jag att ett 50% prisavdrag vore schysst. Nu ville hon byta och då skickar vi en ny sand. Jag tänkte själv inte på prisskillnaden, mer att hon skulle få en produkt hon var nöjd med. Men vi har betalat tillbaka prisskillnaden också. Jag tror och hoppas att du är nöjd nu, Jeanette? Annars hör av dig igen. Mvh Hans www.drakfisken.se
    2 poäng
  2. https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.631515/overvakning-kamera-test Skickat från min iPhone med Tapatalk
    2 poäng
  3. Nu har det varit ett par år i torka, våren 2015 tror jag det var jag monterade ner mitt fina lilla 112 liters inför en flytt. Att ha akvarium har legat i ide sen dess, då så mycket annat har hänt i livet som upptagit tid, och förutom en kort visit med ett 60-liters som inhyste en platyorgie i fjol, så har jag faktiskt ägnat väldigt lite tid åt akvaristik generellt de senaste två åren. Men det ska ändras nu efter månader med abstinens! Efter att ha kikat runt en hel del i cyberspace (även fått en del inspiration härifrån givetvis) så kändes det för inte allt så länge sen att Redseas Reefer 170 deluxe var något som skulle passa mig perfekt. Ett för vad som verkar vara ett stilrent akvarium som ändå verkar väldigt simpelt och med lagom storlek för mitt lilla örnnäste på 30kvm, samt att jag för första gången få leka lite med en sump och testa på det, då jag tidigare har bara haft ganska basic setup pga den "fattigastudent" situationen man då befann sig i. Änsålänge har karet inte kommit ens till ytterdörren, men en hel del annat har kommit i förväg som t.ex vattentester (nästan glömt bort hur många det är utav dem haha), returpump och osmos. Har även idag beställt en osmolator och en tds-mätare. Min teknik set-up blir till att börja med: Led AI hydra 26hd tunze 6015 streamer DCS-2000 returpump Tunze 3155 omsolator Skummare Coral box d300 (köpt från manne här på forumet) Osmos aquamedic 150l/dygn Den enda planen jag har med levande hittills är en mandarin men det kommer få vänta ett bra tag, hade tidigare en mandarin som faktiskt åt både pellets och fryst foder men jag vet ju att det är lite 50/50 hur det är med det, så under tiden så lär det nog bli en familjetrevlig kompott utav fina lps:ser då det är främst dessa jag är intresserad utav, och kanske även ett par med banggai-kardinaler.. vi får se vi får se
    1 poäng
  4. Membranet till en ny osmos levereras alltid i en påse med vatten och konserveringsmedel. Där för måste man alltid kasta de första 10 litrarna en osmos lämnar.
    1 poäng
  5. Kranen för skräpvatten ska mycket riktigt vara stängd vid användning. Om den är öppen så blir det inget tryck genom membranet och du får inte ut något rent vatten. Jag spolar ur min osmos då och då bara. Inte enligt nåt fast schema. Märker jag att l/h minskar så är det hög tid att spola ur den! Minns jag rätt så ska man spola igenom osmosen utan membran första gången...detta för att spola ut små partiklar av aktivt kol mm (från kolfiltret) som kan sätta igen membranet (men jag kan ha fel på den här punkten). Ha slangarna högt (över själva filtren) då den inte används så rinner inte vattnet ut och membranet hålls fuktigt.
