Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 08/20/2018 in all areas

 1. 3 points
  Det blev en sjöstjärna och 10 eremiter. Sjöborren som jag ville ha fanns inte i lager, får ta den någon annan gång
 2. 2 points
  En uppdatering efter en hektiskt vecka! I tisdags fyllde jag upp karet för första gången med hjälp av @samuelhorn. Allt såg bra ut till en början tills vi upptäckte att min gatevault droppade lite ifrån mina förminskningar i anslutningarna till GV:n. Dessutom så ville inte min overflow sluta tätt i genomföringarna pga av någon typ av konstruktionsmiss (beställd ifrån USA). Det var bara lägga ned och göra om. Beställde därför en ny kulventil denna gång och sågade av rör och GV, ersatte och trycktestade 24h efter, det höll! Peuh Overflowet gav mig cirka 10 timmars svettningar där både nya gummipackningar, gängtejp och diverse olika strategier tillslut ledde mig till att jag silikonade fast hela konstruktionen (fram/bak i genomföringar). Det håller! Peuh Efter dessa fadäser är jag nu ”up and running”. Det enda som ej fått komma igång än är skinnaren då jag väntar in att akvariet ska få de rätta värdena innan. har nu beställt startbakterier för att kicka igång det. La även i levande sand och en liten del levande sten vid uppstart. har även lagt i aktivt kol i filtersockan för att rena ev. skit ifrån mina resor med overflow etc.. Nu har det varit igång i 2 dygn men har fortfarande svårt att inte kontrollera ev. läckage 250ggr om dagen! haha så kan det gå till när det går åt pipsvängen vid fyllning Mot nya äventyr!
 3. 1 point
  Först ett Hej till er alla på andra sidan skärmen. Eftersom eftersom detta blir min första kontakt med er alla hör på saltvattensguiden. Så får ni ett litet intro om mig. Är en snart 31 årig man, som har under sin ungdom haft en hel del sötvatten akvarium. Men alltid drömt om saltvatten. Efter jag flyttade hemifrån, så har divs jobb gjort att jag flyttat över världen och på olika ställen inom Sverige. Så tyvärr har akvariet drömmen fått ligga lågt sen 20 års åldern. Men nu efter års skiftet så är det äntligen dags att slå sig till ro med en fast tillvaro, bostadsrätt och ett 8-16 jobb på samma ort. Vilket har gjort att jag börjat planerat för att äntligen skaffa det där salt vatten akvariumet som jag drömt om. Min plan är att skaffa ett 720l akvarium. Först och främst för att jag ville ha något stort, men efter att ha läst divs trådar om salt vatten skötsel så verkar det även vara enklare att hålla bra värden i ett större kar. Min plan är att göra detta till ett rovdjur fisk. Ville först börja med koraller, men tänkte att det är lättare att börja med fiskar, och allt eftersom man blir bättre starta ett korall kar. Mina nybörjar frågor till er alla. *Vilka fiskar kan ni rekommendera? Har turen att pris inte är dem största frågan. Utan känner ni att ni kan rekommendera en dyrare fisk som är nybörjar vänlig gör det. *Det finns en uppsjö med divs utrustning, så tänkte kolla vad ni själva rekommendera att jag ska komma på. Samma sak gäller som för fiskarna, priset är inte huvud frågan. Så länge vi inte pratar astronomiska summor. Tänkte starta akvariet genom Lasse metoden. Då flera verkar ha fått bra resultat på denna, och kommer läsa på mycket under några månader framåt. Så denna tråd är mer för att få en hjälp i rätt riktning. Tack på förhand!
 4. 1 point
  Stor grön bubbelkorall säljes. 500 kr. Finns i Sthlm/Åkersberga.
 5. 1 point
  Hejsan, Vill försöka bygga ett litet snyggt rev till mig nya kar och undrar lite om era erfarenheter av torkad levande sten? Eftersom jag vill sätta ihop det rejält så det inte brakar ihop. Förstår ju att den torkade stenen inte är lika snabb igång som vanliga eftersom allt är dött. Men i längden är den lika bra? mvh Pierre
 6. 1 point
  Verkar som att jag ridit ut stormen. Korallerna är inte glada, men ser att några börjar återfå sina färger och ingen dör längre. sommarens 3 st RIP: https://saltvattensguiden.se/uploads/monthly_2017_03/IMG_2659_CR2.jpg.8d4c8d7a2accd0ece8cbd48904d0c6ce.jpg https://saltvattensguiden.se/uploads/monthly_2017_12/IMG_3523.jpg.1283b80db8b0273ed32923a780f2a823.jpg Denna har jag dock en fragg kvar som lever och verkar inte dö längre. samt en ovanlig acro fragg från @Triton Akvarium som kallades "a reason for divorce". tyvärr ingen bild på den. Jag fick tillbaka labtestet från Marinlab för en vecka sedan, och det visade att Lithium samt Strontium var mycket låga. Båda låg på "rött", men frågan är då om något av dessa 2 parametrar orsakar STN? Jag gissar på Nej, men det är en vild gissning. Det som talar emot är att enligt mitt senaste Triton-lab test inte hade någon anmärkning på dessa 2 parametrar. En fråga jag ställer mig nu, kan man lita på dessa tester? Att mitt Lithium skulle gå från ca 200 till 130 på 2 månader verkar konstigt. Gjort följande de senaste veckorna: Tagit bort bort "defroster", efter att jag hittat en spricka i den. Kanske läcker något från magneten? 20%igt vattenbyte Ny zeo-sten Gjort rent glaset(plexi) för T5-belysningen kompletterat cirkulationen med en Tunze 6095a Dosera Lithium och Strontium Nya lysrör Inser att jag gör många förändringar, men dessa åtgärder utföres inte vid samma tillfälle. Nu är det bara att hoppas att återhämningen går vägen.
 7. 1 point
  Tanken med torkad sten är framförallt för att göra det lättare att bygga ihop något snyggt. Samtidigt som jag vill få en bra start såklart:)
 8. 1 point
  Ja de kan vara i riskzonen om de är små. Iofs kan även andra sjöborrar och eremiter knuffa till saker när de vandrar omkring...
 9. 1 point
  Har varit några deppiga veckor i karet. Mängder med cyano, knappar som stängt sig och sps som vitnat. Lps och fiskar har varit opåverkade (Ni kanske har läst separat tråd om sura knappar). Fortfarande risigt men på bättringsvägen, tror jag. Vet inte vad som spökat men har gjort några större vb som ser ut att ha stoppat förfallet iaf. Har gjort förbättringar utanför karet för att få lite nytändning. Nu med lock av nät från Red Sea, supernöjd! Har även köpt hem två Hydra26hd som ska monteras i veckan.
 10. 1 point
  Jag kör med Maxspect RSX300 Mvh Peter
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...