Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 11/26/2020 in all areas

 1. Hej allihopa! Är helt ny i hobbyn och fortfarande i researchfasen, glad att hittills fått ett varmt och hjälpsamt mottagande här på forumet. Under mina första dagar av att läsa på har några större frågor dykt upp. Ni får gärna utgå från att min plan är saltvattensakvarium utan koraller men med levande sten. 400-600 liter. 1. Hur funkar en sump och måste jag ha en? Så vitt jag förstått är det skillnad på ett "canister filter" och "sump filter?" Stämmer det? Kan båda funka för mig och vilken är isåfall enklast? Jag tar oavsett gärna emot tips på artiklar eller videor som förklarar hur en sump funkar. 2. Behöver jag olika instrument för att mäta olika halter av ämnen i vattnet eller finns det något all-around instrument som håller koll på allt? PH, kalcium, nitrat m.m. 3. Jag är orolig för sjukdomar bland fiskarna, hur vanligt är detta och hur svårt kan det var att bota? (generellt sätt, förstår att det skiftar). 4. Jag läser att många rekommenderar en karantän-tank, det låter som väldigt mycket jobb så här i början. Att kicka igång två tanks! Klarar jag mig utan en sån? Uppskattar alla svar, stort eller litet!
  1 point
 2. Finns runt 18 -20 st. paket pris 400kr
  1 point
 3. Jag har nu äntligen fått hem en ny Tunze Nanostream 6020 streamerpump som är tänkt att ersätta den som gick sönder för ett par veckor sedan.
  1 point
 4. Största fördelen är att du slipper ha synlig teknik i visningskaret, t ex skummare och värmare. Det finns även betydligt fler skummare att välja på till sumpar, även om t ex Tunze 9012 verkar vara en bra inneskummare. Streampumpar måste förstås alltid sitta i visningskaret oavsett, möjligen kan man dölja dem (och inneskummare) bakom Back To Nature-moduler. Här står mycket om hur sumpar fungerar: http://reefkeeping.com/issues/2003-01/gt/ "Canister-filter" är väl typ Eheims traditionella behållare som står under visningskaret? Dessa har ingen speciell fördel till saltvatten och kan eventuellt börja läcka eftersom saltvatten gör PVC-slangar hårda. Det finns även innerfilter som kan fyllas med t ex vadd, men jag tycker inte de gör någon större nytta heller. Däremot har Tunze en makroalgreaktor 3181 som tydligen kan stå nedanför karet på samma sätt som ett Eheimfilter, vilket verkar praktiskt om man inte har någon sump. "Sump-filter" låter som ett brett begrepp, det skulle innebära allt från filterstrumpor till Rollermat-filter, kanske även makroalgfilter eller -refugium? Skummare, levande sten och vattenbyten räcker oftast för den biologiska belastningen. Detritus kan man suga upp från botten med hävertslang i samband med vattenbyten. Det enda man behöver mäta de första månaderna är salthalt och temperatur, därefter kan du testa alkalinitet (KH) och nitrat ibland. Just fiskar tål väldigt höga nitratvärden. pH varierar under dygnet, men om alkaliniteten är OK är inte pH något problem. Kalcium är främst viktigt för koraller och kalkalger. Cryptocaryon/prick är en mycket vanlig parasit, kanske de flesta kar har den, se klistrad tråd i sjukdomsforumet. Om fiskarna trivs och är friska från början är det oftast inget problem, men kirurger och fjärilar kan vara särskilt känsliga. Oodinium fungerar på liknande sätt men är dödligare och sällsyntare. Ordentligt dimensionerad UVC-sterilisering kan hålla nere mängden parasiter. Ja det går bra utan. Om man däremot har ett kar fullt med dyra fiskar kan det kännas lugnare att sätta nya fiskar i karantän.
  1 point
 5. Det blir kanske enklare att arbeta med tekniken. Större total vattenvolym gör att förändringar av vattnet sker långsammare, vilket är både på gott och ont. Förutsatt att belastningen är dimensionerad efter den teknik som får plats i sumpen så kan man nog ha hur mycket levande man vill i visningskaret.
  1 point
 6. Kan jag verkligen rekommendera! Mycket aktiv och rolig. Framme hela tiden och det bästa: den älskar alger!
  1 point
 7. Leverans från företagsakvarium idag: 3st Gröna chromis, 1st Pyjamaskardinal (har 2 sedan innan), en putsarräka och en pepparmintsräka. Dock tycker jag pepparmintsräkan mer ser ut som en lysmata seticaduata. Har en wurdemanni sedan innan och den är typ transparent. Ska försöka ta en bild på den i morgon.
  1 point
 8. Snabb leverans 1 dag Nu är man snart labb tekniker också —- fin fina koraller snabb leverans 1 dag grymt paketerat i sina burkar och allt luktade gott när man öppnade dom.
  1 point
 9. Försäkringen ersatte mig väl och idag kom mitt nya kar, ett Red Sea Reefer 350, det tillfälliga jag köpte är nu till salu och en ny tråd kommer förhoppningsvis
  1 point
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...