Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2017-08-10 i alla kategorier

  1. Då var det sista hindret överkommet och mitt försök till att odla nakensnäckan Berghia verrucicornis (den heter egentligen heter Aeolidiella stephanieae, men jag kommer att referera till den som Berghia för det är så den är känd av akvarister) kan börja. Vill man ha något gjort så ska man prata med bröderna i Kungsbacka, de fixar det mesta! En hel del problem med att över huvud taget få tag på själva nudisen löstes med några telefonsamtal, och nu då jag vet att jag kan få tag på den så kan jag börja snickra ihop en liten odling. Jag har läst en del böcker och artiklar från andra som odlat dem, och även pratat lite personligen med nån, men det enda som egentligen kommit av det är att av fem personer så har alla fem gjort på olika sätt, men med lyckat resultat... Så då en skriver att de är små prinsessor som kräver acro-kvalité på vattnet, så skriver den andra att nåt vattenbyte då och då räckte fullt. Så av flera olika metoder så väljer jag att börja enkelt; syresten och små vattenbyten. Får jag inte det att fungera tillfredställande så är det bara att bygga vidare så långt orken räcker, tills jag kommer fram till sandfilter och sump med skummare om det ska behöva gå så långt! Gjorde en liten shoppingtur idag till IKEA och den lokala sötvattensfiskerian och fick ihop grunden för en dryg femhundring. De fyra små backarna kommer att vara Aiptasiaodling och den större högst upp (med krukorna/nästena i) kommer bli själva Berghiaodlingen. En luftpump med förgrenare och syrestenar i Aiptasiabackarna. Berghiaodlingen kommer att kopplas in senare då jag av två orsaker kommer dröja lite med att beställa dem; för det första vill jag ha ett ordentligt lager med Aiptasia, för om de inte får mat dör de på ett par dagar! Och för det andra börjar jag snart jobba igen efter semestern, och mellan jobbveckorna ska jag dessutom till London i fem dagar (bilder från London Aquarium kommer att komma!) så jag kommer knappt att vara hemma på tre raka veckor...bättre då att börja efter! Men att driva upp lite Aiptasia kan jag allt börja med! Ska plocka lite från mitt kar i morgon, och sedan börja stressa dem till max så de börjar sprida sig. Tänkte se om ett fint nät i backarna lockar dem att fästa, för då blir det lätt att lyfta över dem till Berghiabacken sedan (och även lätt att ta upp det tomma nätet och koka efteråt. Jag vill ju inte råka få med några Berghiaägg in till Aiptasiaodlingen...för då blir det som...ja, som att släppa lös Martin i en godisaffär)! Det här är absolut inget som jag vet att det kommer fungera, utan jag kommer att uppdatera tråden allt eftersom, och om det går helt åt hel***e så får ni väl poppa en kastrull popcorn och luta er tillbaka och se min värld brinna! Men förhoppningsvis så kommer det att gå bra, och mitt kar kommer att bli fritt från glasrosor och jag kommer att kunna sälja lite nudisar till andra som har glasrosproblem och vill prova något annat än pepperminträka/filfisk eller kemiska medel.
    7 poäng
  2. Då passerade mitt eget vattenpåfyllningsprojekt ännu en milstolpe!!! Skickade just underlagen till ett kretskort för styrsystemet på tillverkning i Kina... (Först hade jag tänkt att löda allt detta på experimentkort, men det hade nog blivit för mycket pilljobb - enklare och roligare att göra ett riktigt kretskort...) :-) (Kortet är knappt 10 cm x 5 cm och har plats för 1-2 st "Arduino Pro Micro" mikrokontrollers, 1st I2C multiplexer och 1st RTC-klocka, anslutningar för reläer, läckage-sensor, temperatur-sensor, XBEE-kommunikationsmodul, samt I2C-anslutningar för LCD, nivå-mätare, extra anslutningar för utökningsmöjligheter, mm...)