    1 poäng
  6. Lite bilder till att börja med: Grön monti, 6 månader mellan bilderna. Zoa (Rasta och Watermelon) och Ricordea (till vänster), 3 månader mellan bilderna. Har doserat järn i några veckor nu och allt ser bra ut! Det blev ett rejält uppsving i tillväxten efter jag börjat dosera och den har hållit i sig ganska bra, så jag har definitivt haft en brist. En udda sak som hände två-tre dagar efter att jag börjat dosera, var att den ena av mina BTA fick bubblor igen (har haft helt slanka tentakler sedan inköp för flera månader sedan)! Refugiet har fortfarande problem med cyano. Trodde det var på bättringsvägen, men det har blivit värre igen och är ff ett problem... Jag har beställt en annan belysning nu (LED som är tyngre i det röda spektrumet än den jag har nu, och även starkare (30W)) så provar vi med den ett tag... Skam den som ger sig! Jag ska ha ett fungerande, hälsosamt refugium! Det är nästan pinsamt att inte lyckats med det... Skummaren råkade vara avslagen under sju dagar då jag inte var hemma och det kanske har hjälpt cyanon på traven lite med näring (den sitter på en nollspänningsbrytare och med ett två-minuters strömavbrott och ett dåligt minne så går den ju helt enkelt inte igång...). Fick dock ett bevis på hur bra Bubble King är, då den, då den väl blev påslagen, skummade ut tre cm skit på en timme! Glasrosor är numera ett ganska akut problem! Då allt annat fick en tillväxtboom så fick ju naturligtvis de det oxå! De sista två veckorna (men särskilt den sista) har de ökat i antal i en takt som gör att jag känner att jag måste ta till ganska snabba åtgärder, annars kommer de bokstavligt talat att mer eller mindre ta över om inte så många veckor... Jag har haft tankar på att under sommaren försöka mig på att föda upp Berghia, och det kommer jag troligen att göra ändå, men väntar jag så länge så tror jag det är ganska kört för mina koraller. Jag behöver nåt snabbare, som iaf tar udden av problemet... Kemiska medel har jag bedrövliga erfarenheter av, och mina pepparmintsräkor gör (om de lever, jag har inte sett till dem på jag vet inte hur länge?) inte tillräckligt bra ifrån sig. Filfisk eller pincettfisk drar jag mig för, då de kan noppa på annat, och då jag matar duktigt så är det inte säkert att de går på rosorna alls. Så jag har ikväll provat lut (natriumhydroxid) som det talas gott om på andra ställen... koncentrationen 80g NaOH/liter osmosvatten sprutas på rosen. Nu har det bara gått en liten stund sedan jag sprutade en provros, men den ser ju naturligtvis inte ut att må bra av det. Den ser faktiskt ut att må som studenterna gjorde en morgon för ca två veckor sedan... Sen om den repar sig (tror jag inte) eller gör som de gjort då jag provat Aiptasia-X mm och sprider sig för varje geggning, det får visa sig med tiden. En lite för mörk FTS, men jag orkar inte göra om den...semester och släktinvasion tar ut sin rätt!
    1 poäng
  7. Min fru handlar galet mycket från Wish!!! Mycket skit men grejorna kommer alltid på 2-8 veckor. En gång kom det inget då fick hon pengarna tillbaka. Dagen efter kom grejen ..hehe. Köpte min PH-måtare där, tror du gjorde det också va Wrang? funkar klockrent två punkts kalibrering
    1 poäng
  8. Ja du har ju iallafall fiskvakt... Jag har ingen som vill ta sig an ett lättdrivet 720 med en massa levande. Har nu automatiserat allt, så nu behövs inte ens jag längre... Som inom kommunen... Man tar in konsulter som rationaliserar så mycket att till slut har de rationaliserat bort sig själva. Min uppgift blir att utföra vattentester.
    1 poäng
  9. Jag kör med en äldre variant av denna https://www.dustinhome.se/product/5010587805/3s-550va300w Och driver bara retur pump och cirkulationen det har funkat bra. Men har ju inte haft några längre avbrott. Och pumparna drar ju inte värst mycket
    1 poäng
  10. Nån gång i formtiden har jag läst 20 poäng geologi och nu skär det i ögonen när jag läser om att det "ser ut som grus" osv. Sand och grus är inget som handlar om hur det ser ut utan det finns en entydig definition på vad som är vad. Sand är något som har kornstorlek mindre än 2 mm. Grus har kornstorlek större än 2 mm. Färdigt. Punkt. Färg, ursprung och annat har inget med saken att göra. Sen finns det för grus en gräns uppåt och för sand en gräns neråt och där beror det på om man är konservativ och håller på Atterberg eller om man tillämpar modernare ISO på var gränserna går och vad materialet heter. Sök kornstorlek på Wikipedia för närmare om det är intressant. För akvariebruk är det som regel grus och