Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2017-09-16 i alla kategorier

  1. 1120 liter inbyggt i vägg med teknikrum bakom. Kommer att läggas ned nu i höst p.g.a flytt.
    7 poäng
  2. Ja då är man igång igen! Denna gång kör jag inte enbart acroporor utan ett mixkar med högre näringsvärden än jag hade innan. Har bytt ut lite teknik dels pga att jag vill testa nåt nytt men även för utrymmes skäl. Min uppsättning än så länge är: ATI 10x80w T5 med KZ lysrör Royal Exclusive Mini 200 Deltec E-flow 12 Vortech Mp40qd 4st Deltec pf601s kalkreaktor Clarisea SK15 rullfilter Apex Classic controller
    2 poäng
  3. Det är ett svampdjur och inte en svamp! Jag bara retas lite med avseende på snigel vs snäcka diskussionen som ploppar upp med jämna mellanrum Det är en svamp i alla fall.
    2 poäng
  4. En rätt fin bild med lite anemoner och en grann acropora fram
    1 poäng
  5. Man gör såklart som man vill. Med tanke på det trycket från allt vatten som siliconfogarna håller för så är några kilo sten liggandes på en plan yta en baggis.
    1 poäng
  6. Första gången jag använder revcement och det var väldigt smidigt. Blir en lite lägre och luftigare scape än förra dels för jag kommer ha en del lps men även för att ge jämnare ljusstyrka för sps.
    1 poäng
  7. Ganska standard att ha ca 2-5cm mellan bafflarna om det är de du menar. Om du söker på "sump design" på google bilder så får du hundratals olika bilder på hur man kan forma sin sump. Finns allt från simplaste med två fack till superavancerade med 5+ olika fack och olika rördragningar.
    1 poäng
  8. Riktigt snyggt material, ja skynda långsamt är det bästa, speciellt när man inte har något akvarium igång o vill flytta över allt Vad kostar den kvadraten? Skickat från min iPhone med Tapatalk
    1 poäng
  9. Snyggt, kul sätt att konstruera bänk på! Vart köper du materialet, K-Rauta?
    1 poäng
  10. Kul att se att du är tillbaka, Magnus. Imponerande noggrannhet, det kommer att bli mycket bra! Själv har jag fortfarande mycket lång paus :-)
    1 poäng
  11. Bänken är byggd och står nu på plats! 30mm Valchromat i stommen. 19mm i dörrarna. Provar passformen för min sump. Passar perfekt. Nu ska hela insidan lackas med många lager med polyuretanlack så att den blir vattenbeständig. Sen börjar det invändiga arbetet med att montera ledlampor i taket, dra el, fixa genomföringar etc. Allt ska göras i lugn takt så det blir perfekt. Inga genvägar här inte.
    1 poäng
  12. Ska försöka bli mera aktiv här. Har haft en ganska tung period där hobbyn verkligen gått på lågvarv. men känner nu att det är dax att skärpa mig. Karet har klarat det halvbra. Men jag tycker att det blir svårare och svårare att introducera nya acropora. Gämför man med en tidigare bild så har det iallafall inte gått bakåt med vissa koraller.
    1 poäng
  13. Morgonbild från idag efter rutputs 10000 liter, på Sjöfartsmuseet Akvariet. / David
    1 poäng
  14. Lite dåligt ljus och ganska tomt i karet, både på koraller och fisk men jag kommer fylla på ganska långsamt. Nöjd med att karet är igång och väldigt glad för min nya Mirakelfisk[emoji4] Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
    1 poäng
  15. En bild som får agera före-bild till min totala omscape som kommer inom kort.
    1 poäng
  16. Skickat från min iPhone med Tapatalk
    1 poäng
  17. Inser att jag är lite dålig på åt uppdatera, karet är igång men sparsamt med invånare. Korallerna tog väldigt med stryk i de tillfälliga karen och i fiskväg har jag flyttat in en palettkirurg, en gul kirurg och en eldkejsare. I lördags utökades fislbeståndet med en stor superfin Mirakelfisk, det är en fisk jag varit sugen på i flera år men det liksom inte dykt upp nått bra tillfälle. Nu dök det upp en på privatförsäljning [emoji5] Får bli lite nya koraller nu framöver Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
    1 poäng
  18. Det är liite glest med uppdateringarna men här kommer en bild iallafall
    1 poäng
  19. PDF filen va bra, ska börja med denna. Känner ju det att jag vill göra rätt ifrån början. Så man slipper göra om.. Ljus, bra grejjer direkt. Vattenflöde rätt ifrån början osv..