    4 poäng
  3. Tja! Var ett tag sedan jag uppdaterade här:). Det har hänt ganska mycket tycker jag. Elddvärgkejsaren fick jag lämna tillbaka till lfs då den käkade på mina koraller. Tog ett tag att få upp den jäkeln, till sist lyckades jag med petflask-varianten med en spegel i. Min chelmon rostratus dog efter 6 månader till synes utan anledning, den åt bra och allt, men sen dog den bara en dag :(. Idag ser det ut som följer 1st gul kirurg 1st hepatus kirurg 1st red head solon fairy wrasse 1st clownfisk 2st bangai cardinaler 1 st fireshrimp Hepatusen kommer bli för stor en dag, men lfs har lovat att ta emot den då (om jag inte uppgraderat). Den var som en enkrona ungefär när jag fick den, men har vuxit rejält sen dess. Känner mig nöjd med fiskarna jag har och kommer inte byta ut eller köpa fler. Korallerna växer på bra, nästan för bra på sina ställen. Har nyss skaffat ett par acropora som håller på att klimatiseras innan jag placerar in dem. Enda bakslaget var väl egentligen att en röd grenväxande montipora och en acan dog när vi var på semester i 2v. Pumpen hade kloggat igen av alger och akvarievakten märkte inget, trist men man lär sig. Hade förresten ett jäkla bry med dinoflagelater under ca 6 månader, men de verkar helt borta nu. Enda problemet för tillfället är asterina stjärnor som äter på mina fina zoantus:(. Funderar på att skaffa en harlequin räka, men det känns inte bra att veta att den förmodligen inte överlever när den konsumerat alla asterina, så i dagsläget plockar jag dem för hand.
    3 poäng
  4. Tack Larry. Hade varit så roligt att visa dig dina gamla guldklimpar som fortfarande finns kvar i karet. Kommer du ihåg den MEGA-lila acron som du hade som jag tog fragg på. Den är inte alls lika lila i mitt kar men herregud vad den växer. Svårt att se på bild med den är som tre spretande handflator, hem för tre krabbor. Lila i topparna, vit bas med lila polyper, den syns i mitten av karet som en tableväxande koloni. Har även stora kolonier av två olika tortusa som kommer från dig.
    2 poäng
  5. Hej allesammans! Planerna på att göra om i vardagsrummet har tagit fart och med det måste mitt nuvarande kar bort. Då har jag tänkt att i samma veva skaffa mig ett mindre kar och samtidigt bygga flytande aquascape (det är tanken iaf). Då det nya kommer stå där det gamla står blir det enklare att sälja allt det gamla och bygga det nya lugnt och metodiskt. För den som är intresserad av min gamla sten och koraller samt belysning, skummare och kar kan skicka PM Fick tag på ett Elos 120 i bra skick ihop med diverse teknik: Skummare: Bubble King mini 180 Belysning: 2st Ecotech Marine Radion XR30 G3PRO och en Tunze BioPelletsreaktor, får väl se om jag kommer starta den, sedan diverse Jebaopumpar till reaktorn och returen. Tar med vissa saker från föregående kar såsom: Doserpump: Aqua Medic Reefdoser EVO 4 Pacific Sun mediareaktor Returpump: Jebao DCT-4000 och en ozonisator Hur ska jag då bygga detta flytande rev? Jag har några idéer och ingenting är skrivet i sten, att så här skall jag göra utan jag vill bolla lite idéerna med er! En tanke är att göra så här: Den undre är där för att stötta den som kommer hänga ut och den övre kommer vara ett stöd så att den som hänger ut inte viker ner sig, är det helt omöjligt att få det att hålla? En annan tanke är att skivorna ska gå hela vägen från vänstra sidorutan bort till överrinningsboxen för att få ännu mera stöd. Glasmästaren jag var till idag sa att det borde fungera om jag använder mig utav något som stöttar glasskivan som sitter i mitten längst ut i hänget, det vill jag egentligen inte ha för då försvinner effekten med ett "flytande rev". Kommer bygga revet med 27kg marco rocks och ca 10kg LS, men återstår att se hur mycket som får plats på "platån". Jag är dessutom frustrerad över den BTN som sitter på bakrutan för den sitter som berget! En tanke är att limma fast stenarna på den så att de hänger ut men frågan är om det kommer hålla? En annan aspekt är att jag inte tycker att bakgrunden är snygg, både sten och koraller försvinner lite i den. Om jag bestämmer mig för att ta bort den blir det en blå bakgrund. Inriktning på det här karet kommer bli koraller, större delen SPS men någon vacker LPS sitter inte helt fel. Hoppas att ni orkat läsa alltihop Mer bilder kommer under byggandets gång.