sand som är aktuellt och det är trist att terminologin missbrukas grovt. Stämmer inte en vara med marknadsföringen så är den felaktig och man kan reklamera och få ersättning. Det verkar ju löst. Men när det gäller det där med följdskador har Greger fel, man kan mycket väl som konsument få ersättning för följdskador. En väg är konsumentköplagen: 31 § Säljarens skadeståndsskyldighet enligt 30 § omfattar även skada som på grund av fel på den sålda varan uppkommer på annan egendom som tillhör köparen eller någon medlem i hans hushåll och egendomen är avsedd huvudsakligen för ändamål som faller utanför näringsverksamhet. Där finns något kryphål och då finns även produktansvarslagen: Skadestånd enligt denna lag betalas också för sakskada som en produkt på grund av en säkerhetsbrist har orsakat på egendom som till sin typ vanligen är avsedd för enskilt ändamål, om den skadelidande vid tiden för skadan använde egendomen huvudsakligen för sådant ändamål. I produktansvarslagen är ansvaret strikt vilket innebär att det spelar ingen roll hur det gått till, man ansvarar i alla fall. Säljer man en sand till konsument som tar livet av djuren i akvariet så är det en säkerhetsbrist och då finns det alltså ett skadeståndsansvar. Med en självrisk på 3500 visserligen men iaf. En liten specialare är ju det här att salt är känsligare än vanliga sötvattensakvarier. Går man in i en vanlig akvarieaffär och köper något som skulle fungerat till sött men avlivar salt så får man nog skylla sig själv. Om man däremot frågar om det är ok till salt eller om man handlar från butik eller webb som klart relaterar till salt så ska man kunna förutsätta att det fungerar till salt och gör det inte det så uppstår en skadeståndskyldighet.
    1 poäng
  11. Om nu dina näringsvärden har gått ner, bör du nog mäta noga och eventuellt trappa ner på dina biopellets - och det är viktigt, för som Mats är inne på, om du har en bakterieblommning på gång bör du agera snabbt. Sedan kan du kan prova med nån finare filtersocka och aktivt kol för att se om din grumlighet försvinner.
    1 poäng
  12. Det är väl egentligen bara om jag ska ha en grupp gula kirurger som storleken kommer ställa till problem, för övrig fisk som jag kommer bevaka ska det inte vara några problem tycker jag. Som du nämnde tidigare, fisk kan gå i bra mycket mindre kar hos handlarna. Mvh Kim
    1 poäng
  13. Det går säkert kanon. Jag hade iaf inte specialbeställt ett kar för att ha som karantän. Jag är kanske okänslig men det är ju bara tillfälligt. Dom kommer ju få det så bra när dom gått igenom hälsokontrollen och flyttat in i det stora [emoji4][emoji1303] /Johan
    1 poäng
  14. Gillart...nu blir de kvälls lektyr
    1 poäng
  15. Ok, bra att det funkar. Men grumligt vatten kan bero på bakterieblomning, t.ex. om man brallar på med för mycket kolkälla (biopellets). Försök ta reda på orsaken till ditt grumliga vatten innan du gör åtgärder. Om det beror på överproduktion av bakterier kanske du behöver dra ned på mängden biopellets i reaktorn. Skickat från en iPhone med Tapatalk
    1 poäng
  16. Enligt metoden så var de nu dax för lite korall :-) Passande då att Triton precis fått in lite nytt...woho!
    1 poäng
  17. Det händer lite, men det går inte så fort[emoji38] Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
    1 poäng
  18. Det är två vitt skilda saker du skriver om. Aktivt kol tar bl.a. bort korallgifter, medicinrester och missfärgningar ur vattnet. Aktivt kol är riskfritt att använda så länge man inte överdoserar. Biopellets är en sorts kolkälla som med hjälp av bakterier och skumning reducerar näringsämnen, Fosfat och Nitrat. Kolkälla gör inte vattnet klarare. Biopellets kör man i en reaktor, det tar ca 6-8 veckor innan filtret är moget och börjar reducera näringsämnen. Kolkälla i alla former är inget man skall prova utan att vara hyfsat insatt i vad man håller på med, det kan lätt gå åt skogen. Jag kan inget om sjöhästar och vilka krav de har, om de kräver ett näringsfattigt vatten. Om så inte är fallet finns det ingen anledning för dig att använda biopellets. Hur ser ditt vatten ut, hur grumligt är det? Har du en uppfattning om vad det kan vara som grumlar vattnet? Har du en bild som visar grumligheten? Ett grundtips är att aldrig någonsin prova något som du inte har bra koll på, och varför du vill prova det. Läs alltid på noga innan du testar någon metod, eller häller något i vattnet.
    1 poäng
  19. Idag blev den en liten film, testar en ny mat pryl.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...