    1 poäng
  20. Hej, Jag skulle säga att du borde börja med att läsa på dig av all info som finns här på guiden. Sen finns det ingen "allmän" lista att använda. Du måste bestämma inriktning på karet och därefter material. Allmänt tips är börja långsamt. Belysning är bland det viktigaste. Satsa på rejäla grejor direkt. Finns från några hundra för de minsta till flera tusen per lampa. Mazarra, Kessil, Aqua medic... Alla dessa fabrikat har bra lampor till saltvatten. Cirkulation. är lika viktigt. Bra pumpar med kraftig cirkulation. Finns även här många olika märken. Anpassa efter vad du ska ha i. Det ska inte vara så starkt att allt flyger omkring i akvariet, men det ska inte finnas döda punkter. Dvs platser där vattnet inte rör på sig. Satsa på 2 större pumpar och två mindre. Placera de stora i varsitt hörn mot mitten och två mindre med ström mot kanterna. Du behöver en skummare. Finns många olika märken. Tunze, Deltec mfl. Ta en litet större än vad du tänkt. Det är alltid bra. Se till att luftströmmen från pumpen är bra. Det ska vara mycket skum... Filter är inte nödvändigt egentligen, men det finns många olika skolor där. En del använder biofilter, en del refugium, en del zeo. Här måste man välja en inriktning som man tror passar. Finns inga rätt eller fel... När det gäller inredning, anpassa volymen du har tillgänglig med levande sten, sand och koraller. Börja med lite mjukisar först. (ett år)... De är mer tåliga mot svajiga värden och det har man ofta som ny inom det här. Sen bör du förstås köpa tester för att testa vattenvärden. (salifert är bra). PH, KH, Ca, Mgn, Nitrit, Nitrat, Ammonium... Köp en refractometer för att kolla salthalt. Låt akvariet gå igenom sina cykler innan du har i fisk. (Gröna alger, kiselalger, dino) De brukar vara vanliga i början och det tar ett tag att bli av med det. Under den här tiden, kommer du behöva röra om i gruset, skrapa rutor och ibland även medicinera/behandla mot alger. Det är även så att det i början förbrukas mycket calcium och magnesium samt strontium. Det behöver du köpa och fylla på med. Tänk på att köpa bra salt. Red Sea tycker jag är bra. Men den finns andra märken och man får kolla litet på innehållsförteckningen. Försök undvika salter med hög fosfatinnehåll. Köp en osmos. Koppla den till en kran någonstans och fyll på till en dunk eller behållare där du kan blanda ditt nya vatten. Byt vatten en gång per vecka. Tänk dock på att när vatten dunstar, så ökar salthalten. Du måste alltså blanda nytt vatten med litet lägre salthalt än du har i karet. Annars ökar saltnivån. När det börjar bli dags för fisk, musslor, räkor. Köp inte för många på en gång. Börja med några clowner och en anemon. Öka på med en liten kirurg (äter alger) vilket alltid är bra. Sen kan du öka på med litet fler fiskar efter smak. Tänk på att Kejsarfiskar äter koraller, så där måste man anpassa sig efter vilken inriktning man vill ha. Ja det var några ord på vägen.....
    1 poäng
  21. Så då har men bytt 500 liter vatten, fyllt upp 75 liter Balling och 200 liter i Osmostanken. Tur att man har en osmsos med tryckstegringspump Echinopora lamellosan börjar bli gigantisk, även Euphyllierna och Caulastrean har rätt många huvud.
    1 poäng
  22. Ja kan tycka att en helt vanlig blå montipora och en grön montipora kan vara hur grannt som helst.
    1 poäng
  23. Liten ny helbild. Kom hem i går till en pajjad returpump. Stig hade en ny så att tre timmar senare så snurrade vattnet igen. Glömde dock att köpa nytt salt, ja blir ibland så trött på mig själv.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...