    1 poäng
  6. Intressant och se om det visas några stora skillnader. Du sätter deras trovärdighet på prov helt enkelt
    1 poäng
  7. Hade mer än gärna kört sand (och kommer säkert testa framöver) men jag HATAR att se ful sand. Och jag har aldrig lyckats hålla en sand snygg. Därför kör jag bb. Men nu när chemiclean visats sig vara så effektiv så är det bara dina som kan förstöra. Det är dino som tidigare gjort att jag sugit ut sanden.
    1 poäng
  8. Hej Har inte direkt i något speciellt (kör just nu inga produkter med mat eller färgförstärkare eller liknande). Jag kör ju balling på bikarbonat och kalcium. Med bikarbonaten kör jag jod så jag ligger på ok nivå. Andra nödvändiga ämnen doseras bara om tritons mätningar visar det. Jag balanserar näringsämnena med hjälp av att dosera fosfat/nitrat/nopox. I övrigt vattenbyte drygt 10% i veckan och rejält med ljus och flöde. Var det svaret på din fråga eller om du har mer funderingar så är det bara fråga =)
    1 poäng
  9. Sist jag tittade så hade jag inte ens behörighet att läsa odlingsforumet, men om admin vill så är det ok för mig att flytta det dit (bara folk kan komma in och läsa...). Jo, just tillgången på glasrosor har varit begränsande för fler vet jag, så därför ska jag försöka att ligga i framkant med det. Och att försöka hitta något slags nät e.dyl. som de godtar att växa på så matningen i princip kan göras på trettio sekunder (jag jobbar ju borta varannan vecka, så allt jag gör måste göras med tanke på att hustrun ska göra det resten av tiden. Att pilla lös rosorna en åt gången kommer inte att funka för mig). Temperaturen oroar jag mig lite för...rädd att doppvärmaren ska hänga sig och i tio liter vatten så går det ju på nolltid att göra snäcksoppa av allt! Så jag funderar faktiskt på att lägga några extra hundralappar på en temp.kontroller. Glasrosorna utgår jag från att de fixar rumstempererat (20-22 grader), ogräs som de är! Och med noggranna markeringar och lock för att minska avdunstningen så hoppas jag att salthalten går att hålla tillräckligt stabil utan att bli knäpp på alla byten och påfyllningar! Skickat från min Reeflink med Tapatalk
    1 poäng
  10. 1 poäng
  11. 1 poäng
  12. Var ett tag sedan jag skrev så är kanske dags för en liten uppdatering. Har börjat fylla på med lite koraller och annat levande.
    1 poäng
  13. Tackar Självklart kan jag ta mer bilder! Så här ser den ut utan plastskivan som täcker konstruktionen: Torkarmotorn var inte ursprungligen avsedd för att ge den rörelse jag var ute efter utan den roterade en axel fram och tillbaka ( hålet för den ses övertäckt med kemisk metall om man tittar noga) så jag har kapat upp den överst och kopplat ihop så att den drar en gängstång fram och tillbaka istället. Den är ruskigt stark trots att jag endast kör den på 4.5 volt och jag tvivlar inte på att man skulle kunna få en präktig blånagel om man skulle klämma sig på den! Strömmen kommer från en ställbar väggvårta från Biltema. Jag upptäckte efter de allra första testkörningarna att det var väldigt viktigt att gängstången verkligen trycker på sprutorna rakt och att det inte skevar. Sprutorna har väldigt mjuka skaft som man trycker på och de böjdes ihop som märlor vid ett tillfälle Jag byggde därför glidskenor av stänger jag plockat ur en skrivare en gång i tiden och som låg i mina gömmor: Detta gav en mer exakt styrning av rörelsen! "Släden" är byggd av skärbräda från IKEA + plastglas från Biltema. Lite puligt att borra hålen exakt för att inte få "byrålådseffekt" men det gick bra till slut Det hela är smidigt att ta isär. Glidskenorna sitter spärrade med täckplåtar i toppen som man sedan kan lossa med några skruvar och sedan är de bara att dra ur. Sedan är det bara lyfta ur släden Byggde en plastbit som håller ventilerna fast i deras hållare tidigare idag: Biltema plastglas är mitt favoritmaterial att bygga saker i Tog även och lade lite smältlim överst på "ventilerna" då jag var lite osäker på om luft annars kunde leta sig in där. Ventilerna är ju egentligen pumpar till handtvål Palmolive Milk and Honey. Fiskarna har aldrig haft lenare hud! Verkar fungera alldeles utmärkt som backventiler i alla fall så länge de monteras så att de står upprätt! Röret som följer med dem passar även perfekt att sätta 6mm luftslang på. Doseringen sker i returpumpsfacket i sumpen och jag har gjort en liten hållare till slangarna: De ger samma antal droppar från alla slangar så obalans är inget jag oroar mig för i nuläget Mer precist än vad jag doserat manuellt tidigare åtminstone. Så här ser hela konstruktionen ut bredvid karet: Tycker själv den står ganska bra där I nuläget så pysslar jag med dosersprutorna igen då det vid doseringen kl 18 lossnade en svart plupp igen... Funderar på att gjuta egna pluppar i silikon istället men ska klura vidare lite på det hela Överlag ett väldigt skoj bygge att pyssla med detta!
