Känns som det vänt, minskad jod och ingen ytterligare koralldöd.... Troligen så är det ändå Fauna Marines trace 1-3 som var orsak till joden, men inte trace 3 som ska innehålla jod, utan trace 1-2 som jag ökat upp eftersom jag legat lågt I de ämnen de innehåller....
Ska ta tag i inredningen under sommaren, en stor Hystrix, en flakmonti och en Pavona som ska ge plats åt lite andra koraller och lite ommöblering som står på agendan!
Den lilla arsenalen klarade jag mig på, jag gillar 20 mm pluggar men 25 millimeter är nog mer som en standardplugg.
Borra först med träborren till det djup som motsvarar tjockleken på toppen av pluggen du vill ha och borra sedan med stål/träborr typ 9 mm till det djup som motsvarar längden på foten som du vill ha.
Ja du fattar grejen, materialet jag använde var två 30 cm bitar av överbliven läkt.
Toppen. Ja dremel har jag, sen är frågan om jag har det övriga för att svarva upp tillräckligt stora hål för själva disken. Men skall undersöka detta, bör ju inte kosta alltför mkt att göra tänker jag.
Funderar dock på att köpa vit portland cement som jag läst att många har använt sig av tidigare.
De är lite knussliga att få loss tyvärr, men funkar ok om man smörjer formen med matolja innan (typ rapsolja eller liknande). Sen gäller det att få rätt konsistens på cementet men det är bara att prova sig fram.
Knacka lätt med en kniv eller liknande på formen innan delning, det verkar också hjälpa. Sen är det bara att försiktigt vicka loss pluggarna.
Precis som du skriver, slipa så noggrant som möjligt när du tillverkar formen så att det är så slätt som möjligt. Köp en dremmel om du inte redan har det. Biltemas duger gott, den är även perfekt att fragga med för LPS:er.
Lycka till!
skickade ICP till Fauna Marin i torsdags förra veckan. Idag kom resultatet. Helt otroligt snabbt!
Efter kontroll av resultatet (stämmer bra överens med mina egna tester), så känns det som att allt är i sin ordning. lite lågt på en del spårämnen, men tror inte jag ska lägga någon energi/pengar på det.
2021-06-24.pdf
Nu är den här tråden nästan ett och ett halvt år gammal så jag tror att det är löst. Men vad gäller GHL LED armaturer så utnyttjar dån en egenskap hos 3 watts power LED (det som tillverkas av kvalitetsmärken idag) De är gjorda för att köras med upp till 1050 mA men de höga effektiviteterna får de om de körs med lägre ström Exempelvis Cree´s dioder ger ca 150 lumen/watt vid 350 mA men endast ca 100 lumen/W vid 1050 mA. dessutom mindre värmealstring och längre livstid. De klarar alltså en högre ström men ger då betydligt mindre fotoner per insatt watt. Detta är vad som sker i hög effektivitetsläget. Man får här ut maximalt antal fotoner per insatt watt. När man kör med hög output så får man iofs ut mer fotoner totalt i och med att man kör mer watt men antal fotoner per insatt watt blir mindre. De enskilda LED klarar högre ström men det påverkar livstiden och försämringstakten.
I och med att varje LED kan ta högre ström så har det uppkommit en balanseringsteknik som gör att om man kör ex de vita på 50 % så finns det möjligheter att öka strömmen på de som inte dimmas (med bibehållande av max watts output). AI har en sådan teknik och även GHL
Vid maximal effektivitet så kör GHL sina LED på ungefär 1.8 W styck (motsvarar väl runt 500 mA) Vid hög output så körs de på ca 2,7 W (är väl ungefärligt 800 mA) - genomsnitt. Räknat på framspänning 3,5 för de flesta LED. (röda ligger snarare på ca 2,7 i framspänning)
Det här gör inte armaturerna billigare utan snarare dyrare - behövs fler LED för samma totala output
Mina Mitras LED BAR 2 kör normalt på ca 350 mA och jag har där en power del som motsvarar mitt behov vid 350 mA. Men om jag dimmar några LED - ja då kan jag köra x antal andra på 120 % ( ca 420 mA) Här ligger man lägre i watt uttag (och strömstyrka) beroende på att dessa ramper inte har fläktar men man får maximalt användande av varje watt man förbrukar
MVH Lasse