Uppdatering kring Noopsyche K7 v3 wifi
Lampan har nu varit igång i fyra månader och jag känner att det är dags att ge en första uppdatering kring hur den fungerat. Egentligen bör man vänta ca sex månader innan man utvärderar förändringar i ljus men givet att detta var ett nystartat kar så väljer jag att göra en första utvärdering lite tidigare. Lampan sitter kvar över karet jag har inte haft några tekniska problem med varken lampan eller nätaggregatet trots att det ligger inne i akvarieskåpet. Efter en kort inkörningsperiod på ca en månad valde jag att justera det spektrum jag hade och har sedan ca tre månader kört ett spektrum som är lite vitare med en mer violett upp- och nedtrappning enligt tabell 1 nedan.
Tabell 1 – Förändring av ljuskanalerna över dygnets timmar
Graf 1 - Graf av data i tabell 1
Detta schema skapar ett spektrum som under middagstimmarna ligger mer i det kalla vita spektrumet med ett underliggande blått sken som bibehåller korallernas fluorescerande färger. En illustration av lampans spektrum finns nedan i graf 1. Denna är en simulering baserad på data från SPECTRA och utgår från inställningarna enligt tabell 1 och lampans LED sammansättning.
Graf 2 – Spektrum vid middag
Trots att spektrumgrafen visar ett högt fokus på ljus inom 400-500nm bandet så uppfattas ljuset inte som överhängande blått. Detta beror framförallt på att de violetta och blå kanalerna kompletterats med de vita samt till viss del röda och gröna kanalerna. Att Detta inte får ett större genomslag i grafens 500-650nm band beror till stor del på att de kalla vita LED:erna egentligen är blå LED som täkts med fosfor för att ge ett vitt ljus. De bibehåller dock en stark topp inom 450-470nm bandet. Detta skapar en missmatchning mellan vad vi ser och vad som faktiskt avges av LED:erna. När jag tittar på grafen nu ser jag att man eventuellt skulle kunna dra ner ytterligare på 450 och 470nm kanalerna för att på så sätt skapa en jämnare platå inom 400-500nm bandet. Jag får se om jag gör en sådan förändring om ett par månader. Jag vill dock ge korallerna tid att anpassa sig till detta spektrum och se hur de färgar ut. I dagsläget upplever jag att både de gröna , blå och orange fluorescerande färgerna kommer fram.
Som tidigare nämnts så har Noopsyche lampan en stor ppfd potential och bör klara av att bibehålla tillväxten och färgen på vilka koraller som helst. Med de inställningar som jag valt uppnås en ppfd nivå som jag anser passar väl med de mjukkoraller som jag håller. Enligt bilden nedan har jag ca 200-250ppfd 30 cm ner i karet och ca 80-100ppfd på botten. En sak som förvånade mig när jag tog dessa mätningar var hur jämt ljuset när man höll sig på samma djup. I höjd med toppen av stenarna så fick jag ett värde på de tidigare nämnda 200-250ppfd oavsett om det var direkt under lampan eller mer ut mot glaset. Detta förvånade mig givet att lampan använder 90 graders linser vilket borde skapa en kon effekt. Min hypotes är att jag genom att montera lampan så högt som möjligt, att karets ”yta” är lite mindre än vad lampan klarar och att ljuset speglar sig lite i glasrutorna och att lampan har två LED puckar/linser var ljus korsar varandra skapar en situation där ljuset spridits tillräckligt.
Jag passade också på att ta ett ”maxvärde” med den vita kanalen samt de i 400-500nm spannet satta till 100% medan den röda och gröna sattes till 10%. Detta resulterade i PAR värden på 500-550ppfd vid toppen av stenarna och 250-300ppfd nere på botten. Ljuset uppfattade jag som vitt/naturligt men med en bibehållen fluorescerande komponent. Om man kan leva med ett icke ”blått” ljus så borde man med detta kunna hålla vilka SPS:er som helst.
Bild 1 – PAR värden i karet
En längtidsuppdatering kommer när jag kört lampan en längre tid men om någon skulle vilja testa ovan angivna inställningar så går detta enkelt att göra genom att använda denna QR kod.