    1 poäng
  14. Just där är det faktiskt trägolv. Vattnet som kom ut på golvet torkades upp fort så det var nog ingen fara men under bänken är jag lite orolig för. Har tagit bort listen längst ner och borrat hål så det kan andas. Sen haft på fläktar. Kul att fraggarna tar sig. Fram mot årsskiftet kommer det finnas en hel del nya sorter att fragga på.
    1 poäng
  15. För påfyllnad av osmosvatten har jag valt att ha magnetventil från tunze sittandes efter osmosen (min anläggning stödjer det och styr även boosterpumpen). Sen fyller jag upp ett 120 liters kar med vattnet som står på ett ställe så att om något skulle gå fel kommer vattnet rinna ut på golvet o vidare ner i brunnen. Från osmostanken använder jag en vanlig ato för att fylla på akvariet, pumpen för ato sitter på en sådan höjd i tanken att den inte kan pumpa ut mer än N-antal liter för att även här förhindra att något blir galet om ato skulle hänga sig. Enda som jag troligen kommer justera är att ha en mindre osmostank för att vattnet i den ska fyllas på mer regelbundet och på så sätt undvika att osmosens vatten i membranen står still för länge alt få ordning på min autoflush för osmosen så vattnet först spolas ut de första 20-30 sekunderna (högt tds om vattnet stått).
    1 poäng
  16. Har målat både akvarium och sumpar. Väljer en akrylfärg och ser till att belysa allt innefrån och lägga på flera lager tills ljuset ej kommer igenom. När du tröttnat på färgen eller kulören kan du skrapa bort den (med viss möda) Alt kam du köpa en plastfärg (plastidip) då är det vara att dra av allt för hand men kostar en slant mer.
    1 poäng
  17. Innan vattenbytet igår (under blåljus skall tilläggas) fick jag ett ryck och fotade uppifrån på några koraller. Kul är också att mina clowner äntligen har hittat in i anemonen Som vanligt, klicka på bilderna och öppna i ny flik för bästa kvalité, har märkt att forumet och eller webbläsarna drar ner på kvalitén.
    1 poäng
  18. Hallå allesammans! Har äntligen fått bukt med färgerna på korallerna då de inte alls är i närheten så bruna som de varit. Visserligen är dessa fotade i blåljus men under dagen kommer även bilder i "dagsljus". För bästa kvalité, klicka på bilderna
    1 poäng
  19. Märkte en rolig grej igår kväll när lamporna var släckta att en av mina pseudanthias squampinnis har börjat färga om till hane Förra veckan såg han ut såhär: Idag såhär: Övrigt tycker jag att de rullar på helt ok. Skulle gärna vilja byta ut sanden till då jag ledsnat på allt korallskal som mörknat vilket gör att hela botten ser mörk ut i jämförelse med finkornig sand. Men, ett jävla jobb att byta sanden och jag är rädd för att dra upp en massa skit?! Sandbädden är inte djup utan ca 2cm max. Doserar FM Seafan och FM Ultra MinS i hopp om att korallerna ska må lite bättre och nog tycker jag att jag kan se en förbättrning. Har sedan ett par veckor tillbaka märkt förändringar hos korallerna, tappade färger och ljusa områden, startade en separat tråd om detta: Lite nykomlingar: Genicanthus caudovittatus, hona Acanthurus lineatus
    1 poäng
  20. Hej gott folk Här tuffar karet på, cycligen är igenom och värdena helt ok. Dags för en liten uppdatering med några utvalda bilder och om ni klickar på bilderna och väljer full storlek får ni lite bättre kvalité iaf
    1 poäng
  21. Införskaffat lite nya koraller, bland annat en acropora..får väl se hur det går:)
    1 poäng
  22. Var ett tag sen jag uppdaterade:). Har väl inte hänt jättemycket, dock har det tillkommit en chelmon rostratus. De få koraller jag har ser ut att trivas, så det börjar bli dags att fylla på lite...
