Det är många myter om värdena i saltvattensakvarier. Det första som många inte tänker på är att värdena hänger ihop. Det betyder bland annat att om salthalten ligger åt det låga hållet kan man ha lägre värden.
Magnesium höjer lösligheten av Ca + kH. Det betyder att vid ett högt magnesiumvärde behövs mer Ca och eller kH.
Ca och kH samverkar. Det betyder att med ett högt Ca kan du ha lägre kH och tvärtom.
Hög (egentligen skall man säga icke ultralåg) nitrat + fosfat kräver högre Ca + kH. De som kör med ultralåg nitrat och fosfat måste alltså ha lägre kH + Ca.
Högt pH sänker också möjliga värden något.
Ett företag som ligger lite bredvid mainstream när det gäller värden är Redsea. Läs detta: https://www.redseafish.com/reef-care-recipes/ och fundera på varför de rekommenderar olika värden på allt för de olika akvarietyperna.
Det finns tankar bakom även om jag inte håller med om allt. T.ex tycker jag att man bör hålla lite lägre kH + Ca för att undvika att kalk fäller ut vid magneten i pumpar. Det är klart att koraller växer något fortare med högre värden men man måste göra ren pumparna oftare. Och korallerna blir inte snyggare.
En vanlig myt är att kH värdet skulle vara viktigare än Ca i ett saltvattensakvarium. Det är det inte.
Men kH värdet är det som lättast ändras och därför behöver man kolla det oftare. Om man tänker sig att man kör Ballingmetoden och har stängt av doserpumpen av misstag så att kH sjunkit från 8 till 5 (nära krasch) så har Ca teoretiskt minskat från 420 till 395. KH har alltså minskat 38% medan Ca minskat 5,8%. Det kan alltså vara idé att kolla kH 6 gånger oftare.
Om man är noga bör man hålla värdena inom 5% från idealvärdena för djuren gillar inte stora förändringar. Om man utgår från mina idealvärden blir Ca mellan 399 och 441, Mg mellan 1283 och 1418 och kH mellan 7,6 och 8,4. Jag är övertygad om att många tänker att för kH är det knappt någon skillnad medan för Mg är det nästan kritiskt. I själva verket är den procentuella förändringen lika stor.