Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2021-07-27 i alla kategorier

  1. Imorgon kommer riktigt fina SPS koraller Priser från 795kr Det kommer också lite LPS koraller med Vi får också in Gul kirurg, Odlade Multifasciata Dvärgkejsare och massor av andra fiskar och lägre djur. För att skapa plats så REAR vi ut utvalda SPS/LPS koraller med 50% Kalmgatan 9, Nära Gullmarsplan i Stockholm Ons-Fre 11-17 Lör-Sön 11-15
    2 poäng
  2. Har ingen tråd tyvärr. Det är i huvudsak ett fowlr system, mycket mat och mycket skumning. En sak skiljer sig från andra system är att jag har lock på karet, det är lite avdunstning. Vet inte om det kan vara en skillnad?
    1 poäng
  3. Kan även komma med ett kanontips för den som behöver. Jag som har så många akvarium får lätt ont i handen av att krama ur filter - gripa i algskrapor osv. Börjar bli gubbe Men iaf på denna modell är det nästan som man måste hålla med ett nyp vilket jag kände var oergonomiskt. Lösningen blev en bit pvc som jag planslipade ngn millimeter och limmade dit. Nu kan jag dels hålla med handflatan över på en skönt och smidigt sätt. Mer kontroll och precision. Sen om man vill sticker man lång eller ringfingret i röret. Då blir det en dröm att styra runt skrapan. Jag har klurat ut många diy lösningar under åren. Trots sin banala enkelhet ligger denna ändå topp tre av dom mest lyckade och andvändbara över tid.
    1 poäng
  4. Läget idag är något lite bättre med det bruna eländet. Ska suga brunt vid onsdagens vattenburen! Doserar nu fosfat och nitrat dagligen och det har fått korallerna att växa bättre och de har fått djupare färger. Tack för alla råd Kim och MickeL! En del nytt har flyttat in från Micke P i Linköping: Har också köpt en ATI 8-kanalig doserare m. omrörare och backspolning och idag kom ett lass med ATI Essentials/Nutritions från Företagsakvarium så här ska doseras . Jag har ju mest acroporor och montiporor samt några rhodactis, knappar, euphyllia och calustrea. Vad tror ni jag ska sikta på för fosfat/nitrat-värden? F=0,1-0,2 och N=2-3???
    1 poäng
  5. Det tillför enormt mycket, inte bara i uppstarten men också för ett välmående kar över tid. De mest distinkta skillnaderna kommer uppträda under det första året men det finns risk att man dras med följdeffekterna länge. Speciellt under det första året kommer detta märkas av igenom en obalans i karet till följd av en fattig micro fauna/flora där en organism lätt tar över då den saknar konkurrens (tänk dinos) berg och dalbanan vad gäller näringsvärden osv. Jag har startat upp ett kar med en stor övervikt av död sten och det var den klart sämsta upplevelsen jag har varit med om. Efter nära på 20 år i hobbyn har jag rätt hyfsad koll på hur ett friskt och stabilt kar beter sig och detta var allt annat än det. En annan intressant källa kan vara två av de mest kunniga inom området, Sanjay Joshi och Mike Paletta, och deras erfarenhet kring att starta kar med död sten. Jag vet inte heller vilken typ av hemska fripassagerare folk på det senaste har fått för sig att man får med levande sten. Det värsta jag har fått med stenen var nog en mantis och det var enkelt ordnat.
    1 poäng
  6. Har du några egna erfarenheter eller nån tråd där man utvärderat olika sten över tid som du kan dela med dig av?
    1 poäng
  7. Redoxmätning togs en gång fram för att man skulle kunna avgöra om det var oxidativa eller reducerande processer som ägde rum i sediment. I korthet så ville man veta om det var aerob (syrerik) nedbrytning eller anaerob (utan syre) nedbrytning. Dåvarande sätt att mäta syre vare inte lämplig i sediment. Senare upptäckte man att tillförseln av kraftigt oxiderande ämnen som klorgas/klordioxid samt ozon kunde styras med hjälp av redoxpotentialen. Klorering var länge styrd av redox innan man fick elektroder som klarar att mäta det aktiva kloret direkt med elektrod. Att styra tillsatsen av ett oxiderande ämne i vatten som är relativt rena (få andra processer) med hjälp av redoxpotentialen funkar. I kloreringsfallet speciellt bra eftersom man där också pH styr för att få ut bästa möjliga effekt av det tillsatta kloret. I akvarium har jag använt redox för att styra tillsättningen av ozon och skulle nog inte drömma om att använda ozon utan att mäta redox samtidigt. En annan aquatisk användning av redoxpotentialen är att styra och övervaka syrefria processer såsom denitrifikation. Det kan ju göras genom tillsättning av organisk kolkälla eller ingående vattens hastighet. I dessa fall har jag märkt att det finns inget uppenbart samband mellan pH och redox. Just nu försöker jag att med både pH mätning och redoxmätning se när denitrifikation inträffar. Är inte helt säker att det fungerar med en pH indikation i en anaerob miljö - koldioxiden kan störa ordentligt. För saltvattensakvarium så har jag planer på att kombinera gamla hederliga metoder som någon typ av bottenfilter och DSB med vattenspalt (Jauber system). Redoxmätning i vattenspalten skulle där kunna styra takten av cirkulation. Rätt använd så är det ett bra verktyg - men för övervakning i fria vattenkolumnen med hopp om att säga något om systemets häsa - där är jag enig med både LN21 och Jonas att det är av föga värde. På tal om syrgasmätning så är de som finns för akvariebruk baserade på den gamla Clark elektroden - en inte helt lättskött och lätt elektrod. det finns dock en typ av elektrod som är tillförlitlig och enkel men ingen av akvaridatorerna har stöd för dessa. Oxy guard har en den typen av elektrod och som också fungerar för kontinuerlig mätning. Men då räcker inte några tusen. MVH Lasse
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...