    1 poäng
  23. Sanden är nu i, har beställt mer då det blev lite väl tunt lager. Den stora stenen längst fram skall inte ligga där.... den ligger där bara för att jag vet vart jag ska göra av den hehe.
    1 poäng
  24. I måndags for jag iväg och köpte 10kg ls för att komplettera upp de saknade kg från marko rocksen, på kvällen fylldes akvariet med vatten och belysningen hängdes upp De tre första dagarna har jag doserat FM Bakto Blend och FM Bakto Therapie, sen skall det doseras 1gång/vecka. Jag ruttnade totalt med överrinningen så jag drog ett till rör till returen. Dels för att få karet helt knäpptyst och för att ha ett överrinningsskydd som jag tog och använde originalreturröret till De som inte vet hur ELOS-karet är byggt så boxen till höger har inget glas i botten med borrade hål utan det är öppet hela vägen ner så vid ett stopp i returen ner så skulle hela möbeln och dess väggar översvämmas och att vattnet hamnar på golvet. Nu hamnar allt i sumpen istället. Än så länge har inte marko rocksen släppt någon fosfat! Kommer även tillsätta levande sand någon dag framöver. Det blir Nature's Ocean Reef Substrate 1-3mm I dagsläget ser det ut såhär: Sist men inte minst ormboet
    1 poäng
  25. En liten uppdatering är på sin plats. Har i början på veckan varit över till glasmästaren och köpt glas till mina hyllor jag tänkt placera stenen på för att få det se flytande ut. Köpte transparent (tror den bara finns transparent?) Casco akvariesilikon, gjorde rent glaset med rakblad och ren aceton och började silikona. Glasskivorna är 30x20cm och som ni ser skurna på snedden. Dels för att vattnet inte skall stå still i hörnet och dels för att minska chansen att se glasskivan framifrån/uppifrån. Stöd för glasskivan är ovan och under som ni ser på bilden, skivan till vänster har inte detta stöd utan den satt där bara under tiden silikonet härdade. Detta är pga att man kommer kunna se karet från vänstra sidan. Skivan till höger har inte vid fototillfället övre lilla glasbiten som den till vänster har. Idag påbörjade jag aquascapingen, laddade upp med en kanna vatten och 6kg Aqua Forest Stone Fix, skål och pensel Har riktigt bra erfarenhet utav deras StoneFix, det är säkert väldigt likt många andra produkter på marknaden. Den vikt hyllplanen håller upp är ca 13-14 kg vardera, hoppas att det kommer hålla i längden! Imorgon kommer karet att fyllas med vatten och jag kommer även dra iväg en sväng och köpa ca 10kg ls, fler bilder kommer
    1 poäng
  26. Kanske skall nämna att det är en firma som gjort videon och inte helt överraskande så säljer de död sten Jag skulle inte själv bara satsa på död sten - lite levande sten med mestadels nyttodjur behövs för mitt sätt att driva akvarium. I mitt nya nu så är det späckat med små filtrerare och svampar börja växa - något som jag inte hade haft om jag kört 100 % död sten. Jag har små snäckor och sjöstjärnor - lite bristleworms och pods. Det är inte så att det inte fungerar med bara död sten - det gör det - utan lite vad man vill uppnå med sitt akvarium. Ja - jag har fått in glasrosor - men då fick jag anledning att köpa in pepparmintsräkor vilket inte är så dåligt. MVH Lasse
    1 poäng
  27. Dumma fallfrukt som vred på bilderna men de är de bakersta varje fall.
    1 poäng
  28. För oss med knappar som intresseområde har vi något att sträva efter här... (ej min bild, bara länkat en URL, om någon skulle gnälla över upphovsrättsliga frågor)
    1 poäng
  29. detta är fruktansvärt snyggt
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...